Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeBerzaIzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

29.4.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 8

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana
Centralna banka SAD – Federalne rezerve u utorak i sredu odlučuje o daljem pravcu monetarne politike i kretanju ključnih kamatnih stopa. Najnoviji statistički podaci... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana

Centralna banka SAD – Federalne rezerve u utorak i sredu odlučuje o daljem pravcu monetarne politike i kretanju ključnih kamatnih stopa. Najnoviji statistički podaci pokolebali su guvernere koji su donedavno najavljivali moguće skoro sniženje kamata. Evrozona će u utorak objaviti svoje podatke o inflaciji i privrednom rastu koji bi mogli da ojačaju očekivanja da će Evropska centralna banka u junu odlučiti da smanji kamatne stope. Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine. Poslednja dva od “sedam veličanstvenih” tehnoloških giganata – Amazon i Apple – objavljuju ove nedelje svoje kvartalne rezultate. Republički zavod za statistiku objaviće fleš procenu kvartalnog bruto domaćeg proizvoda, kao i registrovanu zaposlenost u prvom tromesečju 2024. godine, a saznaćemo i kakvi su bili turistički promet, spoljnotrgovinska robna razmena i indeksi industrijske proizvodnje.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Federalne rezerve SAD o kamatama

Američke Federalne rezerve održaće u utorak i sredu (30. aprila i 1. maja) sastanak o monetarnoj politici, sa koga investitori očekuju naznake i konkretnije najave – da li guverneri i dalje očekuju da će u toku ove godine doći do snižavanja kamatnih stopa ili najnoviji podaci o privrednom rastu i inflaciji mogu dovesti i do kretanja kamata u suprotnom smeru. Naime, očekivanja da će prvo popuštanje monetarnog kaiša uslediti u junu korigovana su nakon iznenađujućih brojki o rastu BDP-a i stopi rasta cena, pa sada najoptimističnije procene kažu da bi obaranje kamata moglo da usledi u septembru.

Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije, rekao je za Biznis.rs da veruje da će Fed odložiti smanjenje kamatnih stopa i da će gledati da izbegne njihovo eventualno povećanje nakon što je inflacija u SAD porasla u odnosu na prethodni period, umesto da nastavi da se smanjuje. On smatra da je zadrška minimalna reakcija koju možemo očekivati od Feda ukoliko se vidi da se inflacija ne kreće ka cilju od dva odsto, a da nije sasvim isključeno ni kratkoročno povećanje kamatnih stopa.

Frilenserima rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa 30. april

Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine. Pošto spadaju u kategoriju samooporezivanja, Poreska uprava ne šalje poreska rešenja frilenserima, već pojedinci moraju sami da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave PP OPO-K.

Kao i u prethodnoj godini, od kada je sistem samooporezivanja frilensera počeo da funkcioniše, radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji bi trebalo da plate. Iz Poreske uprave ističu da je za neblagovremeno podnošenje poreske prijave predviđena novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

Foto: Unsplash.com

Podaci o inflaciji u evrozoni

Evrozona će u utorak objaviti podatke o inflaciji i privrednom rastu koji bi mogli da ojačaju očekivanja tržišta da će se Evropska centralna banka u junu opredeliti za smanjenje ključnih kamatnih stopa. Inflacija je na silaznoj putanji i ECB je najavila moguće snižavanje kamata u junu, ali je dugoročna projekcija i dalje neizvesna zbog rastućih troškova energije i geopolitičkih tenzija koje prete da utiču na globalnu trgovinu.

Ekonomisti očekuju da bi privreda evrozone mogla na godišnjem nivou da poraste samo 0,2 odsto u prvom kvartalu, dok bi inflacija trebalo da ostane stabilna sa rastom cena od 2,4 odsto u aprilu.

Amazon i Apple objavljuju finansijske izveštaje

Poslednji među “sedam veličanstvenih” tehnoloških giganata objaviće svoje kvartalne rezultate ove nedelje. U utorak ćemo saznati kako je poslovao Amazon, a u četvrtak Apple.

Amazonovo poslovanje “u oblaku” biće u fokusu investitora, koji će takođe pratiti šta div onlajn prodaje ima da kaže o ponašanju potrošača. Akcije Apple-a pale su ove godine za više od 10 odsto, a očekuje se da će proizvođač iPhone-a zabeležiti pad zarade u prvom kvartalu pošto su isporuke pametnih telefona u Kini pale skoro za petinu.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objaviće fleš procenu kvartalnog bruto domaćeg proizvoda u stalnim cenama, kao i registrovanu zaposlenost u prvom tromesečju 2024. godine. Saznaćemo i kakav je bio turistički promet u martu, promet robe u trgovini na malo i spoljnotrgovinska robna razmena, ali i indekse industrijske proizvodnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...