Javni pozivi za privatizaciju nakon formiranja Vlade

Još 60 državnih preduzeća čeka nove vlasnike

AnalizaInvesticijeNovacSrbijaU fokusu

30.8.2022 12:10 Autor: Ljiljana Begović 9

Još 60 državnih preduzeća čeka nove vlasnike Još 60 državnih preduzeća čeka nove vlasnike
Većina nekada uspešnih državnih kompanija koje se nalaze na spisku za privatizaciju završiće u stečaju. Višegodišnji pokušaji prodaje nekada profitabilnih preduzeća i zvučnih imena... Još 60 državnih preduzeća čeka nove vlasnike

Većina nekada uspešnih državnih kompanija koje se nalaze na spisku za privatizaciju završiće u stečaju. Višegodišnji pokušaji prodaje nekada profitabilnih preduzeća i zvučnih imena srpske privrede nisu urodili plodom, a spisak prodaja državnih preduzeća iz stečaja je poduži.

Iz Ministarstva privrede za Biznis.rs kažu da se trenutno u privatizacionom portfelju nalazi 60 preduzeća.

“Imajući u vidu da je ova godina bila i izborna i da se očekuje formiranje nove Vlade Srbije, ministarstvo privrede još uvek nije objavilo nijedan javni poziv za privatizaciju u 2022. godini, ali se vrše sve pripremne radnje kako bi po formiranju vlade bili objavljeni javni pozivi za privatizaciju subjekata kod kojih nema smetnji za privatizaciju”, navode naši sagovornici.

Na spisku preduzeća koja se nalaze u postupku analize i pripreme za javni poziv nalaze se, između ostalih, saobraćajno preduzeće Lasta Beograd, Slavija hoteli, Jat-apartmani Kopaonik…

Takođe, za veliki broj preduzeća kao što su Politika ad, Ikarbus, Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje, nije moguće objaviti poziv dok se ne završe sudski sporovi ili nerešeni zahtevi za povraćaj imovine.

“Neka od preostalih preduzeća za koja se očekuje privatizacija trenutno ne mogu biti ponuđena na prodaju zbog podnetih zahteva za povraćaj imovine, nerešenih imovinsko-pravnih odnosa ili sudskih postupaka koja su u toku, tako da rešavanje njihovog statusa ne zavisi u potpunosti od aktivnosti ministarstva”, objašnjavaju iz ministarstva privrede.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Nakon usvajanja novog Zakona o privatizaciji 2014. godine i gašenja Agencije za privatizaciju 2016. godine, u privatizacionom portfelju se nalazilo 556 preduzeća.

Iz Ministarstva privrede ističu da su privatizacijom za nekoliko godina značajno smanjili broj firmi u portfelju. Jedna od najvažnijih privatizacija završena je prošle godine kada je nakon više godina sprovođenja postupka privatizacije i pronalaženja strateškog investitora, ministarstvo privrede uspešno okončalo postupak privatizacije Petrohemije.

Na pitanje koja preduzeća u državnom vlasništvu najduže čekaju nove vlasnike, iz ministarstva kažu da ne mogu da daju precizan odgovor jer sam proces zavisi od mnogo faktora.

Iako su poslednje dve godine zbog pandemije, a sada i svetske ekonomske krize, privatizacione aktivnosti delimično usporene, u drugoj polovini 2022. godine očekuju se novi javni pozivi za privatizaciju firmi.

“Od početka pandemije 2020. godine, kada je reč o privatizacijama, uloženi su maksimalni napori da se održi privredna aktivnost u Republici Srbiji i da se obezbedi adekvatna pomoć privrednim subjektima, kako bi na što bezbolniji način prošli kroz težak i neizvesan period. Samim tim, privatizacione aktivnosti su bile delimično usporene. Međutim, 2021. godine su ostvareni odlični rezultati u postupku privatizacije, što ukazuje na to da je poverenje investitora i dalje u velikoj meri prisutno, tako da možemo da konstatujemo da se postupak privatizacije odvija nesmetano nakon kratkog usporavanja tokom 2020. godine”, navode iz ministarstva privrede.

Nakon formiranja Vlade Srbije očekuje se nastavak procesa privatizacije kompanija u državnom vlasništvu.

“Zakonom o privatizaciji predviđena je obaveza subjekata privatizacije da izvrše popis i procenu fer tržišne vrednosti celokupne imovine i obaveza i kapitala sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine, tako da se novi javni pozivi za privatizaciju očekuju u drugoj polovini godine”, zaključuju iz ministarstva privrede.

SP LASTA AD BEOGRAD

Autoput Beograd-Niš 4, 11000 Beograd-Zvezdara , Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
6.384.753.000,00 (2021)
Broj zaposlenih:
2.036 (2021)

SLAVIJA HOTELI DOO BEOGRAD

SVETOG SAVE 1, 11050 Beograd (Vračar) , Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
360.794.000,00 (2021)
Broj zaposlenih:
109 (2021)
 • VILENJAK

  30.8.2022 #1 Author

  Naša tradicija…zašto državno, kada može privatno?! Hm…

  Odgovori

 • kaćica

  30.8.2022 #2 Author

  Daj neka se nesto desi da ljudi rade.

  Odgovori

 • Lelica

  30.8.2022 #4 Author

  Idealna prilika da “ prijatelji” nasih politicara operu svoj novac. Kao i svi prethodni. Stara praksa, novi ljudi.

  Odgovori

 • TATJANA

  30.8.2022 #5 Author

  Nekad izgleda nemoguce doci do resenja

  Odgovori

 • IVAN

  30.8.2022 #6 Author

  Sta reci sve se zna

  Odgovori

 • VERA

  30.8.2022 #7 Author

  Nekada je neophodno određene firme privatizovati.

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.8.2022 #8 Author

  Samo se povecava broj sto je porazavajuce…

  Odgovori

 • Anna

  31.8.2022 #9 Author

  Samo prodajte…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...