Biznis kalendar

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

BankeBerzaInfrastrukturaSrbija

29.1.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje
Američke Federalne rezerve i Banka Engleske odlučivaće ove nedelje o referentnim kamatnim stopama, a ekonomisti i analitičari su skoro jednoglasni u oceni da kamate... Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

Američke Federalne rezerve i Banka Engleske odlučivaće ove nedelje o referentnim kamatnim stopama, a ekonomisti i analitičari su skoro jednoglasni u oceni da kamate ovog puta neće biti menjane. U Vladi Srbije u ponedeljak će biti potpisan dokument koji će zaokružiti finansijsku konstrukciju za gradnju vetroparka Kostolac. Berze se i na kraju januara nadaju dobrim rezultatima tehnološkog sektora, pošto će svoje izveštaje objaviti Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon i Meta. Od 1. februara primenjivaće se nove osnovice dnevne i mesečne novčane naknade, najavila je Nacionalna služba za zapošljavanje. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o kvartalnom bruto domaćem proizvodu, zaposlenosti i turističkom prometu, kao i indeks industrijske proizvodnje i promet robe u trgovini na malo.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Federalne rezerve i Banka Engleske o kamatama

Evropska centralna banka održala je u četvrtak, prvi ovogodišnji sastanak o monetarnoj politici, a ove nedelje će o daljem kretanju ključnih kamata odlučivati američka centralna banka – Federalne rezerve, i Banka Engleske. Analitičari su uglavnom saglasni u očekivanjima da će Fed ovog puta zadržati kamatne stope nepromenjenim, dok se investitori nadaju bilo kakvim naznakama skorijeg smanjenja. Podaci objavljeni u petak pokazali su da inflacija usporava, ali potrošnja ostaje snažna, što donosi zabrinutost da bi pritisci na cene ponovo mogli da počnu da rastu.

Slične su najave i u vezi sa odlukom Banke Engleske, uz očekivanje najave da bi kamate morale da ostanu restriktivne tokom dužeg perioda. Najnoviji izveštaj o zapošljavanju u Velikoj Britaniji pokazao je da je rast plata usporio, ali da je inflacija neočekivano porasla na četiri odsto u decembru.

Još jedan korak ka izgradnji vetroparka Kostolac

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisaće u ponedeljak, 29. januara, izmene Posebnog sporazuma za Projekat obnovljive energije Kostolac – Vetropark, između Republike Srbije, Nemačke razvojne banke KfW i Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije.

Kako se navodi iz Vlade Srbije, potpisivanje izmena sporazuma predstavlja još jedan važan korak u realizaciji projekta izgradnje vetroparka „Kostolac“, prve vetroelektrane EPS-a kapaciteta 66 megavati, zaokruživanjem finansijske konstrukcije za ovaj projekat koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a deo sredstava obezbeđuje EPS.

Vetrenjače
Foto: Unsplash.com

S&P se nada dobrim rezultatima tehnološkog sektora

Pet kompanija, od tehnoloških “Sedam veličanstvenih”, objaviće ove nedelje rezultate svog poslovanja. U utorak se očekuju izveštaji Alphabeta i Microsofta, za četvrtak se spremaju Apple i Amazon, a u petak sedmicu zatvara Meta Platforms.

Rezultati ovih giganata biće presudni za eventualni dalji rast indeksa S&P 500, koji je poslednjih nedelja u velikom zamahu. To je i logično jer tržišna kapitalizacija ovih pet kompanija čini skoro 25 odsto pomenutog indeksa.

Od 1. februara nove osnovice novčanih naknada

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) najavila je da će se od 1. februara primenjivati nove, osnovice dnevne i mesečne novčane naknade, usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini koji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosio 107,6. Tako će osnovica dnevne novčane naknade iznositi 1.407 dinara, najniži mesečni iznos novčane naknade 31.503, a najviši 73.029 dinara.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje čitav niz podataka, što je uobičajeno za kraj meseca. Saznaćemo fleš procenu kvartalnog bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromesečju 2023. godine, registrovanu zaposlenost u istom periodu i turistički promet za decembar. Biće objavljen i promet robe u trgovini na malo, spoljnotrgovinska robna razmena, indeks industrijske proizvodnje i zasejane površine u jesenjoj setvi.

  • SENSEI

    29.1.2024 #1 Author

    Bitno je da se dobro informišemo na početku nedelje

    Odgovori

  • Faith

    29.1.2024 #2 Author

    Treba napraviti lep plan i pripremu

    Odgovori

  • Emilija

    29.1.2024 #3 Author

    Odlicna priprema

    Odgovori

  • MARA

    30.1.2024 #4 Author

    Pa trebali su to odavno uraditi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...