Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji

BankeInfrastrukturaKulturaSrbija

25.3.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji
Najnoviji podaci o inflaciji biće objavljeni ove nedelje u SAD, Australiji i Japanu, nakon čega će centralne banke odlučivati o daljem kretanju kamatnih stopa.... Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji

Najnoviji podaci o inflaciji biće objavljeni ove nedelje u SAD, Australiji i Japanu, nakon čega će centralne banke odlučivati o daljem kretanju kamatnih stopa. U Termoelektrani Nikola Tesla A privode se kraju radovi na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova koje bi trebalo da bude pušteno u probni rad do aprila. Bugarska i Rumunija postaju deo šengenskog prostora od kraja ovog meseca, pa će putovanje u ove zemlje članice EU biti nešto jednostavnije. Od četvrtka u Muzeju primenjene umetnosti počinje 46. Salon arhitekture koji će predstaviti arhitektonski ekosistem u Srbiji. Republički zavod za statistiku objaviće kolike su bile prosečne zarade zaposlenih u januaru ove godine, zatim turistički promet i promet robe u trgovini na malo u februaru, kao i spoljnotrgovinsku robnu razmenu u istom mesecu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Globalna inflacija

Sjedinjene Američke Države će ove nedelje objaviti indeks cena lične potrošnje, podatak koji Federalne rezerve najčešće koriste kao merač bazne inflacije. Predviđa se da će indeks koji isključuje troškove hrane i energije porasti za 0,3 odsto u februaru, nakon što je prethodnog meseca zabeležio najveći rast u godini.

Zvaničnici centralne banke Australije očekuju podatke o inflaciji u sredu, koji će uticati na njihovu odluku o daljem kretanju kamatnih stopa, a ekonomisti očekuju da će godišnji rast cena skočiti na 3,5 odsto u februaru. U Japanu će u petak biti objavljeni podaci o inflaciji, ali se oni očekuju sa nešto manje uzbuđenja nakon što je Banka Japana prošle nedelje povećala kamatne stope prvi put u 17 godina.

Završni radovi u TE Nikola Tesla A

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović u ponedeljak obilazi završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A. Još sredinom januara ministarka je istakla da je izgradnja ovog postrojenja jedan od najvažnijih ekoloških projekata u zemlji, i da će ono biti pušteno u probni rad do aprila. Takođe je ukazala da je završetak ovog projekta važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

Termoelektrana Nikola Tesla A / Izvor: Eps.rs

Bugarska i Rumunija u Šengenu od 31. marta

Bugarska i Rumunija biće deo šengenskog prostora od 31. marta. Obe zemlje će na taj način imati omogućeno slobodno kretanje između država članica za oko 400 miliona građana. Putnici koji dolaze avionom ili morem iz drugih zemalja šengen zone više neće morati da pokazuju pasoše po dolasku, što će u velikoj meri olakšati putovanja.

Međutim, ako putujete kolima ili dolazite vozom ili autobusom i dalje ćete morati da pokazujete dokumenta. To je, pre svega, insistiranje Austrije, jer pravila koja regulišu kopnene granice još nisu uspostavljena.

Salon arhitekture u Beogradu

U četvrtak, 28. marta, počinje 46. Salon arhitekture koji će biti održan prema planiranom programu Muzeja primenjene umetnosti za 2024. godinu, i trajaće do 28. aprila. Ovogodišnji Salon arhitekture predstavlja arhitektonski ekosistem u Srbiji i biće realizovan u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije (UAS), Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) i Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD).

Novi statistički podaci

Kraj meseca donosi nam, već tradicionalno, čitav niz podataka koje objavljuje Republički zavod za statistiku. Saznaćemo kolike su bile prosečne zarade zaposlenih u januaru ove godine, zatim turistički promet i promet robe u trgovini na malo u februaru, kao i spoljnotrgovinsku robnu razmenu u istom mesecu. Biće objavljeni i indeksi prosečnih cena spoljne trgovine, kao i indeksi industrijske proizvodnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...