Biznis kalendar

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

BankeBerzaInovacijeManifestacije

9.10.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Godišnji sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke okupiće ove nedelje u Marakešu svetske finansijske zvaničnike i centralne bankare. U Beogradu se u utorak... Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Godišnji sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke okupiće ove nedelje u Marakešu svetske finansijske zvaničnike i centralne bankare. U Beogradu se u utorak održava druga Splet Tech konferencija sa više od 100 govornika iz celog sveta i brojnim akterima inovacionog ekosistema. Na Beogradskom sajmu biće organizovan 43. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije – Grafima, a velike američke kompanije počinju objave svojih zarada za treći kvartal 2023. godine. Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za septembar, cene ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza za septembar, kao i mesečni statistički bilten za jul.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Godišnji sastanci MMF-a i Svetske banke

Svetski finansijski zvaničnici i centralni bankari putuju ove nedelje u marokanski grad Marakeš na godišnje sastanke Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Sastanci se održavaju u senci zabrinutosti oko toga da li se inflacija može vratiti pod kontrolu, a da se velike ekonomije ne dovedu u krizu.

Pored brojnih nastupa centralnih bankara i kreatora ekonomske politike, Svetski ekonomski izgledi MMF-a (World Economic Outlook), koji sadrže ažurirane prognoze, biće objavljeni u utorak.

SPLET Tech konferencija 10. oktobra u MTS dvorani

Dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi Inicijativa Digitalna Srbija, organizuju drugu SPLET Tech konferenciju u utorak, 10. oktobra u beogradskoj MTS dvorani. Ove godine osnivače startapa, investitore, predstavnike korporacija, državnih institucija i akademske zajednice, ali i druge aktere inovacionog ekosistema, dočekaće više od 100 govornika, eksperata iz Srbije i sveta, koji će podeliti svoje bogato iskustvo.

Na čak devet simultanih bina održaće se predavanja, motivacioni govori, panel diskusije i radionice, kao i interaktivne sesije, a posetioci će imati priliku i da upoznaju domaće startape i njihova inovativna rešenja u okviru startap zone. Tom prilikom biće predstavljeni aktuelni tržišni i investicioni trendovi, izazovi i mogućnosti koje dolaze sa skaliranjem na nova tržišta, potencijali koje multidisciplinarnost donosi inovativnim timovima, kao i implikacije uvođenja novih tehnologija u život, društvo i ekonomiju.

Foto: Splet.rs

Međunarodni sajam Grafima od 9. do 11. oktobra

Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, popularna Grafima, ove godine se održava od 9. do 11. oktobra na Beogradskom sajmu. Organizatori su najavili da će 43. izdanje Grafime biti održano pod sloganom „Više boje“, a posetiocima će se predstaviti više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, uz ponudu bogatog izbora mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije. Stručni i prateći program, koji podrazumeva radionice, predavanja i panel-diskusije, najvećim delom je posvećen tehnologiji štampe, grafičkom dizajnu i reklamnom materijalu.

U istom terminu i u istoj Hali 4, biće održani i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO, usmeren na kancelarijsko poslovanje i Sajam ambalaže i pakovanja PAK-AM, koji predstavlja najrazličitije segmente pakovanja i ambalaže, kao i mašine i opremu namenjenu ovoj industrijskoj grani.

Sezona finansijskih izveštaja za treći kvartal

Sezona objave zarada za treći kvartal počinje izveštajima nekoliko velikih banaka koje će investitori sa Volstrita nestrpljivo očekivati. JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo trebalo bi da podnesu izveštaje uoči otvaranja tržišta u petak, a ulagači traže znake uticaja viših kamata na sve – od tražnje za kreditima do ponašanja potrošača. Među ostalim velikim kompanijama čiji se izveštaji očekuju tokom nedelje nalaze se PepsiCo (u utorak), Delta Air Lines (četvrtak) i osiguravač UnitedHealth Group (petak).

Sezona objave zarada mogla bi odrediti kratkoročno smer kretanja akcija na berzi, pri čemu indeks S&P 500 i dalje beleži godišnji rast od 10 odsto, uprkos nedavnom padu.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza za septembar, kao i mesečni statistički bilten za jul 2023. Biće poznati i indeksi potrošačkih cena za septembar, kao i avgustovski indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.