Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeKulturaManifestacijePoslovanjeSrbija

11.12.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve održaće ove nedelje svoje poslednje ovogodišnje sastanke o monetarnoj politici. Kako se inflacija širom sveta smiruje i... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve održaće ove nedelje svoje poslednje ovogodišnje sastanke o monetarnoj politici. Kako se inflacija širom sveta smiruje i polako kreće prema ciljnim vrednostima, dolazi na red pitanje kada će centralne banke početi sa smanjivanjem kamatnih stopa. Srpska asocijacija menadžera dodeliće još jednom godišnje nagrade najuspešnijim menadžerima, a Savez inženjera i tehničara Srbije organizuje u petak međunarodnu naučnu konferenciju na temu Industrije 4.0 u cirkularnoj ekonomiji. U Nišu se održava tradicionalni sajam knjiga, 58. po redu. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u oktobru, kao i indekse potrošačkih cena za novembar.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Centralne banke o kamatama

Ove nedelje održavaju se poslednji ovogodišnji sastanci centralnih banaka SAD i Evrope, na kojima će američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka odlučivati o daljem kretanju ključnih kamatnih stopa. Glavno pitanje koje trenutno brine tržišta i analitičare nije više – da li će kamate nastaviti da rastu, već – koliko dugo će ostati ovako visoke, na rekordnim nivoima u poslednje 22 godine.

Kretanje inflacije, koja se polako smiruje i kreće prema zacrtanim koridorima, dobar je pokazatelj da je zaoštravanje monetarne politike dalo prve rezultate, ali snažno tržište rada daje za pravo bankarima kada tvrde da još uvek nije vreme za spuštanje kamata. Ipak, čini se da bi prve korake u suprotnom smeru od dosadašnjeg mogli da očekujemo u prvoj polovini 2024. godine, a u međuvremenu najverovatnije sledi kratkotrajna blaga recesija, bar kada je reč o zemljama evrozone.

SAM Godišnje nagrade

Srpska asocijacija menadžera (SAM) dodeliće u ponedeljak, 11. decembra, godišnje nagrade najuspešnijim menadžerima u 2023. godini. Glavni cilj događaja je afirmisanje kompanija, menadžera, obrazovnih institucija i novinara koji se zalažu za bolje uslove poslovanja, profesionalizaciju menadžerske struke, promociju etičkog i društveno odgovornog poslovanja, kao i razvoj liderstva među mladima. Ova inicijativa pokrenuta je 2012. godine.

Finalisti u kategoriji SAM Menadžer godine – za izvrsne doprinose, strateško razmišljanje, društveno odgovorni pristup, razvoj i vođenje zaposlenih, ove godine su Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka kompanije PWC u Srbiji i u Crnoj Gori, Dragomir Kostić, generalni direktor Atlantic Brands, i Nebojša Matić, CEO Mikroelektronika (Mikroe). U kategoriji “Mladi menadžer godine” konkurenti za priznanje su Aleksandra Orlović, projektni menadžer TRI O, Marko Jovanović, Head of Microsoft Business Operations – Adriatic Region, Comtrade, i Nevena Đukić, zamenik direktora MT – Komex.

Evrozona
Foto: Pixabay.com

Industrija 4.0 u cirkularnoj ekonomiji

Savez inženjera i tehničara Srbije organizuje u petak, 15. decembra, u Domu inženjera “Nikola Tesla” u Beogradu naučnu konferenciju sa međunarodnim učešćem “Industrija 4.0 u cirkularnoj ekonomiji i zaštiti i oporavku životne sredine”.

Cilj konferencije je prikaz rezultata istraživanja i praktičnih inženjerskih rešenja u oblastima cirkularne ekonomije i Industrije 4.0. Biće sagledano do kog nivoa se došlo u razvoju koncepta razvoja cirkularne ekonomije i u kojoj meri tehnike i tehnologije Industrije 4.0 mogu podstaći brži razvoj tog koncepta.

Sajam knjiga u Nišu

Sajam knjiga u Nišu biće održan od 11. do 18. decembra u Hali Čair. Ovo je 58. po redu manifestacija čiji je organizator Niški kulturni centar. Kao i svake godine očekuje se oko 70 izlagača, a svi zainteresovani mogu da posete sajam od 10 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 150 dinara, dok za grupne posete košta 100 dinara.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u oktobru, kao i indekse potrošačkih cena za novembar. Saznaćemo i indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza za prošli mesec, a biće poznati i indeksi prometa u industriji za oktobar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...