Biznis kalendar

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

8.4.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 6

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje
U četvrtak, 11. aprila, Biznis.rs organizuje dodelu nagrada najuspešnijim ženama preduzetnicama, na događaju pod nazivom “Žene u biznisu”. Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka... Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

U četvrtak, 11. aprila, Biznis.rs organizuje dodelu nagrada najuspešnijim ženama preduzetnicama, na događaju pod nazivom “Žene u biznisu”. Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka odlučuju ove nedelje o daljem kretanju monetarne politike i ključnih kamatnih stopa, a najnoviji podaci o inflaciji pokazuju osnovan optimizam analitičara da bi uskoro trebalo da počne postepeno snižavanje kamata. Američko tržište krajem sedmice očekuje prve kvartalne rezultate najvećih banaka. Republički zavod za statistiku objaviće indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda, poljoprivrede i ribarstva i cena ugostiteljskih usluga, a saznaćemo i indekse potrošačkih cena za mart.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Dodela nagrada za najuspešnije “Žene u biznisu” 11. aprila

Biznis.rs organizuje u četvrtak, 11. aprila, dodelu nagrada najuspešnijim ženama preduzetnicama, na događaju pod nazivom “Žene u biznisu”. Želja nam je da na ovaj način, predstavljanjem uspešnih poslovnih žena, doprinesemo dodatnom promovisanju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Kriterijumi za odabir najuspešnijih kompanija bili su veoma rigorozni i uključivali su nekoliko parametara – stabilno poslovanje ili rast u prihodima preduzeća, najbolje bonitetne ocene tri godine zaredom, rast dobiti u periodu od tri godine i, naravno – da je osnivač ili vlasnik kompanije žena.

Događaj “Žene u biznisu” koncipiran je iz tri dela. Tokom prva dva planirana su predavanja/prezentacije uspešnih žena, koje će predstaviti svoja iskustva i izazove, a u trećem delu dobitnice priznanja učestvovaće u panel diskusiji o trenutnom stanju i perspektivi ženskog preduzetništva u Srbiji.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamatnoj stopi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće u četvrtak, 11. aprila, sastanak o monetarnoj politici. Centralna banka nije menjala referentnu kamatnu stopu na prethodnih osam sednica, još od jula prošle godine, i ona je trenutno na nivou od 6,5 odsto.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju ključne kamate na nepromenjenom nivou osmi mesec zaredom pre svega su opredelili opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci i aktuelna srednjoročna projekcija, prema kojoj se povratak inflacije u granice cilja Narodne banke Srbije očekuje sredinom ove godine, naveli su iz NBS u obrazloženju martovske odluke.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Evropska centralna banka o monetarnoj politici

Evropska centralna banka takođe u četvrtak odlučuje o daljem kretanju referentne kamate i pravcu monetarne politike u narednom periodu. Kretanje inflacije u evrozoni, koja je u martu bila niža od očekivane, daje za pravo analitičarima tržišta da očekuju skori početak popuštanja monetarnog kaiša i postepeno snižavanje kamatnih stopa.

Junski sastanak i dalje važi za verovatniju opciju za početak spuštanja kamata, iako pojedini ekonomisti očekuju da bi ECB mogla da se odluči na ovaj potez i već u aprilu. Kako je profesorka Danica Popović rekla za naš portal, sada je pravi momenat da ECB počne da snižava kamatne stope, jer kreće prolećni talas ubrzanja privrednog rasta, kreću poljoprivredne aktivnosti i turizam.

Kvartalni izveštaji američkih banaka

Najveće američke banke otvoriće sezonu kvartalnih izveštaja ove nedelje. Investitori očekuju značajne korporativne profite ove godine koji će podržati rastuće valuacije, pošto je berza dostigla rekordne nivoe. JPMorgan Chase, Citigroup i Wells Fargo će objaviti svoje rezultate u petak, a među ostalim velikim kompanijama o svom poslovanju će izvestiti Delta Air Lines i BlackRock.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda, poljoprivrede i ribarstva i cena ugostiteljskih usluga. Saznaćemo i indekse potrošačkih cena za mart, što će pokazati kako se kreće inflacija u prvom kvartalu 2024.

  • SENSEI

    8.4.2024 #1 Author

    Najbitnije je imati plan poslovanja. Jedino to garantuje rezultat

    Odgovori

  • SENSEI

    11.4.2024 #2 Author

    Treba ovo češće i organizovati, barem na svakih par meseci

    Odgovori

  • DUCA

    14.4.2024 #3 Author

    Sve pohvale za žene preduzetnice.

    Odgovori

  • LEBRON

    14.4.2024 #4 Author

    Plan i ogroman rad i trud.

    Odgovori

  • LEBRON

    14.4.2024 #5 Author

    Treba sve planirati

    Odgovori

  • Emilija

    15.4.2024 #6 Author

    Sjajna desavanja!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...