Predstavnici dva udruženja izneli predloge za izmenu regulative

Privrednici traže odlaganje primene zakona o e-fakturama

PoreziPoslovanjePreduzetnik

25.5.2022 13:58 Autor: Ljiljana Begović 12

Privrednici traže odlaganje primene zakona o e-fakturama Privrednici traže odlaganje primene zakona o e-fakturama
Predstavnici udruženja “Računovodstvena komora Srbije” i “Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije” održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje argumente u prilog... Privrednici traže odlaganje primene zakona o e-fakturama

Predstavnici udruženja “Računovodstvena komora Srbije” i “Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije” održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje argumente u prilog odlaganja primene zakona o elektronskom fakturisanju, zbog brojnih problema u kojima se zbog izmena nalaze privrednici.

“Neophodno je da se hitno donese uredba i odloži primena zakona o elektronskom fakturisanju za obveznike u javnom sektoru do 1. januara 2023. godine iz razloga sistemskih greški koje prate regulatorni okvir i informacioni sistem elektronskih faktura (SEF). Takođe, tražimo da se SEF formira u Poreskoj upravi za privredu i u Trezoru za javni sektor, odnosno da se unapredi funkcija Centralnog registra faktura u skladu sa zahtevima direktive EU”, navode predstavnici.

Oni smatraju da se u zakon o elektronskom fakturisanju moraju uneti odredbe gde će elektronska faktura biti računovodstvena isprava iz ugla Zakona o računovodstvu, jer u suprotnom reforma e-faktura nema smisla, zato što se sve elektronske fakture štampaju u papiru.

Takođe, predstavnici udruženja smatraju da su predviđene kazne za neizdavanje e-računa neadekvatne i da se kažnjava nepostojanje prekršaja.

“Milion dinara je kazna za privrednika koji ne izda elektronski dokument. U slučaju da izdamo papirni oblik dokumenta i platimo državi porez, opet plaćamo kaznu. Pitanje je zašto se plaćaju kazne ako privrednik državu nije oštetio ni na koji način. Tražimo da se kazne ukinu ili smanje”, naglašavaju predstavnici udruženja.

Foto: Freepik.com

Oni apeluju na zakonodavca da uvaži stručne, sistemske zahteve da bi se reforma uspešno sprovela.

Jedan od zahteva je da se obavezno u sistemu ulaznih (fiskalnih) računa kod Poreske uprave doradi softver i da se omogući poreskim obveznicima koji vrše promet na malo da provere zbir ukupnog prometa na određeni datum.

“To je neophodno i zbog uporedne kontrole, da bi se videlo da li su svi fiskalni računi primljeni u sistem ulaznih računa i da se usaglase ukupni prometi sa dnevnim izveštajima kod poreskog obveznika, za određeni dan”, ističu učesnici konferencije.

Zahtevi udruženja:

 • Izmeniti Pravilnik o PDV evidenciji i ukinuti Obrazac POPDV, kao suvišan, a uvesti izveštavanje Poreske uprave u okviru jedinstvene PDV prijave do 50 polja
 • Da se od 1. januara 2023. godine po uspostavljanju SEF-a u Poreskoj upravi i u Trezoru za javni sektor povežu međusobno tri elektronske baze podataka
 • Da se promeni Pravilnik o sadržaju fiskalnog računa i propiše da ima unesen i tekući poslovni račun prodavca (važno za bezgotovinsko plaćanje).
 • Da se Pravilnikom o sadržaju fiskalnog računa propiše obavezna specifikacija za sva sredstva naplate i ispravi sadašnja greška, da se razdvoji obavezan unos, za gotovinu, ček, instant plaćanje, karticu i ostale vrste plaćanja

Predsednica udruženja “Računovodstvena komora Srbije” Snežana Mitrović kaže da u kreiranju sistema elektronskih faktura moraju da učestvu stručnjaci iz Poreske uprave koji su uspešno uradili informacioni sistem u reformi uvođenja objedinjene naplate poreza i doprinosa.

“Mora se obezbediti poreskim obveznicima uspešna elektronska komunikacija kroz aplikaciju ePorezi. Sistem elektronskih faktura (SEF) mora biti funkcionalan softver, za primenu i korišćenje, uz dovoljnu zaštitu podataka, uz bezbednu komunikaciju poreskih obveznika, koji će pristupati SEF-u, koristiti podatke, slati elektronske fakture”, zaključuje Snežana Mitrović.

 • N.N.

  25.5.2022 #1 Author

  Nije lako privrednicima.

  Odgovori

 • TATJANA

  25.5.2022 #3 Author

  Ne buh da sam u njihovoj kozi

  Odgovori

 • Emilija

  25.5.2022 #4 Author

  Sve je islo prebrzo pa nije no cudo sto se ljudi nisu uskladili

  Odgovori

 • SRDJAN

  25.5.2022 #5 Author

  Stalno neki novi nameti za privrednike.

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.5.2022 #6 Author

  Placaju kazne,a nista nisu uradili,treba to resititi sto pre…

  Odgovori

 • IVAN

  25.5.2022 #7 Author

  Dobice valjda

  Odgovori

 • GAGA

  25.5.2022 #8 Author

  Veliki je to namet za mnoge

  Odgovori

 • GAGA

  25.5.2022 #9 Author

  Veliki je to namet za mnoge u ovim teskim vremenima

  Odgovori

 • SANJA

  26.5.2022 #10 Author

  Vise nista ne znam

  Odgovori

 • Anna

  26.5.2022 #11 Author

  Teško da će uspeti. Jer poenta svega ovova jeste da se omogući pljačkanje privrede i privrednika a da sve ima privid rada u okviru zakona.

  Odgovori

 • Emilija

  26.5.2022 #12 Author

  Mora im se izaci u susret

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...