Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeManifestacijeNekretninePoslovanjeSrbija

13.11.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Renovirani Sava Centar počinje svoj “drugi život” u utorak, Međunarodnim kongresom nutricionista. U rekonstrukciju ovog simbola Beograda i Srbije do sada je uloženo skoro... Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Renovirani Sava Centar počinje svoj “drugi život” u utorak, Međunarodnim kongresom nutricionista. U rekonstrukciju ovog simbola Beograda i Srbije do sada je uloženo skoro 120 miliona evra, a tokom obnove i modernizacije očuvana je prepoznatljiva arhitektura i zaštićeni delovi enterijera. Narodna banka Srbije predstaviće u sredu redovni izveštaj o inflaciji, dok se u petak održava tradicionalni poslovni SEE NPL Forum posvećen temi problematičnih potraživanja u Jugoistočnoj Evropi. Sajam vina „Wine Vision by Open Balkan“ zakazan je na Beogradskom sajmu od 16. do 19. novembra. Republički zavod za statistiku saopštiće ove nedelje indekse potrošačkih cena za oktobar, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u septembru. Biće poznati i indeksi prometa u industriji, i rezultati ankete o potrošnji domaćinstava u 2022. godini.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Otvaranje Sava Centra 14. novembra

Najpoznatiji kongresno-poslovni centar u regionu – beogradski Sava Centar, u utorak će primiti prve posetioce nakon završetka prve faze rekonstrukcije. Delta Holding je uložio više od 118 miliona evra kako bi u potpunosti očuvao arhitekturu i zaštićene delove enterijera objekta koji je svojevrsni simbol Beograda i Srbije.

Iz kompanije ističu da je u proteklih 20 meseci urađena opsežna rekonstrukcija. Zamenjena je fasada koja je sada energetski efikasna, promenjene su instalacije, prekomponovan prostor kako bi se dobile dodatne korisne površine i dobijen je moderan, tehnološki napredan i energetski efikasan objekat, naglasila je Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka Delta Real Estate.

Renoviranim kongresnim i poslovnim delom Sava Centra prvi će proći učesnici Međunarodnog kongresa nutricionista, njih 1.500.

Izveštaj o inflaciji NBS

Narodna banka Srbije predstaviće u sredu, 15. novembra, redovni izveštaj o inflaciji koji sadrži informacije o sadašnjem i očekivanom rastu cena, analizu makroekonomskih kretanja koja determinišu inflaciju, objašnjenje razloga za donošenje konkretnih odluka Izvršnog odbora NBS, kao i ocenu efikasnosti monetarne politike koja je sprovođena u proteklom tromesečju. Sastavni deo tog izveštaja je i projekcija inflacije za osam narednih tromesečja, prikaz pretpostavki na kojima se ova projekcija zasniva, kao i analiza glavnih rizika u ostvarivanju ciljane inflacije.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je na prezentaciji prethodnog izveštaja u avgustu da bi međugodišnja inflacija na kraju 2023. godine trebalo da dostigne nivo od oko osam odsto. Prema procenama centralne banke, prosečna inflacija ove godine trebalo bi da se kreće oko 12,7 odsto, dok je za narednu godinu očekivanje blago poboljšano na prosečnih 4,4 odsto.

Sava Centar / Izvor: Delta Real Estate, press handout

Poslovni forum SEE NPL u Beogradu 17. novembra

Tradicionalni poslovni SEE NPL Forum Vol. 7 posvećen temi problematičnih potraživanja u Jugoistočnoj Evropi biće održan 17. novembra u hotelu Mona Plaza u Beogradu, kao i online. Sedmo izdanje Foruma pod nazivom „Perpetuum Mobile“, biće organizovan pod institucionalnim pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije (NUPS).

Problematična potraživanja jedna su od najznačajnijih ekonomskih tema u poslednjih desetak godina. Nastaju kao posledica velikih ekonomskih potresa i nemogućnosti privrede i pojedinaca da vraćaju pozajmljena sredstva. Njihovim efikasnim upravljanjem može se značajno uticati na povećanje likvidnost nacionalnih privreda i oporavka od posledica ekonomskih kriza.

Pored predstavnika Ministarstva finansija Republike Srbije, Narodne banke Srbije, Centralne banke Crne Gore, Hrvatske narodne banke, Slovenskog državnog holdinga, Grupe Svetske banke konferenciji će prisustvovati i predstavnici Asocijacije kompanija za upravljanje potraživanjima Srbije (AKUPS), Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije, lokalne osiguravajuće kuće, međunarodne banke i kompanije čije je poslovanje integralni deo ekosistema prodaje i otkupa potraživanja. Konferenciju organizuje New Angles Consulting kompanija specijalizovana za organizaciju poslovnih konferencija.

“Wine vision by Open Balkan” od 16. do 19. novembra

Sajam vina „Wine Vision by Open Balkan“ održaće se na Beogradskom sajmu od 16. do 19. novembra. Očekuje se dolazak oko 450 profesionalnih posetilaca iz 48 zemalja, uključujući distributere, uvoznike, veleprodajne i maloprodajne lance, kao i kupce iz HORECA sektora i prodajne agente. Na sajmu će biti više od 600 izlagača, od kojih su 310 iz zemalja članica Otvorenog Balkana (219 iz Srbije, 66 iz Severne Makedonije, 25 iz Albanije), a ostali iz različitih delova sveta. Poseban naglasak sajma je na biznis programu i B2B sastancima između proizvođača vina i kupaca, sa preko 3.000 prijavljenih sastanaka.

Tokom četiri dana trajanja ove manifestacije biće održani i programi poput Food Visiona i Rakija segmenta, a predstaviće se i balkanske kulinarske tradicije koje nose u sebi izvornu, zdravu pripremu domaćih obroka, od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po receptima predaka.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse potrošačkih cena za oktobar, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u septembru. Biće poznati i indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva, kao i indeksi prometa u industriji, i rezultati ankete o potrošnji domaćinstava u 2022. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...