Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeHi-techPoslovanjeSrbija

18.12.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Evropska investiciona banka organizuje u ponedeljak online prezentaciju na temu “Makroekonomski i bankarski trendovi na Zapadnom Balkanu”, na kojoj će predstaviti rezultate svojih najnovijih... Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Evropska investiciona banka organizuje u ponedeljak online prezentaciju na temu “Makroekonomski i bankarski trendovi na Zapadnom Balkanu”, na kojoj će predstaviti rezultate svojih najnovijih izveštaja i anketa o kretanjima u regionu. Ove nedelje saznaćemo i najnovije podatke o inflaciji u Velikoj Britaniji, koji će uticati na dalje korake centralne banke, kao i odluku Banke Japana o monetarnoj politici u narednom periodu. U Nišu se u četvrtak održava sedmi Forum naprednih tehnologija koji okuplja stručnjake iz sveta IT industrije i preduzetništva. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o trendovima u trećem kvartalu 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Makroekonomski i bankarski trendovi na Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) organizuje u ponedeljak, 18. decembra, vebinar na temu “Makroekonomski i bankarski trendovi na Zapadnom Balkanu”. Među govornicima su najavljeni glavna ekonomistkinja EIB Debora Revoltella i predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovo će biti prilika za predstavljanje nedavno objavljene ankete CESEE Bank Lending Survey, sa fokusom na trendove na Zapadnom Balkanu, i izveštaja „Uticaj posredničkog kreditiranja EIB-a na preduzeća na Balkanu“, koji je Evropska investiciona banka objavila sredinom decembra 2023. godine.

Inflacija u Velikoj Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji trenutno je više nego dvostruko veća od cilja Banke Engleske (dva procenta), a najnoviji podaci koji će biti objavljeni u sredu verovatno će potvrditi da su pritisci na cene i dalje povišeni u poređenju sa drugim velikim ekonomijama. Funta je ovog meseca dostigla tromesečni maksimum u odnosu na evro nakon što je inflacija u evrozoni naglo pala, što je podstaklo spekulacije da će Banci Engleske trebati više vremena da smanji kamatne stope nego Evropskoj centralnoj banci.

Ipak, visoke kamate mogle bi da bace britansku ekonomiju u recesiju, iako centralna banka očekuje da će u 2024. godini privreda biti stabilna, ali bez značajnog rasta.

Foto: Pixabay.com

Forum naprednih tehnologija u Nišu

Naučno-tehnološki park Niš biće 21. decembra domaćin sedmog Foruma naprednih tehnologija, događaja koji okuplja stručnjake iz sveta IT industrije i preduzetništva. Fokus ovog skupa biće na inovativnim rešenjima i strategijama koje mogu podstaći razvoj inovacionog ekosistema, sa posebnim naglaskom na praktične aspekte preduzetničkog duha u digitalnom dobu.

Partneri ovogodišnjeg događaja su Privredna komora Srbije – RPK Niš, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Grad Niš, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje, Društvo ekonomista i NICat klaster.

Banka Japana o kamatnim stopama

Sve su veća očekivanja da bi Banka Japana mogla da završi sa negativnim kamatnim stopama u narednim mesecima, čime bi se pridružila drugim velikim centralnim bankama koje svoj fokus već okreću pitanju kada će početi smanjivanje kamata. Malo je verovatno da će ova promena doći na predstojećem sastanku japanske centralne banke u utorak, ali investitori pažljivo prate izjave kreatora monetarne politike u potrazi za naznakama da bi neke novine mogli očekivati na sastanku u januaru.

Guverner Banke Japana Kazuo Ueda rekao je prošle nedelje da se centralna banka suočava sa “još izazovnijom” situacijom na kraju ove i početkom 2024. godine.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o trendovima u trećem kvartalu 2023. godine, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u tekućem mesecu. Saznaćemo i informacije za prošlu 2022. godinu – o visokom obrazovanju, kulturi, saobraćaju i telekomunikacijama i ekobilten.

  • Sindi

    18.12.2023 #1 Author

    Najvaznije je danas u 18h svi na protest zbog kradje izbora!!!

    Odgovori

  • DOBRILA

    18.12.2023 #2 Author

    Forum u Nisu je skroz ok stvar..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...