Biznis kalendar

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

BankeBerzaHi-techInovacije

11.3.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje
Najnoviji podaci o inflaciji u SAD biće objavljeni u utorak, a investitori nestrpljivo očekuju ove brojke kako bi procenili kada će centralna banka Fed... Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

Najnoviji podaci o inflaciji u SAD biće objavljeni u utorak, a investitori nestrpljivo očekuju ove brojke kako bi procenili kada će centralna banka Fed početi da smanjuje kamatne stope. Na Kopaoniku se početkom nedelje održava jubilarna 30. Konferencija o informacionim i komunikacionim tehnologijama, a u Beogradu je za utorak zakazan tradicionalni Dan internet domena Srbije. Krajem nedelje u beogradskom hotelu Mona Plaza održava se Međunarodna PRO PR konferencija. Republički zavod za statistiku objaviće indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i cena ugostiteljskih usluga, a saznaćemo i indekse potrošačkih cena, kao i broj izdatih građevinskih dozvola i cene stanova u novogradnji.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Podaci o inflaciji u SAD

Investitori nestrpljivo očekuju podatke o inflaciji u SAD koji će biti objavljeni u utorak, dok pokušavaju da procene koliko brzo bi Federalne rezerve mogle da počnu da smanjuju kamatne stope. Ekonomisti očekuju da će februarski indeks potrošačkih cena porasti za 0,4 odsto nakon većeg od očekivanog rasta od 0,3 odsto u januaru.

U četvrtak je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao da bi verovatno bilo prikladno da se kamate smanje „u nekom trenutku ove godine“, ali je jasno stavio do znanja da on i njegove kolege još nisu spremni na taj potez.

Posmatrači tržišta će ove nedelje takođe obratiti pažnju na podatke o maloprodaji za februar, za koje se očekuje da će se oporaviti za 0,8 odsto nakon istovetnog pada mesec dana ranije.

Jubilarna konferencija YU INFO 2024 na Kopaoniku

Na Kopaoniku se od 10. do 13. marta održava jubilarna 30. konferencija YU INFO 2024. Ovaj događaj već tri decenije okuplja stručnjake iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija koji su svojim radovima i inovacijama u različitim oblastima doprineli razvitku naučne i biznis zajednice u našoj zemlji.

Na konferenciji je za ovih 30 godina saopšteno i u zbornicima radova objavljeno više od 5.000 radova, a događajima je uživo prisustvovalo preko 9.000 učesnika.

Centralne teme ovogodišnje konferencije biće veštačka inteligencija, industrija 4.0, digitalizacija u energetici i zelena energija, digitalizacija u biomedicini i eHealth. Poseban program pod nazivom Business day biće posvećen tehnološkim i industrijskim trendovima, saradnji istraživačkog i industrijskog sektora i razvoju IT kadrova.

Image by pressfoto on Freepik

Dan internet domena Srbije 2024

Tradicionalni Dan internet domena Srbije (DIDS) biće održan u utorak, 12. marta, u Domu omladine u Beogradu. DIDS 2024 će svojim temama, predavačima, panelistima i učesnicima duboko zaći u aktuelnu oblast veštačke inteligencije (AI). Organizator, Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), ovogodišnji događaj održava pod sloganom “Budućnost je sada”, čime se ističe činjenica da fenomeni nekada rezervisani za domen naučne fantastike postaju sve prisutnija stvarnost. Deo događaja rezervisan je za predstavljanje rezultata istraživanja o prevenciji online bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća, kao i za priču o uspehu projekta “Lokalac na internetu”.

DIDS 2024 održaće se u klasičnom formatu događaja uživo, a organizator će prenositi konferenciju putem svog YouTube kanala. Prisustvo konferenciji je besplatno.

PRO PR konferencija od 14. do 17. marta u Beogradu

Međunarodna PRO PR konferencija biće održana od 14. do 17. marta u Beogradu. O važnosti ovog događaja koji se održava 21. put i njegovoj svetskoj reputaciji govori podatak da je ovo jedina konferencija koju podržavaju dva svetska udruženja, iako su u istoj oblasti i imaju iste ciljne grupe.

PRO PR će ovog puta okupiti 220 učesnika i 36 stručnjaka iz oblasti odnosa sa javnošću, a na konferenciji čiji je moto „Novi smerovi, novi izazovi“ biće reči o novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, i o sredstvima koja se koriste u modernom PR-u. U okviru manifestacije biće dodeljena i priznanja PRO PR Globe Awards.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i cena ugostiteljskih usluga za februar, kao i rezultate spoljnotrgovinske robne razmene u januaru. Saznaćemo i indekse potrošačkih cena i prometa u industriji, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u januaru i cene stanova u novogradnji u drugom polugodištu 2023. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...