od samita državnih lidera do svetskog prvenstva u košarci

Najznačajniji događaji u nedelji započinju važnim diplomatskim susretima

SrbijaSvet

21.8.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 4

Najznačajniji događaji u nedelji započinju važnim diplomatskim susretima Najznačajniji događaji u nedelji započinju važnim diplomatskim susretima
Ove nedelje neće nedostajati diplomatskih susreta i političkih izazova na međunarodnoj sceni. Već danas i predsednik Srbije učestvovaće na važnom skupu u Grčkoj, koji... Najznačajniji događaji u nedelji započinju važnim diplomatskim susretima

Ove nedelje neće nedostajati diplomatskih susreta i političkih izazova na međunarodnoj sceni. Već danas i predsednik Srbije učestvovaće na važnom skupu u Grčkoj, koji bi trebalo da okupi sve lidere Zapadnog Balkana na jednom mestu, ali i ključne predstavnike evropske zajednice.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis pozvao je predsednike i premijere zemalja Zapadnog Balkana na svečanost povodom proslave dvadesete godine od usvajanja takozvane Solunske deklaracije, kojom se potvrđuje važnost pristupanja zemalja iz celog regiona – uključujući i Srbiju – Evropskoj uniji.

Ovom skupu prisustvaće svi čelnici zemalja Zapadnog Balkana, ali i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Kako prenosi beogradski Blic pozivajući se na grčki portal Protothema, u Atinu će doputovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i prištinski premijer Aljbin Kurti, koji će na “neformalnoj večeri razgovarati o proširenju EU i evropske budućnosti regiona”. Grčki portal navodi i da će prisustvovati i Borjana Krišto, predsedavajuća Veća ministara Bosne i Hercegovine, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Istog dana, u Beogradu bi trebalo da započnu ranije zakazani pregovori predstavnika sindikata, poslodavaca i države za utvrđivanje nivoa minimalca za 2024. godinu.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ranije su istakli da je prosečna mesečna neto minimalna zarada za 2023. godinu (40.020 dinara) bila približno na nivou praga rizika od siromaštva za tročlanu porodicu iz 2020. godine (39.600 dinara), a ispod praga rizika od siromaštva za četvoročlanu porodicu, za istu godinu (46.200 dinara).

Predsednik Vučić izjavio je da očekuje da će minimalna zarada za narednu godinu iznositi 400 evra, dok su Sindikati tražili okruglo 50.000 dinara.

U utorak 22. avgusta počinje trodnevni samit zemalja BRIKS-a u Južnoj Africi. Petnaestom godišnjem samitu prisustvovaće i predstavnici zemalja novih kandidata za članstvo u ovom međunarodnom savezu. O značaju BRIKS-a za čitav svet i naš region pisali smo opsežno u našem vikend istraživanju, a za sada se jedino zna da skupu neće prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i da neće biti razgovora o eventualnoj zajedničkoj valuti, o čemu se ranije nagađalo.

Za poslednji radni dan u nedelji ubeležili smo nešto vedrije teme.

Naime, u petak počinje Svetsko prvenstvo u košarci u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Primetno je da najveće zvezde iz NBA lige neće učestvovati, uključujući i našeg Nikolu Jokića, ali to ne znači da tokom 16 dana takmičenja neće izostati takmičarskih uzbuđenja. Amerikanci i Španci pak ostaju najveći favoriti za najvrednije medalje.

Takođe u petak 25. avgusta sa uzletišta u čuvenom svemirskom centru Kejp Kanaveral u Floridi, kompanija SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) lansiraće kapsulu Endurance ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Endurance će doneti “smenu” posade u ISS, odnosno četvoro novih astronauta.

Ovo je treći put u tri godine da kapsule i rakete SpaceX-a šalju astronaute ka Svemirskoj stanici u orbiti Zemlje. Zanimljivo je, međutim, da američka svemirska agencija NASA u potpunosti sarađuje sa ruskom agencijom Roscosmos uprkos sankcijama prema Rusiji u maltene svim drugim oblastima, te da će u novoj četvoročlanoj posadi biti Amerikanka, Rus, Japanac i Danac.

  • SENSEI

    21.8.2023 #1 Author

    Od svega ovoga najviše se radujem svetskom prvenstvu u košarci

    Odgovori

  • ELLA

    21.8.2023 #2 Author

    Svi mlate praznu slamu a narod iz Dana u Dan sve teze zivi

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.8.2023 #3 Author

    Kosarka,nesto zanimljivo…

    Odgovori

  • Gaga

    27.8.2023 #4 Author

    Nesto bar zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...