Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeEUPoslovanjeSrbija

25.9.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Ova nedelja počinje isplatom jednokratne pomoći od 10.000 dinara deci starosti do 16 godina, najnovije u nizu mera podrške građanima i poslednjeg u nizu... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Ova nedelja počinje isplatom jednokratne pomoći od 10.000 dinara deci starosti do 16 godina, najnovije u nizu mera podrške građanima i poslednjeg u nizu rashoda koji nisu planirani/evidentirani u ovogodišnjem budžetu. U ponedeljak će biti predstavljeni i rezultati poslednjeg istraživanja stavova građana i privrede o sivoj ekonomiji, a istog dana otvara se i Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” na Beogradskom sajmu. Krajem nedelje saznaćemo najnovije podatke o inflaciji u Evropskoj uniji, koji će značajno uticati na dalju monetarnu politiku Evropske centralne banke. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje prosečne zarade po zaposlenom za jul, a videćemo i kolika je bila spoljnotrgovinska robna razmena i promet robe u trgovini na malo u prošlom mesecu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Počinje isplata pomoći deci do 16 godina

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da u ponedeljak, 25. septembra, počinje isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara deci starosti do 16 godina. Za pomoć je prijavljeno 1.101.232 dece, od kojih će 500.000 novac dobiti u ponedeljak, a preostalih 600.000 u utorak. Ministar je podsetio da je to samo jedna u nizu novčanih pomoći koje je država preduzela i dodao da je Srbija uprkos devet milijardi evra izdvojenih za podršku građanima i privredi uspela da sačuva stabilnost i da privreda i dalje raste.

Siva ekonomija danas: stavovi građana i privrede

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstaviće u ponedeljak, 25. septembra, uz podršku Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje “Bolji način”, rezultate poslednjeg istraživanja stavova građana i privrede o sivoj ekonomiji u 2023. godini. Ova studija pruža jedinstveni uvid u njihovo mišljenje o uslovima poslovanja, prisutnosti nelojalne konkurencije, korišćenju keša i bezgotovinskog plaćanja i mnogim drugim pitanjima.

O kretanjima sive ekonomije govoriće Julija Ustjugova, šefica kancelarije MMF-a u Srbiji, Ana Jović, savetnica u Ministarstvu finansija, Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke, i Branko Radulović, profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu, dok će rezultate istraživanja predstaviti generalni direktor istraživačke agencije Ipsos Predrag Kurčubić.

Foto: Unsplash.com

Inflacija u EU

Krajem ove nedelje i meseca, u petak 29. septembra, biće objavljeni najnoviji podaci o indeksu potrošačkih cena, odnosno kretanju inflacije u Evropskoj uniji. Analitičari prognoziraju da bi stopa rasta cena mogla da padne sa 5,2 na 4,6 odsto, dok bi bazna inflacija pala sa 5,3 na 4,9 procenata. Od ovih podataka umnogome će zavisiti i naredni potezi Evropske centralne banke koja je na poslednjem sastanku o monetarnoj politici u septembru odlučila da nastavi sa povećanjem referentne kamatne stope, dok je američki Fed zadržao kamate nepromenjenim.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme ”Partner“ održava se od 25. do 28. septembra na Beogradskom sajmu. Ova manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo odbrane Republike Srbije, održava se svake druge godine, a tokom četiri sajamska dana svoje proizvode predstaviće više od 150 domaćih i stranih proizvođača.

Cilj sajma je predstavljanje naoružanja i vojne opreme sa svih strana sveta – složenih artiljerijskih i raketnih sistema, savremenog streljačkog naoružanja i municije, borbenih oklopnih vozila, elektronske opreme, lakih aviona, novih radara, raznih trenažera, zaštitine balističke opreme, borbenih patrolnih čamaca. Kako navode organizatori, Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje prosečne zarade po zaposlenom za jul 2023. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prvih sedam meseci i indekse industrijske proizvodnje u avgustu. Saznaćemo i kolika je bila spoljnotrgovinska robna razmena i promet robe u trgovini na malo u prošlom mesecu, kao i podatke o ukupnom prevozu putnika i robe u prvom polugodištu 2023. godine.

  • SHALIMAR

    25.9.2023 #1 Author

    Jedino ova jednokratna pomoc za mlade do 16 godina sto je dobro,ostalo statistika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...