Pregovori o minimalnoj zaradi 21. avgusta

Poslodavci za rast minimalca uz uslov dobijanja olakšica od države

Srbija

18.8.2023 14:33 Autor: Ljiljana Begović 15

Poslodavci za rast minimalca uz uslov dobijanja olakšica od države Poslodavci za rast minimalca uz uslov dobijanja olakšica od države
Pregovori Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) o povećanju minimalne zarade u 2024. godini počinju u ponedeljak 21.... Poslodavci za rast minimalca uz uslov dobijanja olakšica od države

Pregovori Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) o povećanju minimalne zarade u 2024. godini počinju u ponedeljak 21. avgusta.

Razgovori iz juna kada su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada poveća već u toku ove godine su propali, jer su iz vlade rekli da na osnovu parametara, inflacije i rasta BDP-a, nema osnova da se zarada poveća pre 2024.

Sada se pred pregovore već okvirno zna da će predlog vlade biti da najmanja zarada bude 46.000 dinara, s obzirom na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će minimalac naredne godine iznositi 400 evra.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da će oni kao Unija poslodavaca prvo da razmotre predlog Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada.

“Pre svega moramo da vidimo koliko bi bilo povećanje i da li je prihvatljivo, jer ne želimo kao i prethodnih godina da ta povećanja uopšte idu nauštrb poslodavaca. Ako se nešto povećava u smislu zarada to automatski znači i rast troškova za poslodavce”, kaže Atanacković u razgovoru za Biznis.rs.

Naš sagovornik ističe da su do sada uvek uspevali da – ukoliko se ne slože sa predlogom koji je iznela vlada – dobiju neki vid poreskih olakšica.

“Uglavnom je to bilo povećanje neoporezivog dela ili smanjenje od pola procenta iznosa za plaćanje PIO doprinosa. Očekujemo da ako dođe do povećanja i mi se sa tim složimo, da to bude samo u slučaju da od države dobijemo određene pogodnosti”, naglašava počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Foto: Freepik.com

Kada je reč o visini povećanja i do koje cifre bi predlog bio prihvaćen od strane UPS-a, naš sagovornik nije želeo da otkriva pre samih pregovora, ali je zato napomenuo da veruje da je nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će minimalna zarada u 2024. godini iznositi 400 evra, verovatno došla nakon konsultacija za ministrom finansija Sinišom Malim.

“To je onda povećanje od 17 odsto, što ne znam koliko je prihvatljivo za nas poslodavce, a sa druge strane ako se prema predviđanjima smanji inflacija u narednoj godini, mislim da bi taj iznos trebalo da bude manji. Da bi povećanje minimalne zarade bilo koliko-toliko realno, to je onda zbir bruto domaćeg proizvoda i inflacije”, smatra Nebojša Atanacković.

Iako nije bilo zvaničnog saopštenja, prema pisanjima medija predstavnici SSSS neće učestovati na pregovorima, pre svega jer je njihov zahtev i dalje da se minimalna zarada u godinama visoke inflacije, poput 2023. poveća dva puta.

Na to da sindikati neće učestvovati u pregovorima, Atanacković kaže da nema smisla.

“Oni uopšte ne postavljaju pitanje rasta minimalne zarade, već traže da se ona poveća dva puta u toku godine. Taj predlog je već odbijen. Ako predstavnici sindikata ne budu učestvovali u pregovorima, to znači da će Vlada Srbije u septembru sama da donese odluku”, ocenjuje naš sagovornik iz UPS.

Minimalac u 2023. odgovara potrošačkoj korpi od pre dve godine

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je pre početka pregovora o minimalnoj ceni rada objavio analizu „Profiti, zarade i penzije u Republici Srbiji“, koja ukazuje da su tokom prošle godine uočene niske stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i industrijske proizvodnje, niske realne stope rasta zarada, realno smanjenje minimalne zarade i prosečne penzije, a izrazito visoka stopa rasta profita privrednih društava.

Analiza pokazuje da je prosečna mesečna neto minimalna zarada za 2023. godinu (40.020 dinara) približno bila na nivou minimalne potrošačke korpe za mesec septembar 2021. godine (40.283 dinara).

Prosečna mesečna neto minimalna zarada za 2023. godinu je 22,9 odsto niža od minimalne potrošačke korpe za mesec maj 2023. godine (51.874,39 dinara), a 55,7 odsto niža od prosečne potrošačke korpe za isti mesec 2023. godine (99.289,04 dinara).

Iz SSSS ističu da je prosečna mesečna neto minimalna zarada za 2023. godinu, približno na nivou praga rizika od siromaštva za tročlanu porodicu iz 2020. godine (39.600 dinara), a ispod praga rizika od siromaštva za četvoročlanu porodicu, za istu godinu (46.200 dinara).

  • Mike

    18.8.2023 #1 Author

    Generalno, svi lažu. I njima je super. Katastrofa od ljudi. 🙄

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.8.2023 #2 Author

    A do pomoci drzave nece doci sto znaci nista od povecanja minimalca…

    Odgovori

  • DRAGAN

    19.8.2023 #4 Author

    SRAMOTA, STAV UPS, PONIŽAVAJUĆE SVE IM JE MALO, ONI BIH, DA LJUDI ZA NJIH RADE FŽABE, A ONI DA SE BOGATE, MINIMALAC BI TREBAODA BUDE BAR, 50 000DN!

    Odgovori

  • SABRINA

    19.8.2023 #5 Author

    Onaj poslodavac koji nije sposoban ni minimalcem da plati radnika,nego i za to traži pomoć države,bolje neka zatvori firmu.

    Odgovori

  • Anonimni

    20.8.2023 #6 Author

    Pa to ja minimalac za sledeću godinu koji će vrednosno biti mnogo manji nego sadasnji

    Odgovori

  • Anonimni

    20.8.2023 #7 Author

    Najbolje bi bilo da mi radimo za dzabe.

    Odgovori

  • Goxy

    20.8.2023 #8 Author

    Ukinuti iznos minimalaca pa će poslodavci morati da povećaju zarade kako bi zadržali ili privikli nove radnike.Ovako im država omogućava da ne plate više ako ne moraju. Minimalac je uveden kad firme nisu radile u inflaciji da bi narod nekako preživeo a sada nema potrebe da postoji jer samo tržište će formirati visinu zarade

    Odgovori

    • Vlale

      21.8.2023 #9 Author

      Poslodavci kupuju automobile od preko 100.000 eur,a radnici PREZIVLJAVAJU!!!
      Minimalac treba da bude bar 50.000 din,ali treba uvesti minimalnu isplacenu zaradu,koja bi trebala biti najmanje 30% veca od minimalca,jer je minimalac najmanji iznos koji poslodavac mora da isplati ukoliko zapadne u probleme!!!
      Takodje,po zakonu,poslodavac moze da smanji isplatu zarada za najvise 30% ako firma nije likvidna najvise 6 meseci,pa zbog toga treba da bude plata minimum 30% veca od minimalca!!!

      Odgovori

  • Istina

    20.8.2023 #10 Author

    Kada predsednik,kompletna vlada ,poslanici skupštine i svi direktori javnih preduzeća i ustanova budu radili bar godinu dana za minimalac i odrekli se svih benefita,siguran sam da bi bilo napretka u ovoj državi. Ovako sve je džabe i mlaćenje prazne slame kao i obično. Sve će se ponovo slomiti na leđima radnika i sirotinje…!

    Odgovori

  • Vesna

    20.8.2023 #11 Author

    Poslodavci svake godine kupiju dzipove,idu na more i skijanje,decu skoluju u inostranstvu,a nemogi da povecaju minimalac.SRAMOTA!
    Ali neko to odgore vidi sve.

    Odgovori

  • Hrundi

    20.8.2023 #12 Author

    Čekati dan kad ćeš moći od minimalca da živiš pristojno je isto kao i čekati da ti nafta izripa iz dvorišta.Nego pamet u glavu i ulažite u sebe i povećajte svoju vrednos’.

    Odgovori

  • MAXMAD

    20.8.2023 #13 Author

    I tako u krug dok cene rastu.

    Odgovori

  • MAJA

    20.8.2023 #15 Author

    Nema ništa od ta posla

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...