Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

BankeManifestacijeNekretninePoslovanje

5.2.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama
Narodna banka Srbije održaće u četvrtak sastanak Izvršnog odbora na kome će odlučivati o daljem kretanju referentne kamatne stope. Kompanija CBRE organizuje ove nedelje... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

Narodna banka Srbije održaće u četvrtak sastanak Izvršnog odbora na kome će odlučivati o daljem kretanju referentne kamatne stope. Kompanija CBRE organizuje ove nedelje svoju godišnju konferenciju i predstavljanje izveštaja o najnovijim kretanjima na tržištu nekretnina u regionu Jugoistočne Evrope, dok eCommerce asocijacija Srbije dodelju treću po redu godišnju nagradu najboljim internet trgovcima. Na Beogradskom sajmu se narednih dana održavaju dve manifestacije – sajam tekstila i Državni pčelarski sajam. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o građevinskoj delatnosti u četvrtom kvartalu 2023. godine, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u trećoj nedelji prethodnog meseca.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamati

Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće drugi ovogodišnji sastanak u četvrtak, 8. februara, na kome će odlučivati o daljem kretanju referentne kamatne stope. Na prethodnih šest sastanaka, još od jula 2023. godine, centralna banka nije menjala ključnu kamatu, koja trenutno iznosi 6,5 odsto.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou u januaru je opredelilo dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom ove godine.

U međuvremenu su i Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve krajem januara odlučili da ne menjaju svoje ključne kamate, pa analitičari procenjuju da će i NBS krenuti istim putem i čekati da smanjenje krene iz Frankfurta ili Vašingtona.

Godišnja konferencija o tržištu nekretnina u Jugoistočnoj Evropi

Kompanija CBRE organizuje u sredu, 7. februara, u Sava Centru svoju godišnju konferenciju i predstavljanje izveštaja – SEE Real Estate Market Outlook 2024.

Na ovom skupu će eksperti kompanije CBRE predstaviti najnovije uvide u kretanja na tržištu nekretnina u regionu Jugoistočne Evrope, izazove i mogućnosti po pitanju investicija, tržišta poslovnog, industrijskog i logističkog prostora, maloprodajnih nekretnina, ulaganja u hotele. Očekuje se i učešće predstavnika ministarstva finansija Republike Srbije koji će predočiti Strategiju razvoja tržišta kapitala, kao i uticaj ovih planova na tržište nekretnina.

Izvor: Delta Real Estate, press handout

Dodela nagrada najboljim internet trgovcima

E-commerce asocijacija Srbije organizuje treću po redu dodelu Hot Spot eCommerce Awards za 2023. godinu. U okviru dve kategorije 23 nagrade biće dodeljene najuspešnijim firmama širom različitih sektora, a posebna nagrada – eComm Champion, pripašće kompaniji koja se istakla kao najbolja među najboljima. O pobednicima su odlučivali publika i članovi stručnog žirija, koji čine profesionalci iz sveta biznisa, medija i akademske zajednice

Svečana ceremonija i proglašenje pobednika zakazani su za sredu, 7. februar, u beogradskom hotelu Metropol.

Dva sajma u Beogradu

Pod kupolama Beogradskog sajma ove nedelje se održavaju dve manifestacije. Najpre će se od 8. do 10. februara na Sajmu tekstila predstaviti kompanije iz Turske, Kine, Portugala i Srbije. Reč je o poslovnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina izlagači će na sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Sledećeg vikenda, 10. i 11. februara, održava se 15. Državni pčelarski sajam, koji poslednjih godina izaziva veliko interesovanje. Reč je o međunarodnoj manifestaciji koju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije, a posetioci imaju priliku da vide kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj i program. Sajam je prilika da se, pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, po najpovoljnijim uslovima nabavi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o građevinskoj delatnosti u četvrtom kvartalu 2023. godine, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u trećoj nedelji prethodnog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...