Prošla godina zaključena sa neto dobiti od skoro 70 miliona evra

Fortenova pokreće regionalni investicioni ciklus vredan više od 130 miliona evra

InvesticijeNovacPoslovanjeRegion

22.6.2022 07:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fortenova pokreće regionalni investicioni ciklus vredan više od 130 miliona evra Fortenova pokreće regionalni investicioni ciklus vredan više od 130 miliona evra
Ukupan konsolidovani prihod Fortenova grupe iz kontinuiranog poslovanja za 2021. godinu iznosio je 31,4 milijardi kuna (4,1 milijarda evra), uz konsolidovanu prilagođenu EBITDA-u u iznosu... Fortenova pokreće regionalni investicioni ciklus vredan više od 130 miliona evra

Ukupan konsolidovani prihod Fortenova grupe iz kontinuiranog poslovanja za 2021. godinu iznosio je 31,4 milijardi kuna (4,1 milijarda evra), uz konsolidovanu prilagođenu EBITDA-u u iznosu od 1.955 miliona kuna (260 miliona evra) i neto dobit od 523 miliona kuna (69,53 miliona evra), nakon dobitka od prodaje grupe zamrznute hrane. Grupa je godinu zaključila sa 1.872 miliona kuna (249 miliona evra) novčanih sredstava na računima, saopšteno je iz Fortenove.

Ti rezultati su jednaki rastu konsolidovanog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 65 odsto, te rastu prilagođene konsolidovane EBITDA-e od 52 odsto u odnosu na 2020. godinu. Glavni pokretač uspešnosti konsolidovanih rezultata je činjenica da je Poslovni sistem Mercator od 1. maja 2021. konsolidovan u rezultate Fortenova grupe.

U poređenju sa rezultatima na kraju 2020. godine, 18 društava iz osnovnih delatnosti Grupe, isključujući segment zamrznute hrane koji je prodat, te uključujući punu godinu društava Mercator grupe, na jednakoj osnovi je zabeležilo porast prihoda od pet odsto, povećanje EBITDA-e od 20 procenata i povećanje EBIT-a od 64 odsto.

Ti pozitivni trendovi rasta nastavili su se u 2022. godini, pa je 18 društava iz osnovnih delatnosti Grupe u prvom tromesečju na jednakoj osnovi ostvarilo šest odsto veći neto prihod od prodaje, dva odsto veću EBITDA-u i šest procenata veći EBIT u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinansiranje, prenos i integracija Mercatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posledično smanjenje koeficijenta zaduženosti u trećem tromesečju 2021. te značajna operativna poboljšanja i dobra letnja sezona. Prošla godina je za nas prva u proteklih pet, od početka postupka vanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je Grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu“, ocenio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško. 

On je naglasio da je prošla godina bila „zaista izvrsna u pogledu rezultata i osnažene kapitalne i finansijske strukture, čime su položeni temelji za nastavak rasta“.

Posebno sam ponosan na činjenicu da je sve što smo radili rezultiralo ispunjenjem jednog od naših najvažnijih ciljeva – povećanjem investicione snage Fortenova grupe, koja je sad u poziciji 2022. da pokrene regionalni investicioni ciklus vredan više od 130 miliona evra. Sva naša ulaganja usmerena su na održivije i efikasnije poslovanje kako bi se dalje izgrađivale vodeće pozicije naših delatnosti. Hteo bih isto tako da naglasim da smo osim svega navedenog 2021. postavili vrlo ambiciozne ciljeve kad je reč o ekološkim, društvenim i upravljačkim temama i pripremili prvi Izvešaj o održivosti, koji će biti objavljen ovih dana“, najavio je Peruško.

James Pearson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe, rekao je da kompanija nastavlja da ostvaruje planirano finansijsko osnaživanje i pojednostavljivanje strukture Grupe.

„Putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane, te niz prodaja neosnovnih delatnosti i nekretnina 2021. smanjili smo dug za 4,4 milijarde kuna, što je rezultiralo koeficijentom zaduženosti od 4,3x na kraju godine. Radi se o značajnom smanjenju koeficijenta od 6,8x koji smo imali početkom godine, što pokazuje kakav smo veliki iskorak napravili. Rezultati isto tako svedoče o sposobnosti i velikoj otpornosti zaposlenih Grupe. Uprkos Covidu, potresima, pritiscima u lancima snabdevanja, inflaciji i slično oni nastavljaju da postižu zadate ciljeve, bilo da je reč o poboljšanju usluga ka kupcu, unapređenju postojećih ponuda ili razvoju novih, što je sve dovelo do navedenih rezultata“, rekao je Pearson.

Tagovi
FINANSIJE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.