Biznis kalendar

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

BankeManifestacijeSrbija

4.12.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Narodna banka Srbije održaće ove nedelje poslednji sastanak o monetarnoj politici za 2023. godinu. Referentna kamatna stopa je nepromenjena već četiri meseca unazad, a... Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Narodna banka Srbije održaće ove nedelje poslednji sastanak o monetarnoj politici za 2023. godinu. Referentna kamatna stopa je nepromenjena već četiri meseca unazad, a sudeći prema silaznoj putanji kojom se kreće inflacija i u decembru su male šanse za njeno povećanje. Slična su očekivanja analitičara i od sastanaka centralnih banaka Australije i Kanade, koji su zakazani za ovu sedmicu. U renoviranom Sava Centru u utorak se održava Bankarski samit koji organizuje Udruženje banaka Srbije, a koji će okupiti guvernere i najviše predstavnike centralnih banaka regiona. Beogradski sajam će od 8. do 10. decembra ugostiti manifestaciju namenjenu svim ljubiteljima gejming i popularne kulture – Games.Con. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u trećem tromesečju 2023. godine, a saznaćemo i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za novembar.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije poslednji put ove godine o monetarnoj politici

Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće poslednji ovogodišnji sastanak u četvrtak, 7. decembra, na kome će odlučivati o daljem kretanju referentne kamatne stope i pravcu monetarne politike na kraju 2023. godine. Na prethodna četiri sastanka centralna banka nije menjala ključnu kamatu, koja trenutno iznosi 6,5 odsto.

Prilikom donošenja prethodne odluke u novembru, NBS je imala u vidu da se inflacija u međunarodnom okruženju smanjuje, iako je još uvek iznad cilja centralnih banaka u gotovo svim zemljama koje ciljaju inflaciju. Takođe, Izvršni odbor je podsetio na projekciju da će inflacija u Srbiji krajem ove godine iznositi oko osam odsto, a da će se sredinom 2024. vratiti u granice cilja.

U međuvremenu se inflacija u evrozoni još više približila ciljanim vrednostima, pošto je u novembru iznosila “samo” 2,4 procenta.

Bankarski samit u Sava Centru 5. decembra

Udruženje banaka Srbije organizuje u utorak, 5. decembra, u beogradskom Sava Centru “Bankarski samit”, jedinstveni događaj u finansijskom sektoru koji će u Beogradu okupiti guvernere ili predstavnike centralnih banaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije u Crne Gore. Nakon svečanog otvaranja i uvodnih govora generalnog sekretara UBS Marine Papadakis i guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković biće održana dve panel diskusije – o aktuelnostima i izazovima u bankarskom sektoru iz ugla regulatora i iz ugla banaka.

Sava Centar / Izvor: Delta Real Estate, press handout

Kamatne stope na čekanju širom sveta

Očekuje se da će Rezervna banka Australije na sastanku u utorak zadržati kamatne stope nepromenjenim, nakon povećanja kamata prošlog meseca i posle prošlonedeljnih podataka koji pokazuju da je inflacija usporila u oktobru. Ipak, investitori su oprezni, imajući u vidu još uvek povišene cene, kao i guvernerku Mišel Bulok koju smatraju zagovornicom oštrije monetarne politike od njenih prethodnika.

Takođe, tržišta prognoziraju da će i Banka Kanade zadržati kamate na istom nivou, s obzirom na to da su nedavni podaci pokazali da dosadašnje agresivno povećanje kamatnih stopa daje rezultate. Na drugoj strani, investitori čekaju nove informacije o tome kada bi Banka Japana mogla da započne sopstvenu, dugo odlaganu kampanju pooštravanja monetarne politike, na osnovu podataka o indeksu potrošačkih cena koje će Tokio objaviti u ponedeljak.

Games.Con na Beogradskom sajmu

Games.Con je manifestacija namenjena svima čija interesovanja naginju popularnoj gejming i strip kulturi. Ideja je da se na jednom mestu objedine turniri u najpopularnijim igrama, online i e-gaming, board i card gaming, kao i sajmovi stripa i fandomove fantasy franšize. Ove godine se sajam popularne kulture održava od 8. do 10. decembra u halama Beogradskog sajma, a kao prateći programi Games.Con-a u planu su i nastupi najpoznatijih gameplay Youtubera, kao i drugih teenage zvezda pop kulture.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u trećem tromesečju 2023. godine. Saznaćemo i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za novembar, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda i indikatore materijalnih tokova za 2022. godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...