Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

InfrastrukturaInvesticijeManifestacijePoslovanjeSrbija

16.10.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama
Posle više od pola veka železnička stanica Beograd Centar u Prokopu trebalo bi da bude u potpunosti završena, pošto će u petak biti otvorena... Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

Posle više od pola veka železnička stanica Beograd Centar u Prokopu trebalo bi da bude u potpunosti završena, pošto će u petak biti otvorena stanična zgrada površine oko 5.600 kvadratnih metara. Ove nedelje održava se i godišnja konferencija Asocijacije lizing kompanija Srbije i Forum menadžera Srpske asocijacije menadžera, kao i tradicionalni Međunarodni sajam knjiga na kome je ove godine počasni gost Francuska. Republički zavod za statistiku saopštiće indekse prometa u industriji i broj izdatih građevinskih dozvola u avgustu, a biće objavljen i statistički godišnjak za 2023. godinu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Otvaranje stanične zgrade Prokopa 20. oktobra

Stanična zgrada železničke stanice Prokop u Beogradu biće otvorena u petak, 20. oktobra. U toku su završne aktivnosti na izgradnji i uređenju unutrašnjih prostora, kako bi nakon 50 godina železnička stanica Beograd Centar u Prokopu bila završena i stavljena putnicima na raspolaganje.

Nova stanična zgrada imaće oko 5.600 kvadratnih metara prostora, kao i komercijalne sadržaje kao što su restorani, banka, apoteka, kafići… Kroz Prokop trenutno saobraća više od 200 putničkih vozova, a modernizacija železnice, izgradnja stanične zgrade i celokupne železničke mreže u Srbiji trebalo bi da doprinese mnogo većem interesovanju putnika.

Godišnja konferencija Asocijacije lizing kompanija Srbije

Kako će Srbija stići do milijarde evra od lizinga u 2024. godini? Na koji način lizing industrija podržava zelenu tranziciju i održivu energiju? Koliko srpski privrednici prepoznaju lizing kao način finansiranja za održivu budućnost? Zbog čega je lizing neizostavan instrument u finansiranju električnih vozila i solarnih elektrana?

Ovo su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici godišnje konferencije Asocijacije lizing kompanija Srbije u sredu, 18. oktobra. U okviru dva panela – “Održiva mobilnost i zelena tranzicija” i “Digitalizacija kao budućnost u lizingu” biće održana diskusija u kojoj će učestvovati predstavnici lizing industrije, međunarodnih finansijskih institucija i srpski privrednici. Oni će pokušati da objasne kakvo mesto lizing industrija trenutno zauzima, da istaknu koje su mogućnosti za njeno unapređenje, kao i da navedu primere dobre prakse.

Foto: Freepik

Forum menadžera SAM 19. oktobra

Srpska asocijacija menadžera organizuje u četvrtak, 19. oktobra u Beogradu, u TC Galerija, ovogodišnji Forum menadžera pod nazivom “Humanizacija biznisa”. Događaj je fokusiran na predstavljanje najnovijih trendova u poslovanju, a ovog puta baviće se ključnim aspektima stvaranja odgovornog, održivog biznisa koji je usmeren na ljude kroz iskustvene priče šest lidera iz Srbije.

Od primene veštačke inteligencije u cilju društvenog dobrostanja, zatim integrisanja održivosti u poslovnu strategiju, pa do prelaska na model ulaganja u rešenja koja su usmerena na ljude, renomirani menadžeri ispričaće kako prihvatanjem saradnje ljudi i mašina i ekološke svesti, organizacije koje razmišljaju unapred mogu postati lideri u razvoju etičke industrije budućnosti.

Međunarodni sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se od 21. do 29. oktobra i ugostiće najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju. Kao i svake godine, važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program, a kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Sajam knjiga održava se u halama 1, 1A, 2A i 4 Beogradskog sajma, a kapije će tokom prva dva i poslednjeg dana održavanja biti otvorene od 10 do 21 čas, dok će ostalim danima raditi od 10 do 20 časova. Pojedinačne ulaznice koštaće 350 dinara, a grupne 250 dinara.

Počasni gost Sajma knjiga 2023. godine biće Francuska.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse prometa u industriji i broj izdatih građevinskih dozvola u avgustu, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda. Biće objavljen i statistički godišnjak za 2023. godinu, kao i podaci povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva i o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...