Biznis kalendar

Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

4.9.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Narodna banka Srbije ove nedelje će na sastanku Izvršnog odbora razmatrati dalje kretanje referentne kamatne stope, nakon što je u avgustu ona ostala nepromenjena.... Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Narodna banka Srbije ove nedelje će na sastanku Izvršnog odbora razmatrati dalje kretanje referentne kamatne stope, nakon što je u avgustu ona ostala nepromenjena. U sam finiš ulaze pregovori o minimalnoj zaradi za narednu godinu, pa će Socijalno-ekonomski savet u četvrtak imati novu sednicu. Najnoviji podaci o ekonomskoj aktivnosti SAD i Kine pokazaće u kom pravcu se kreću najveće svetske privrede, a o monetarnoj politici odlučivaće i centralna banka Australije. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u drugom tromesečju, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamatnoj stopi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na sednici u četvrtak, 7. septembra, o daljem pravcu monetarne politike i kretanju referentne kamatne stope. Na prethodnom sastanku u avgustu centralna banka je odlučila da zadrži ključnu kamatu nepromenjenu, na 6,5 odsto. Ovo je drugi put ove godine, posle maja, da je došlo do pauze u zatezanju monetarne politike.

Naime, posle godinu dana podizanja referentne kamatne stope od aprila 2022. ukupno za 500 baznih poena, na majskom sastanku je kamata ostane nepromenjena. U avgustu je odluka o zadržavanju referentne kamate na nepromenjenom nivou obrazložena nastavkom popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, koji bi trebalo da doprinesu osetnijem padu uvozne inflacije.

Nastavak pregovora o minimalcu

Posle nekoliko sastanaka Socijalno-ekonomskog saveta na kojima nije postignut dogovor o minimalnoj zaradi za narednu godinu, u četvrtak su se pojavile različite informacije o (ne)uspehu pregovora. Ispostavilo se da sindikati, poslodavci i država ipak još uvek nisu pronašli zajednički jezik, pa je za 7. septembar zakazana nova sednica SES-a.

Ministarstvo finansija je predložilo da se minimalac u 2024. godini poveća za 17,8 odsto, na nešto više od 47.000 dinara, dok sindikati insistiraju na još jednom povećanju minimalne zarade u tekućoj godini, kao i na izjednačavanju sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara.

Dinari
Foto: Shutterstock

Ekonomska aktivnost SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države i Kina objaviće ove nedelje nove podatke o ekonomskoj aktivnosti. Posle najnovijih informacija o zapošljavanju u SAD, analitičari ocenjuju da se američka privreda sve očiglednije kreće prema takozvanom “mekom prizemljenju”, dodajući da se i Federalne rezerve, po svemu sudeći, pripremaju za kraj ciklusa zaoštravanja monetarne politike. U sredu će biti poznati podaci o aktivnosti sektora usluga, a istog dana Fed objavljuje svoje istraživanje o ekonomskim aktivnostima u svih 12 distrikta.

Peking će saopštiti najnovije podatke o trgovini, a prognoze govore da bi kineski uvoz i izvoz u avgustu mogli da zabeleže novi pad, iako u manjoj meri nego u julu. Saznaćemo i podatke o uslužnom sektoru, kao i indeks potrošačkih cena za koje se očekuje da će rasti posle deflacije mesec dana ranije.

Centralna banka Australije o monetarnoj politici

Centralna banka Australije u utorak će odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi, a stručna javnost očekuje da će ključna kamata ostati na istom nivou, treći put zaredom, pošto najnoviji podaci pokazuju smanjenje inflacije brže od očekivanog.

Kamate Rezervne banke Australije su na 11-godišnjem maksimumu od 4,1 odsto, nakon povećanja od ukupno 400 baznih poena od maja 2022. godine. Investitori očekuju da će ovo biti vrhunac, nakon što je godišnja inflacija u julu neočekivano pala na 4,9 odsto.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u drugom tromesečju, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz. Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda.

  • SABRINA

    4.9.2023 #1 Author

    Interesantni i veoma bitni događaji.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.9.2023 #2 Author

    Mene najvise zanima ref kamatna stopa,da li ce biti povecanja…

    Odgovori

  • SENSEI

    6.9.2023 #3 Author

    Od ovih pet događaja ne znam koji bi više ili manje istakao

    Odgovori

  • PIKSI

    10.9.2023 #4 Author

    Veoma bitni dogadjaji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...