Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeManifestacijePoslovanje

2.10.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Početak oktobra donosi nam novi sastanak Izvršnog odbora Narodne banke Srbije koji će odlučivati o daljem kretanju referente kamatne stope i pravcu monetarne politike.... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Početak oktobra donosi nam novi sastanak Izvršnog odbora Narodne banke Srbije koji će odlučivati o daljem kretanju referente kamatne stope i pravcu monetarne politike. U Beogradu se održava tradicionalni 59. Međunarodni sajam nameštaja, kao i treća po redu konferencija o ambalaži – Ambipak. Još dve centralne banke odlučivaće ove nedelje o kamatama i nastavku borbe protiv inflacije – Australije, sa novom guvernerkom, i Novog Zelanda. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o bruto domaćem proizvodu i ekonomskom računu poljoprivrede za 2022. godinu, a saznaćemo i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za septembar.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije još jednom o referentnoj kamatnoj stopi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na sednici u petak, 6. oktobra, o daljem pravcu monetarne politike i kretanju referentne kamatne stope. Na prethodna dva sastanka – u avgustu i septembru – centralna banka je odlučila da zadrži ključnu kamatu nepromenjenu, na 6,5 odsto.

Odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou u septembru je opredelio nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike, navedeno je u zvaničnom saopštenju iz Kabineta guvernera NBS. Ipak, radi odlučne borbe protiv inflacije, Narodna banka Srbije odlučila je da putem obavezne rezerve povuče deo visokih viškova dinarske likvidnosti i time dodatno pooštri domaće monetarne uslove.

Izvršni odbor centralne banke je napomenuo da ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike do kraja godine – “ako proceni da je potrebno”.

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu

Na Beogradskom sajmu se od 6. do 11. oktobra održava 59. Međunarodni sajam nameštaja (UFI) na kome će biti predstavljena cela drvna industrija – od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda. Kako navode organizatori, u „delokrug“ ove manifestacije spada i uređenje enterijera, kao i promocija proizvoda svih pratećih industrija – proizvođača najrazličitijih repromaterijala i mašina koje se koriste u proizvodnji nameštaja. Manifestacija je nedavno doživela značajan redizajn i iskorak u dva pravca – u konceptualnom smislu programskim akcentovanjem dizajnerski orijentisanih kompanija, a na biznis planu jačanjem poslovne posete kroz uvođenje Hosted Buyers programa.

Sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju – koji je ranije bio samo segment Sajma nameštaja – prerastao je u zasebnu sajamsku manifestaciju, koja će biti održana na istom mestu od 6. do 10. oktobra.

Foto: Pexels.com

Ambipak konferencija 4. oktobra u PKS

Treća po redu konferencija o ambalaži, u organizaciji Ambipak magazina, biće održana u Beogradu 4. oktobra. Institucionalnu podršku skupu pružili su Privredna komora Srbije – Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala i Centar za cirkularnu ekonomiju PKS. Konferencija pod nazivom „Ambalaža 5.0 – Inspiracija. INOVACIJA. Održivost“ posvetiće posebnu pažnju održivim praksama u industriji proizvodnje i upotrebe ambalaže. Govornici će razgovarati o recikliranju, smanjenju otpada i upotrebi održivih materijala u proizvodnji ambalaže.

Sastanci centralnih banaka Australije i Novog Zelanda

Centralne banke Australije i Novog Zelanda održaće u utorak i sredu svoje sastanke na kojima će razgovarati o daljem pravcu monetarne politike. Rezervna banka Australije imaće svoj prvi sastanak sa novom guvernerkom Mišel Bulok, prvom ženom na čelu, Investitori očekuju naznake da li je kraj povećanju kamatnih stopa, a većina je za pauzu. Analitičari tržišta ne očekuju dalji rast kamata ni od Rezervne banke Novog Zelanda, i uglavnom su okrenuti ka eventualnoj najavi mogućeg poteza u novembru.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o bruto domaćem proizvodu i ekonomskom računu poljoprivrede za 2022. godinu. Saznaćemo i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za septembar, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda za prethodni period.

 • SHALIMAR

  2.10.2023 #1 Author

  Jedino Sajam namestaja sto je zanimljivo u ovoj nedelji..

  Odgovori

 • ZVEZDA

  2.10.2023 #2 Author

  Bilo bilo bi lepo kad bi cesce imali ovakva ekomomska desavanja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.