Hrvatska grupa ima 45.000 zaposlenih u regionu

Fortenova u Srbiji: Šta poseduje regionalni gigant koji traži nove vlasnike?

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeRegionSrbija

27.4.2023 14:31 Autor: Milica Rilak 9

Fortenova u Srbiji: Šta poseduje regionalni gigant koji traži nove vlasnike? Fortenova u Srbiji: Šta poseduje regionalni gigant koji traži nove vlasnike?
Fortenova grupa preuzela je poslovanje poznatog hrvatskog konglomerata Agrokor 1. aprila 2019. godine. Na taj način je rešena sudbina ukupno 159 kompanija koje su... Fortenova u Srbiji: Šta poseduje regionalni gigant koji traži nove vlasnike?

Fortenova grupa preuzela je poslovanje poznatog hrvatskog konglomerata Agrokor 1. aprila 2019. godine. Na taj način je rešena sudbina ukupno 159 kompanija koje su poslovale pod „kapom“ Agrokora, u koji je početkom 2017. uvedena vanredna uprava zbog nagomilanih dugovanja.

Fortenova danas traži nove vlasnike, uz pomoć međunarodne investicione banke Lazar (Lazard), a u Srbiji je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, aktivna u osam kompanija, dok je ranije povezivana sa ukupno 11 firmi.

Najpoznatije Fortenovine kompanije u Srbiji su Dijamant i proizvođač vode Mg Mivela iz Trstenika, dok je Frikom 2021. prodat Nomad Foods-u u okviru 615 miliona evra vredne transakcije koja je uključila i prodaju kompanije Ledo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Fortenova je vlasnik i slovenačkog Mercatora, koji u Srbiji poseduje kompaniju Mercator-S, odnosno tržne centre i trgovinski lanac pod brendom IDEA. Samo u tim kompanijama radi više od 9.000 ljudi.

Tu nije kraj Fortenovinom prisustvu u Srbiji. Podaci CompanyWall pokazuju da je hrvatska grupa vlasnik i kompanije Pik Vrbovec-S iz Beograda, ćerke firme istoimenog kombinata za proizvodnju mesnih prerađevina, kao i kompanija iz IT sektora – Kron d.o.o. i mStart Business Solutions. Vlasnik je i M-Profil Solutions SPV, a tu kompaniju iz Stare Pazove Fortenova je kupila još 2013. uz obrazloženje da se radi o skladišnom prostoru za koji im je isplativije da ga preuzmu nego da nastave da ga iznajmljuju.

Fortenova u Srbiji poseduje i dve kompanije iz domena upravljanja nekretninama – IDEA Real Estate i VP Fortenova Real Estate.

Hrvatska grupacija je u sredu objavila da je otvorila međunarodni proces ispitivanja zainteresovanosti potencijalnih investitora za kupovinu udela u holandskoj kompaniji „Fortenova Group MidCo B.V.“, koja je zapravo vlasnik čitave grupe. Fortenova je u saopštenju istakla da je najveći regionalni privatni poslodavac, sa više od 45.000 zaposlenih i oko 30.000 partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regiona.

Fortenova i Mercator
Foto: Biznis.rs

Kompanija je takođe podsetila da ruske banke Sberbank i VTB, koje su pod sankcijama zbog agresije Rusije na Ukrajinu, imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi, što znatno otežava njeno poslovanje i negativno utiče na vrednost kompanije. To suvlasništvo, kako je istaknuto, „onemogućava postizanje održive i efikasne kapitalne strukture“.

Ekonomski analitičar iz Hrvatske Petar Vušković za Biznis.rs, međutim, ukazuje da nepovoljna vlasnička struktura nije jedini problem Fortenove.

„Veći problem je ono što se stalno ‘gura pod tepih’ – treba što pre osigurati novac za isplatu graničnog duga dobavljačima predviđenom nagodbom poverilaca. Za svako kašnjenje plaćanja prema dobavljačima plaćaju se kamatne stope na obaveze“, rekao nam je Vušković.

Pojam „graničnog duga“ odnosi se na 78 miliona evra potraživanja dobavljača koja potpadaju pod sporazum o namirenju postignut posle pregovora sa vanrednom upravom Agrokora.

„Dakle, nije problem samo vlasnička struktura koju čine sankcionisane ruske banke, već i finansijska potraživanja dobavljača, odnosno poverilaca. Verujem da će promena vlasništva uspeti jer postoji interes svih strana za tako nešto. Vlasništvo će biti licitirano do kraja godine, pa ćemo videti“, kaže Vušković za Biznis.rs.

Prema njegovom mišljenju, najbolji scenario za Fortenovu i njene kompanije u Srbiji je da se što pre pronađu novi vlasnici.

„Svakako da će Fortenova grupa menjanjem vlasništva steći bolju percepciju na tržištu. Promena ruskog vlasništva znači i veće poverenje prema poslovnim partnerima, pogotovo onima na tržištu Evropske unije“, zaključio je Vušković u izjavi za naš portal.

  • SUNCE

    27.4.2023 #1 Author

    Za mene je potpuno strasno sto smo sve što je vredno prodali strancima čak i izvore vode što je nedopustivo.

    Odgovori

  • Jj992

    27.4.2023 #2 Author

    Tolike cene a tako ogromni dugovi, dok su plate mizerne. Zanimljlivo.

    Odgovori

  • DOBRILA

    28.4.2023 #3 Author

    Bas vala , sve je otišlo strancima.

    Odgovori

  • SENSEI

    28.4.2023 #4 Author

    Rat u Ukrajini je poremetio mnogo toga, i došlo je do mnogih promena

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2023 #5 Author

    Sunce delim tvoju zgrozenist time i neznam sta ima dalje…

    Odgovori

  • SUZI

    29.4.2023 #6 Author

    Da li ima neato da je nase ?

    Odgovori

  • Vale

    30.4.2023 #7 Author

    U svemu tome ima dosta nelogicnosti

    Odgovori

  • COKAMOKA

    30.4.2023 #8 Author

    Jel ima nesto sto nismo jos uvek prodali strancima? Dokle, dokle?!

    Odgovori

  • Boba321

    30.4.2023 #9 Author

    Treba pomagati domacu pivredu a ne sve prodavati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...