od strateškog foruma na bledu do pregovora o minimalcu

Najvažniji događaji ove nedelje diplomatski i socijalno-ekonomski dogovori

EURegionSrbijaSvet

28.8.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 1

Najvažniji događaji ove nedelje diplomatski i socijalno-ekonomski dogovori Najvažniji događaji ove nedelje diplomatski i socijalno-ekonomski dogovori
Nedelja pred nama označava kraj letnje sezone odmora i početak užurbanijih jesenjih aktivnosti, a to podjednako važi za mlade koji se vraćaju na škole... Najvažniji događaji ove nedelje diplomatski i socijalno-ekonomski dogovori

Nedelja pred nama označava kraj letnje sezone odmora i početak užurbanijih jesenjih aktivnosti, a to podjednako važi za mlade koji se vraćaju na škole i fakultete, ali i za poslovni svet.

Kraj leta već godinama je tradicionalno rezervisan za održavanje Bledskog strateškog foruma (BSF) u Sloveniji. U ponedeljak i utorak, na njegovoj 18. inkarnaciji, očekuje se oko 3.000 gostiju iz celog sveta. Tema BSF-a ovaj put biće kako solidarnost može da pomogne u suočavanju sa izazovima savremenog sveta, a nakon nedavnih razornih poplava u Sloveniji, čitav skup će imati i humanitarni prizvuk.

Na Bledu će se okupiti političari, privrednici i predstavnici civilnog društva. Govoriće se o situaciji u Ukrajini, globalnom rastu cena, regionalnoj integraciji… O ovom potonjem imaće priliku da razgovaraju međusobno i svi premijeri Zapadnog Balkana, koji će još jednom imati prilike da sednu za isti sto neposredno po završetku zvaničnog dela samita u Sloveniji.

Da dolaze dani pojačanih diplomatskih aktivnosti vidimo i po tome što će u utorak 29. avgusta u španskom Toledu započeti trodnevni skup ministara spoljnih poslova i ministara odbrane Evropske unije. Glavni predmet njihovih razgovora biće situacija u Ukrajini i jačanje evropskih vojnih snaga na granicama Unije.  

U sredu počinje 80. Venecijanski filmski festival. Njegovo ovogodišnje izdanje moglo bi se nazvati kriznim, jer se dešava u trenutku najvećeg štrajka holivudskih scenarista i glumaca u poslednjih šezdeset godina, zbog čega su mnogi poznati autori otkazali svoje premijere. Među njima je, na primer, i Bredli Kuper (Bradley Cooper) sa svojim filmom “Maestro”.

S druge strane, kontroverzi oko festivala na ostrvu Lido sigurno neće nedostajati, pogotovu jer su u okviru njegovih programa najavljena najnovija dela Romana Polanskog, Vudija Alena (Woody Allen) i Lika Besona (Luc Besson), čuvenih reditelja protiv kojih su se vodile glasovite sudske tužbe.

Francuska reforma penzionog sistema i zvanično će početi u petak. Starosna granica za odlazak u penziju u ovoj zemlji biće povećana na 64, odnosno za dve godine starosti, i to postepenim uvećavanjem čiji kraj se očekuje u 2030. godini.  

Podsetimo, najava, pa potom izglasavanje penzionih reformi u martu ove godine, izvela je milione Francuza na višednevne ulične proteste protiv aktuelnog predsednika Makrona (Emmanuel Macron).

Na kraju, ne i najmanje važno – predstavnici domaćih poslodavca i sindikata saopštili su da će do kraja ove nedelje izaći sa finalnim predlozima o usklađivanju iznosa minimalne zarade u Srbiji za narednu godinu.

Rasprava se prošle sedmice rasplamsala i nije došlo do dogovora – poslodavci bi oko 47.000 dinara i manje poreske obaveze, dok predstavnici radnika očekuju najmanje 50.000 dinara neto zarade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...