Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi četiri odsto

Hrvatska izdala prvu evroobveznicu od ulaska u evrozonu

EUNovac

7.6.2023 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska izdala prvu evroobveznicu od ulaska u evrozonu Hrvatska izdala prvu evroobveznicu od ulaska u evrozonu
Ministarstvo finansija Hrvatske uspešno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi evra, sa dospećem 2035.... Hrvatska izdala prvu evroobveznicu od ulaska u evrozonu

Ministarstvo finansija Hrvatske uspešno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi evra, sa dospećem 2035. godine.

„Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi četiri odsto, a ostvareni prinos 4,047 odsto“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Mina.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena u toku jednog dana, pri čemu je ostvarena izuzetno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde evra, prenosi SEEbiz.

Knjiga upisa sadržala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja – Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Nivo interesovanja, kao i postignuti konačni uslovi izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Hrvatske kao izdavaoca na međunarodnom tržištu, te poverenja ulagača u ekonomiju i javni dug države, posebno nakon ulaska u evrozonu i Šengen od 1. januara ove godine“, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...