Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeBerzaInfrastrukturaManifestacijePoreziPoslovanje

1.4.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 6

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2023. godinu ističe danas, a iz Agencije za privredne registre podsećaju da se nakon toga konsolidovani... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2023. godinu ističe danas, a iz Agencije za privredne registre podsećaju da se nakon toga konsolidovani izveštaji dostavljaju do 30. aprila. Evrozona će u sredu objaviti prve podatke o inflaciji za mart, što će biti dobar pokazatelj pred najave da bi Evropska centralna banka mogla da počne sa smanjivanjem ključnih kamata već u junu. U Beogradu se krajem nedelje održava 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, koji obuhvata i berzu polovnih plovila, ali i predstavljanje brojnih manifestacija. Treća Međunarodna stručna konferencija o održivoj tranziciji u elektroenergetskom sektoru održava se u utorak na Mašinskom fakultetu. Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz u martu, kao i statistički kalendar Republike Srbije za 2024. godinu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Ističe rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja

U ponedeljak (1. aprila) ističe rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za pravna lica i preduzetnike. Iz Agencije za privredne registre podsećaju da se redovni godišnji finansijski izveštaj za 2023. godinu i izjava o neaktivnosti dostavljaju najkasnije do 1. aprila, dok se konsolidovani finansijski izveštaj dostavlja do 30. aprila 2024. godine. Vanredni finansijski izveštaj je potrebno predati u roku od 60 dana od datuma bilansa.

Uz finansijske izveštaje, obveznici revizije dostavljaju i neophodnu dokumentaciju, takođe u zakonom propisanim rokovima. Dokumentacija uz redovni izveštaj predaje se najkasnije do 1. jula, dok za konsolidovani finansijski izveštaj važi rok do 31. jula.

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u sredu objaviti fleš podatke o inflaciji za mart koji će biti pažljivo praćeni u trenutku dok traju spekulacije da se Evropska centralna banka priprema za smanjivanje kamatnih stopa u junu. Inflacija u evrozoni ostala je visoka od početka 2024. godine i trebalo bi dodatno da se smanji kako bi ECB omogućila letnje smanjenje ključnih kamata, a sledeća tri izveštaja o inflaciji biće praktično ključna za tržišta. Naime, ako inflacija iznenadi i ponovo krene naviše, smanjuju se šanse da će monetarno popuštanje uslediti već u junu.

Član Upravnog veća Evropske centralne banke Robert Holzmann rekao je da bi ECB mogla da snizi svoju ključnu kamatnu stopu pre američkog Feda, napominjući da evropska ekonomija raste sporije od američke.

Evro
Foto: Pixabay

Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu

U halama Beogradskog sajma od 4. do 8. aprila biće održan 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana manifestacija za plovila svih vrsta, opremu za lov i ribolov, sportove na vodi i ronjenje, nautičku, kamp i outdoor opremu.

Među eksponatima Sajma nautike nalaze se ekskluzivne jahte, gliseri, jedrilice, čamci, brodski i vanbrodski motori, nautička i ostala oprema za sportove na vodi, a uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, zaljubljenicima u vodu svake godine se predstavljaju poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije, dok su ekologija i bezbednost na vodi postale neizostavne teme. Poseban akcent se stavlja na segment lova i ribolova, koji svake godine zauzima sve značajniju poziciju, gde se mogu videti veliki, ali i mali distributeri i proizvođači opreme za ova dva hobija ili sporta.

Sajam nautike, lova i ribolova uvek ima i bogat prateći sadržaj – stručna predavanja i izložbe, u kojima učestvuju poznati umetnici, muzeji i institucije.

Održiva tranzicija u elektroenergetskom sektoru

U utorak, 2. aprila na Mašinskom fakultetu u Beogradu održava se treća Međunarodna stručna konferencija – “Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?”. Redakcija Energije Balkana organizuje ovaj skup u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD, pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije AD i Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako navode organizatori, kroz dijalog predstavnika struke, privrede i vlasti zemalja Zapadnog Balkana nastavlja se sa razmenom iskustava i dostignuća, kako bi se iznašla najbolja rešenja za nastavak efikasne, održive tranzicije. Ona će biti zamajac ekonomskog razvoja uz poštovanje ekoloških aspekata zaštite životne sredine bez ugrožavanja visokog nivoa sigurnosti snabdevanja i integriteta celokupnog nacionalnog elektroenergetskog sistema kao jednog od osnovnih činilaca opšte nacionalne bezbednosti u godinama pred nama.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz u martu, kao i statistički kalendar Republike Srbije za 2024. godinu. Takođe, u petak će biti poznat račun naknada u oblasti životne sredine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...