Biznis kalendar

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

BankeManifestacijePoslovanjeSrbija

6.11.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 9

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Narodna banka Srbije u četvrtak odlučuje o monetarnoj politici, odnosno daljem kretanju referentne kamatne stope. Istog dana održava se i drugi po redu MSP100... Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Narodna banka Srbije u četvrtak odlučuje o monetarnoj politici, odnosno daljem kretanju referentne kamatne stope. Istog dana održava se i drugi po redu MSP100 EXPO u organizaciji Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) i Naučno-tehnološkog parka Niš, događaj čiji je glavni cilj da podrži razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. Udruženje urbanista Srbije organizuje 32. Međunarodni salon urbanizma u Nišu, od 8. do 11. novembra, a centralna banka Australije odlučivaće o svojim ključnim kamatama u ponedeljak. Republički zavod za statistiku saopštiće indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i ugostiteljskih usluga, kao i podatke o građevinskoj delatnosti za treći kvartal 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije o monetarnoj politici

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na sednici u četvrtak, 9. novembra, o monetarnoj politici i daljem kretanju referentne kamatne stope. Na prethodna tri sastanka centralna banka je zadržala ključnu kamatu nepromenjenu i ona trenutno iznosi 6,5 odsto.

Prilikom donošenja prethodne odluke u oktobru NBS je navela da je uvažila i činjenicu da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta – kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera. Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto.

Prošle nedelje američke Federalne rezerve i Banka Engleske odlučili su da zadrže ključne kamatne stope nepromenjenim.

MSP100 EXPO u Nišu

Kako bi podržao dalji snažan razvoj sektora malih i srednjih preduzeća (MSP), ukazao na izazove sa kojima se suočava i predložio odgovarajuća institucionalna rešenja, Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) je pokrenuo inicijativu MSP100 Expo. Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg događaja u Kragujevcu, CEVES i Naučno-tehnološki park Niš u četvrtak, 9. novembra u Nišu organizuju drugi po redu MSP100 Expo, pod sloganom “Ljudi su uspeh”.

Kroz dva panela i tri radionice učesnici će potražiti odgovore na pitanja kako u opštoj nestašici privući, razvijati i zadržati ljude u MSP; da li vodeći domaći MSP mogu da postanu i globalni šampioni i kakva im je pomoć potrebna; kako staviti digitalizaciju u funkciju rasta i razvoja; zašto je kriza signal za promene u korporativnom i finansijskom upravljanju MSP i kako iskoristiti „ozelenjavanje poslovanja“ za postizanje konkurentnosti.

Na dan događaja premijerno će biti predstavljen interaktivni portal MSP Kompas, koji će biti dostupan celokupnom tržištu i omogućiće uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču – poslovne rezultate, inovacije, digitalizaciju, zelenu tranziciju, finansiranje rasta i zapošljavanje kadrova.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Centralna banka Australije odlučuje o kamatama

Rezervna banka Australije (RBA) u ponedeljak, 6. novembra donosi odluku o daljem kretanju referentne kamatne stope. Na prethodnom sastanku početkom oktobra kreatori monetarne politike su zadržali ključnu kamatu nepromenjenu četvrti mesec zaredom, i ona trenutno iznosi 4,1 odsto.

Analitičari očekuju da bi ovog puta referentna kamata mogla da bude povećana za 25 baznih poena, s obzirom na to da je guvernerka australijske centralne banke Mišel Bulok najavila da bi RBA mogla dodatno da pooštri monetarnu politiku da bi se inflacija vratila na željeni nivo. Ona prognozira da će se to dogoditi na kraju 2025. godine.

Međunarodni salon urbanizma od 8. do 11. novembra

Udruženje urbanista Srbije organizuje 32. Međunarodni salon urbanizma u Nišu, od 8. do 11. novembra. Salon se realizuje u saradnji sa JP Zavod za urbanizam Niš i Društvom urbanista Niš, a generalni pokrovitelji su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grad Niš.

Ovogodišnji salon prikazaće radove iz redovne produkcije u sledećim kategorijama: regionalni prostorni planovi i prostorni planovi područja posebne namene, prostorni planovi gradova i opština, generalni urbanistički planovi i planovi generalne regulacije, planovi detaljne regulacije, urbanistički projekti i realizacije, istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja…

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i ugostiteljskih usluga, kao i podatke o građevinskoj delatnosti za treći kvartal 2023. godine. Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda, a u pripremi je i mesečni statistički bilten za avgust.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...