Google AI model doprineo rastu

Tržišna vrednost kompanije Alphabet premašila dva biliona dolara

BerzaHi-techInovacijePoslovanjeSvet

29.4.2024 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tržišna vrednost kompanije Alphabet premašila dva biliona dolara Tržišna vrednost kompanije Alphabet premašila dva biliona dolara
Google-ova matična kompanija Alphabet dostigla je novu prekretnicu sa tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva biliona dolara. Time je postala četvrta najvrednija kompanija na... Tržišna vrednost kompanije Alphabet premašila dva biliona dolara

Google-ova matična kompanija Alphabet dostigla je novu prekretnicu sa tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva biliona dolara.

Time je postala četvrta najvrednija kompanija na svetu, odmah iza giganata Nvidia, Apple i Microsoft, koji ima tržišnu kapitalizaciju od nešto više od tri biliona dolara, čime je ranije ove godine pretekao Apple na prvom mestu.

Ovo nije prvi put da je Alphabet dostigao tu vrednost tržišne kapitalizacije, ali je novost da ju je zadržao na duže vreme.

Naime, kompanija je nakratko dostigla nivo od dva biliona dolara u novembru 2021. godine i ranije ovog meseca, ali se tek sad zadržala iznad tog nivoa, piše SEEbiz pozivajući se na Business Insider.

Vest je izašla u javnost nakon što je Alphabet krajem nedelje objavio svoj izveštaj o zaradi za prvi kvartal koji je pokazao da je prihod nadmašio očekivanja analitičara.

Iako je popularni Google-ov pretraživač najzaslužniji za takav uspeh, izvršni direktor Alphabeta Sundar Pičaj (Sundar Pichai) takođe je istakao doprinos Google Clouda koji je opremljen generativnim AI uslugama kroz Google-ov AI model – Gemini.

„Najavili više od hiljadu novih proizvoda i funkcija tokom proteklih osam meseci za Google Cloud. Na Google Cloud Next više od 300 kupaca i partnera govorilo je o svojim generativnim AI uspesima sa Google Cloud platformom, uključujući globalne brendove kao što su Bayer, Cintas, Mercedes Benz, Walmart i mnoge druge“, istakao je Pičaj tokom razgovora sa investitorima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...