Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u skraćenoj radnoj nedelji

InvesticijeIzdvajamoManifestacijePoslovanjeSrbija

12.2.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet značajnih ekonomskih događaja u skraćenoj radnoj nedelji Pet značajnih ekonomskih događaja u skraćenoj radnoj nedelji
Srpsko-grčki poslovni forum biće održan u ponedeljak u Palati Srbija, a srpskim i grčkim privrednicima biće predstavljeni ključni razvojni projekti u narednom periodu. Premijerka... Pet značajnih ekonomskih događaja u skraćenoj radnoj nedelji

Srpsko-grčki poslovni forum biće održan u ponedeljak u Palati Srbija, a srpskim i grčkim privrednicima biće predstavljeni ključni razvojni projekti u narednom periodu. Premijerka Srbije Ana Brnabić boraviće u dvodnevnoj poseti Dubaiju, gde će učestvovati na Svetskom samitu vlada 2024. Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) proglasiće dobitnika priznanja „CFO godine“ za najboljeg finansijskog direktora u našoj zemlji. Japan će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz očekivanja da bi privredni rast trebalo da se oporavi. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u decembru prošle godine, indekse prometa u industriji i indekse cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Srpsko-grčki poslovni forum u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće u ponedeljak predsednika Vlade Grčke Kirjakosa Micotakisa koji će boraviti u radnoj poseti Beogradu, u okviru koje će biti održan Srpsko-grčki poslovni forum. Programom posete grčke delegacije predviđen je sastanak dvojice zvaničnika, nakon čega će uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Grčke.

Srpsko-grčki poslovni forum, koji će se održati u Palati Srbija, organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji. U uvodnom delu foruma učesnicima će se obratiti predsednik Srbije i premijer Grčke, kao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis.

Ministri u Vladi Srbije će srpskim i grčkim privrednicima predstaviti ključne razvojne projekte u narednom periodu.

Dodela nagrade CFO godine za najboljeg finansijskog direktora u Srbiji

Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) proglasiće u ponedeljak, 12. februara, dobitnika priznanja „CFO godine“, na svečanosti u foajeu Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Nagrada se dodeljuje za uspeh i projekte koje finansijski direktor vodi u okviru funkcije finansija i meri se rezultatima koje privredno društvo u kome je zaposlen ostvaruje na osnovu tih aktivnosti.

Cilj ove inicijative je promovisanje značaja transparentnog korporativnog upravljanja i jedan je od načina da se unapredi privredni učinak u celini, stimuliše investiciona klima i na taj način ojača privreda, navode iz UFDS.

Dobitnika priznanja za najboljeg finansijskog direktora godine bira stručni žiri udruženja prema unapred jasno definisanim kriterijumima, na osnovu popunjenog upitnika iz prijave na konkurs. Žiri za ovogodišnju nagradu „CFO godine“ činili su prethodni dobitnici priznanja i predsednik UFDS Milan Bukumirović, a dodatni glas imalo je članstvo na osnovu obrazloženja nominacija.

Foto: Freepik.com

Premijerka Srbije na Svetskom samitu vlada u Dubaiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boraviće u dvodnevnoj poseti Dubaiju povodom učešća na Svetskom samitu vlada 2024. Premijerka će imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom „Future of Mobility”.

Tema samita je „Oblikovanje budućih vlada”. Ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Drugog dana Samita predsednica Vlade Srbije imaće uvodno obraćanje na otvaranju Foruma „Government Services”. Takođe, na marginama Samita premijerka će imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija. Pored premijerke, na Samitu će učestvovati i ministarka pravde i ministar informisanja i telekomunikacija.

Oporavak japanske privrede

Japan će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz očekivanja da bi privredni rast trebalo da se oporavi nakon kontrakcije u trećem kvartalu. Glavni razlog za zabeleženi pad bila je inflacija koja je opteretila potrošnju domaćinstava i usporila korporativne investicije.

Tržišta će pažljivo pratiti objavu najnovijih rezultata, dok rastu opklade na to da će Banka Japana okončati svoju politiku negativnih kamatnih stopa koju sprovodi još od 2016. godine. Takođe se očekuje da će podaci o BDP-u verovatno ukazivati na pad japanske ekonomije na četvrto mesto po veličini u svetu, iza SAD, Kine i Nemačke.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u decembru prošle godine, indekse prometa u industriji i indekse cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva. Spreman je i mesečni statistički bilten za novembar 2023.

  • SENSEI

    12.2.2024 #1 Author

    Samo da je skraćena nedelja, možda bi bila i efektnija

    Odgovori

  • DOBRILA

    12.2.2024 #2 Author

    Mozda se nadje neko kome je zanimljivo sve ovo…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    12.2.2024 #3 Author

    Ništa bez premijerke

    Odgovori

  • SALIMAR

    13.2.2024 #4 Author

    Meni iskreno ništa od ovog nije interesantno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...