Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

BankeInfrastrukturaInovacije

11.9.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama
Evropska centralna banka odlučuje ove nedelje o ključnim kamatama i daljem kretanju monetarne politike, a mišljenja stručnjaka su podeljena između zadržavanja kamatne stope na... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

Evropska centralna banka odlučuje ove nedelje o ključnim kamatama i daljem kretanju monetarne politike, a mišljenja stručnjaka su podeljena između zadržavanja kamatne stope na istom nivou i desetog zaredom povećanja. U Privrednoj komori Srbije se održava konferencija na kojoj će učesnici moći da se upoznaju sa iskustvima Izraela u stvaranju startap nacije, dok je za četvrtak u Vrdniku zakazana konferencija o obnovljivim izvorima energije. Na Beogradskom sajmu se održava se Dan srpskih prevoznika. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o kretanju potrošačkih cena u avgustu, kao i cene stanova u novogradnji i broj izdatih građevinskih dozvola.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka o kamatama

Evropska centralna banka odlučivaće u četvrtak, 14. septembra, o referentnoj kamatnoj stopi i daljem pravcu monetarne politike u evrozoni. Na poslednjem sastanku održanom krajem jula, ECB je povećala ključne kamate za 25 baznih poena, čime je praktično krenula putem američkih Federalnih rezervi koje su takođe povećale kamatne stope za 0,25 odsto.

Predsednica ECB Kristin Lagard nije se prethodnih nedelja izjašnjavala o tome da li bi ECB trebalo da poveća kamatne stope deseti put zaredom, dok su neke od njenih kolega iz Frankfurta pokušavale da preokrenu razgovore o pauzi. Članica Izvršnog odbora Izabel Šnabel poručila je da neizvesnost koja vlada u vezi sa brzinom dezinflacije opravdava pristup „zavisnosti od podataka“ (data-dependent), koji to telo primenjuje pri donošenju odluka o merama monetarne politike, uključujući i kretanje ključnih kamatnih stopa ECB.

Konferencija OIE Srbija 2023 u Vrdniku

Udruženje Obnovljivi izvori energije organizuje u četvrtak, 14. septembra, u etno kompleksu Vrdnička kula u Vrdniku, konferenciju OIE Srbija 2023. Radni deo skupa sastoji se iz pet tematskih panel diskusija: Stanje u sektoru OIE – Srbija, region i Evropa; Energija vetra – Srbija posle aukcija i Evropa posle energetske krize; Izazovi finansiranja OIE projekata; Solarna energija u Srbiji – prve aukcije, mali i veliki solari; i Tržište električne energije 3.0.

Među 30 panelista i moderatora nalaze se predstavnici najvažnijih državnih i međunarodnih institucija, investitora i proizvođača opreme, kao i domaćih banaka koje se bave finansiranjem OIE projekata, advokata, konsultantskih kuća.

Foto: Freepik.com

Iskustva Izraela u stvaranju startap nacije

Ambasada Izraela u Srbiji i Privredna komora Srbije (PKS) organizuju u ponedeljak, 11. septembra konferenciju “Setting the Stage for the Serbian Innovation Ecosystem: What can we learn from the Startup Nation?” (Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo od staratap nacije?).

Događaj je deo projekta „Balkan Innovation Box“, čiji je cilj jačanje inovacione veze između Izraela i balkanskih zemalja, a vodiće ga konsultantska grupa Buildinn. Program je kreiran da istražuje svet inovacija i stimuliše diskusije o izgradnji inovativnih ekosistema i organizacija.

Dan srpskih prevoznika

Manifestacija “Dan srpskih prevoznika – Porodični dan prevoznika” održava se 15. septembra na Beogradskom sajmu. Ovo je mesto susreta pružalaca usluga prevoza tereta sa svojim komercijalnim partnerima i korisnicima usluga prevoza. Koncept jednodnevne izložbe teretnih i priključnih vozila, upotpunjen izlagačima koji nude ostale robe i usluge koje su povezane sa prevozom, prisutan je već 20 godina u Srbiji u organizaciji Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“.

Kako navode organizatori, cilj ove manifestacije je prikazivanje najmodernijih vozila u oblasti prevoza tereta i propratnih delatnosti koje su usko povezane sa prevozom, ali i pružanje mogućnosti srpskim prevoznicima da se u neformalnom ambijentu međusobno druže i razmenjuju iskustva. Ovo je jedinstvena prilika da svi ponuđači roba i usluga čija su ciljna grupa firme iz oblasti prevoza tereta prikažu sebe, ali i da nastave druženje sa svojim sadašnjim i potencijalnim klijentima uz propratni program manifestacije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse potrošačkih cena u avgustu, kao i indekse cena proizvođača industrijskih i proizvoda poljoprivrede i ribarstva. Saznaćemo i kako se kreću cene ugostiteljskih usluga i stanova u novogradnji, ali i koliko je građevinskih dozvola izdato u julu ove godine.

 • SUNCE

  11.9.2023 #1 Author

  Pratićemo sva dešavanja. Najbitnije je za običan svet kako se, kreće inflacija i kamatne stope ako smo prinuđeni na veće investicije.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  11.9.2023 #2 Author

  Kamatna stopa,to je najbitnije sve ostalo i ne bas…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...