Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

AgrobiznisBankeBerzaInovacijePoslovanje

18.9.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Američka centralna banka odlučuje u utorak i sredu o referentnoj kamatnoj stopi i daljem kretanju monetarne politike, a većina analitičara trenutno smatra da će... Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Američka centralna banka odlučuje u utorak i sredu o referentnoj kamatnoj stopi i daljem kretanju monetarne politike, a većina analitičara trenutno smatra da će Federalne rezerve ovog puta ostaviti ključnu kamatu nepromenjenu. U Beogradu se u ponedeljak održava regionalna konferencija posvećena ekonomiji vođenoj inovacijama, na kojoj će učestvovati i premijerka Srbije, dok u utorak u Nišu sledi poslovni skup u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga. Krajem nedelje održava se drugi festival posvećen jagodastom voću, koji ove godine ima i međunarodni karakter. Republički zavod za statistiku objaviće trendove za drugi kvartal 2023. godine i cene na malo poljoprivrednih proizvoda.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Federalne rezerve SAD o kamatama

Američka centralna banka – Federalne rezerve odlučivaće o referentnoj kamatnoj stopi na svom sastanku koji se održava u utorak i sredu, 19. i 20. septembra. Većina ekonomista u SAD veruje da će ključna kamata ovog puta ostati nepromenjena, a analitičari procenjuju da će Fed sačekati drugi kvartal 2024. godine da bi počeo da snižava nivo kamatne stope.

Predsednik Feda Džerom Paul (Jerome Powell) najavio je u avgustu da će kamatne stope ostati visoke u dužem vremenskom periodu, kao i da bi moglo da bude potrebno još jedno povećanje kamatne stope da bi se inflacija svela na ciljana dva odsto ili manje. Istovremeno, članovi Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), uključujući one koji su zagovarali povećanja, ukazali su na mogućnost odlaganja još jednog rasta kamate kako bi se omogućilo više vremena za procenu uticaja kumulativnih 5,25 odsto kamatne stope koja je rasla od marta prošle godine.

Regionalna konferencija “Ka ekonomiji vođenoj inovacijama”

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovaće u uvodnom delu regionalne konferencije koja se u okviru Programa razmene znanja 2023, a u organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA), održava u ponedeljak, 18. septembra, u beogradskom hotelu Crowne plaza.

Kako se navodi u najavi na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, tema konferencije je „Ka ekonomiji vođenoj inovacijama“, a Program razmene znanja 2023 je program razvoja i ekonomske saradnje koji se temelji na znanju i osmišljen je da podeli razvojno iskustvo Republike Koreje sa partnerskim zemljama.

Foto: Freepik.com

Poslovna konferencija “ReBonjour Srbija” 19. septembra u Nišu

Francusko-srpska privredna komora, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, organizuje u utorak, 19. septembra u Nišu poslovnu konferenciju pod nazivom “Rebonjour Srbija”. Na skupu će biti organizovane dve panel diskusije – prva na temu upravljanja rizicima u poslovanju usklađenosti sa propisima, naplate potraživanja, izazova u računovodstvu – 10 ključnih pravila, GDPR i druga na temu primene ESG standarda u Srbiji.

Cilj konferencije je predstaviti se lokalnim preduzećima i dati smernice kako da unaprede poslovanje kroz različite teme: upravljanje rizicima, naplata potraživanja od domaćih i ino partnera, pravni saveti iz oblasti radnog prava, zaštite ličnih podataka (GDPR), digitalizacije, ESG.

Drugi Belgrade Berry Festival 22. i 23. septembra

Belgrade Berry Festival održaće se po drugi put 22. i 23. septembra u Privrednoj komori Srbije i na platou Geozavoda u Beogradu. Tokom dva dana ove manifestacije u potpunosti posvećene jagodastom voću, učesnici i posetioci imaće priliku da u prostorijama PKS prate edukativne radionice na temu održive proizvodnje i tržišta uz učešće brojnih eksperata iz oblasti marketinga, inovacija i proizvodnje jagodastog voća. Drugi dan festivala posvećen je degustaciji proizvoda od jagode, maline, kupine, borovnice i drugih bobica, uz prateći zabavni program i muzičke nastupe.

Festival je prošle godine posetilo više od 30.000 ljudi, a ovogodišnji ima i međunarodni karakter zahvaljujući izlagačima iz Hrvatske.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje trendove za drugi kvartal 2023. godine, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u prvoj nedelji septembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...