Dobri rezultati spoljne trgovine

Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao za 2,8 odsto međugodišnje

EURegion

29.5.2023 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao za 2,8 odsto međugodišnje Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao za 2,8 odsto međugodišnje
Prema preliminarnim procenama, hrvatska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine porasla za 2,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, saopštio je... Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao za 2,8 odsto međugodišnje

Prema preliminarnim procenama, hrvatska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine porasla za 2,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, saopštio je danas hrvatski Državni zavod za statistiku.

Na kvartalnom nivou, hrvatski BDP je porastao za 1,4 odsto u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, piše Politika pozivajući se na Tanjug.

Potrošnja domaćinstava je blago porasla, za 1,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a na to je najviše uticao povećani promet u sektoru usluga. Izvoz robe je kvartalno porastao za 4,8 odsto, dok je uvoz pao za 0,8 odsto.

Ipak, hrvatski BDP na godišnjem nivou raste znatno sporijim tempom nego ranije.

U četvrtom kvartalu 2022. godine je zabeležen međugodišnji rast od 3,5 odsto, a u trećem kvartalu iste godine je BDP porastao za 5,3 odsto međugodišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...