Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana

AgrobiznisBankeBerzaIzdvajamoPoslovanje

22.1.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana
Evropska centralna banka održaće u četvrtak prvi ovogodišnji sastanak o monetarnoj politici, a ekonomisti procenjuju da se ključne kamate neće menjati bar do sredine... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u narednih sedam dana

Evropska centralna banka održaće u četvrtak prvi ovogodišnji sastanak o monetarnoj politici, a ekonomisti procenjuju da se ključne kamate neće menjati bar do sredine godine. Na Beogradskom sajmu se održava međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024, a Partneri Srbija organizuju tradicionalnu Nedelju privatnosti. Investitori nestrpljivo očekuju nove finansijske rezultate velikih tehnoloških kompanija, koji bi mogli da utiču na kretanje berzanskih indeksa. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o prosečnim zaradama za novembar 2023. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za period od januara do novembra prošle godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka o kamatama

Evropska centralna banka održaće u četvrtak, 25. januara, prvi ovogodišnji sastanak o monetarnoj politici, na kome će odlučivati o daljem kretanju ključnih kamata. Bankari i ekonomisti ocenili su početkom 2024. godine da su dosadašnje mere centralnih banaka dale rezultat i da je inflacija zaustavljena, ali još uvek nije u planiranim okvirima, odnosno da će biti potrebno još neko vreme da se ekonomska situacija stabilizuje (ako ne bude novih neplaniranih događaja).

Analitičari se nadaju da bi rekordno visoke kamate u Evropi i SAD mogle da počnu da padaju najkasnije sredinom godine, a slično mišljenje iznela je i predsednica ECB Kristin Lagard prošle nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Međunarodni sajam Agro Belgrade od 25. do 27. januara

Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024 biće održan od 25. do 27. januara na Beogradskom sajmu. Ovaj događaj predstavlja mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kupaca, distributera i predstavnika maloprodajnih lanaca, potom proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća, kao i drugih kompanija i stručnjaka iz industrije.

Sajamski deo je rezervisan za više od 500 izlagača, uključujući najveće svetske kompanije, dok će se konferencijski program baviti perspektivama i aktuelnim izazovima tržišta, proizvodnjom voća i povrća bez ostataka pesticida, transportom voća na strana tržišta, modelima finansiranja, udruživanjem, kao i tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru. Agro Belgrade 2024 se organizuje uz podršku projekta Velika mala privreda koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne komore Srbije.

Evropska centralna banka / Foto: Pixabay

Berze čekaju rezultate tehnoloških divova

Nastavlja se sezona objavljivanja godišnjih rezultata, a ove nedelje investitori nestrpljivo očekuju da vide kako su poslovali Netflix (u utorak), Tesla (sreda), Intel i 3M. Takođe stižu izveštaji evropskih tehnoloških giganata – SAP i Logitech, kao i kompanije LVMH.

Indeks S&P 500 objavio je rekordno visok nivo na zatvaranju u petak, a rast je bio najviše podstaknut skokom akcija proizvođača čipova i drugih velikih tehnoloških kompanija. Ipak, mogao bi da izgubi zamah ako rezultati o zaradama u narednih nekoliko nedelja ne opravdaju relativno visoke procene.

Nedelja privatnosti od 24. do 26. januara

Svake godine krajem januara obeležava se Međunarodni dan privatnosti (28. januar) čija je svrha podizanje svesti i edukacija javnosti o pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti. Tim povodom organizacija civilnog društva Partneri Srbija od 24. do 26. januara organizuje Nedelju privatnosti koja stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora.

Cilj ovog događaja je da pruži pregled dostignutih standarda u oblasti privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, problema u primeni postojećeg pravnog okvira, kao i da predloži rešenja koja mogu pomoći da se unapredi trenutno stanje u ovoj oblasti. Nedelja privatnosti svake godine bavi se i upotrebom novih tehnologija, kao i međunarodnim trendovima koji imaju uticaj na ostvarivanje i zaštitu prava na privatnost.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o prosečnim zaradama za novembar 2023. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za period od januara do novembra prošle godine. Saznaćemo i informacije o promenama kod naseljenih mesta, opština i gradova, i kako izgleda šifarnik naseljenih mesta po upravnim okruzima i opštinama.

 • SHALIMAR

  22.1.2024 #1 Author

  Treba ih sve ispratiti svakakako,pogotovo kamatne stope…

  Odgovori

 • Faith

  31.1.2024 #2 Author

  Lepe preporuke i vesti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...