Za podršku u ovom procesu angažovana međunarodna investiciona banka Lazard

Prodaje se Fortenova grupa, vlasnik nekoliko firmi u Srbiji

Firme u fokusuRegionSrbija

26.4.2023 17:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Prodaje se Fortenova grupa, vlasnik nekoliko firmi u Srbiji Prodaje se Fortenova grupa, vlasnik nekoliko firmi u Srbiji
Fortenova grupa je saopštila da je u sredu otvorila međunarodni proces ispitivanja zainteresovanosti potencijalnih investitora za kupovinu udela u holandskoj kompaniji „Fortenova Group MidCo... Prodaje se Fortenova grupa, vlasnik nekoliko firmi u Srbiji

Fortenova grupa je saopštila da je u sredu otvorila međunarodni proces ispitivanja zainteresovanosti potencijalnih investitora za kupovinu udela u holandskoj kompaniji „Fortenova Group MidCo B.V.“ koja je vlasnik te grupe. Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard.

„Prikupljanje izjava o zainteresovanosti je tek počelo, a eventualno okončanje procesa se ne očekuje pre kraja septembra ove godine“, navodi se u saopštenju Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, koja u vlasništvu ima nekoliko firmi u Srbiji.

Istaknuto je da su u materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije.

Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde evra, dobit iz operativnog poslovanja veću od 470 miliona evra i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona evra, neto dug od 1,1 milijarde evra, odnos neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta i likvidnost na računu veću od 280 miliona evra.

Potencijalni investitori su obavešteni da je tržišna pozicija Fortenova grupe u pet zemalja regije u kojoj kompanija posluje „bez poređenja“.

Navedeno je da je Fortenova grupa najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a desetine miliona kupaca kompaniju znaju kroz portfolio sa više od 100 snažnih brendova.

Fortenova grupa je najveći regionalni privatni poslodavac, sa više od 45.000 zaposlenih i oko 30.000 partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije, navodi se u saopštenju.

Kompanija je podsetila da ruske banke Sberbank i VTB, koje su pod sankcijama zbog agresije Rusije na Ukrajinu, imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi, što znatno otežava njeno poslovanje i negativno utiče na vrednost kompanije. To suvlasništvo, kako je istaknuto, „onemogućava postizanje održive i efikasne kapitalne strukture“.

U saopštenju Fortenova grupe se navodi da po završetku procesa prodaje udela ta kompanija u svojoj kapitalnoj strukturi više ne bi trebalo da ima sankcionisane suvlasnike, nasleđene iz procesa nagodbe poverilaca Agrokora.

„Na taj način bi bila rešena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicioni potencijal kompanije“, istaknuto je u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...