od redovnih statističkih izveštaja do potencijalnog rata u africi

Pet događaja koji mogu uzburkati tržišta ove nedelje

Svet

14.8.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 2

Pet događaja koji mogu uzburkati tržišta ove nedelje Pet događaja koji mogu uzburkati tržišta ove nedelje
Polako se bliži kraj leta i približava početak “jesenje poslovne sezone”. Međutim, kada je reč o važnim ekonomskim sastancima i zbivanjima u započetoj nedelji,... Pet događaja koji mogu uzburkati tržišta ove nedelje

Polako se bliži kraj leta i približava početak “jesenje poslovne sezone”. Međutim, kada je reč o važnim ekonomskim sastancima i zbivanjima u započetoj nedelji, malo toga ima snagu da uzbudi tržišta i zainteresuje poglede velikih investitora i kreatora politika izvan najavljenih redovnih statističkih izveštaja.

Radna nedelja započinje najavljenim štrajkom pilota avio-prevoznika Ryanair u Belgiji. Zaposleni u ovoj kompaniji traže povećanje plata, a prošli put kada su obustavili rad u julu, to je koštalo kompaniju oko 100 otkazanih letova.

Ovog puta, belgijski piloti Ryanaira najavili su dvodnevni protest, nezadovoljni odnosom HR odeljenja prema njima i činjenicom da im kompanija i dalje nije odmrzla zarade, otkad su pristali na određena sniženja za vreme krize u industriji izazvane pandemijom virusa Covid-19. Procenjuje se da će Ryanair obustaviti ukupno 80 letova zakazanih za 48 časova preko aerodroma Charleroi.

Analitičari procenjuju da kratkoročno ovaj štrajk neće ostaviti dublje posledice, ali u zavisnosti od njegovog ishoda, negativni efekti bi mogli da se preliju na ostale prevoznike u srednjem roku.

Sreda je ovaj put rezervisana za publikovanje važnih mesečnih statističkih podataka.

U Sjedinjenim Američkim Državama tog dana biće objavljeni najnoviji podaci o tržištu nekretnina, dok će evropski zavod za statistiku Eurostat saopštiti rezultate BDP-a u evrozoni, Evropskoj uniji u celini, kao i u pojedinačnim državama članicama.

Iako se ne očekuju veća iznenađenja, svako veće pomeranje rezultata ima potencijal da “uzbudi ulagače” na američkim i evropskim berzama. Ukoliko rezultati budu u većem plusu od očekivanog, investitori će radije kupovati na tržištima kapitala, i obrnuto.

U petak će u Kemp Dejvidu u SAD započeti samit lidera Južne Koreje, Japana i SAD. Ovaj trilateralni sastanak u fokusu ima produbljivanje ekonomskih i političkih veza pomenutih zemalja, a može se očekivati da će biti reči o trgovinskim sporazumima i odobrenjima, pogotovu u svetlu globalne borbe za tržište čipova, kao i o aktuelnoj krizi u Ukrajini.

Takođe, tokom cele nedelje treba pratiti i razvoj situacije u Nigeru, gde novouspostavljena vojna hunta nije izašla na prethodno najavljene pregovore bloka zapadnoafričkih zemalja ECOWAS. Već danima se govori o mogućoj eskalaciji sukoba, dok države koje se graniče sa Nigerom aktivno pripremaju svoje vojne trupe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...