Crnogorska kompanija u procesu akvizicije Franca marketa

Fortenova preuzela Mercator CG

BiznisInvesticijePoslovanjeRegion

15.4.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Fortenova preuzela Mercator CG Fortenova preuzela Mercator CG
Zagrebačka Fortenova Grupa preuzela je 100-procentno vlasništvo nad crnogorskom kompanijom Mercator CG, saznaje portal Investitor. Mercator CG je do sada bio u potpunom vlasništvu... Fortenova preuzela Mercator CG

Zagrebačka Fortenova Grupa preuzela je 100-procentno vlasništvo nad crnogorskom kompanijom Mercator CG, saznaje portal Investitor.

Mercator CG je do sada bio u potpunom vlasništvu Mercator S iz Beograda, koji takođe posluje u okviru Fortenova Grupe. Crnogorski Mercator je trenutno u procesu preuzimanja konkurentskog lanca Franca marketi, čija se akvizicija očekuje na jesen, prenosi SEEbiz.

Inače, cela mreža Mercatora u regionu posluje u okviru Fortenove, samo što su pojedinačna vlasništva bila “iscepkana” zbog složene procedure kojom je Grupa sticala vlasništvo nad nekadašnjim posrnulim hrvatskim divom Agrokorom.

Fortenova grupa sa sedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala implementacijom nagodbe poverilaca u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave.

Kao rezultat uspešno vođenih i zaključenih pregovora između poverilaca Agrokora, Fortenova grupa je sa poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke, organizacione i upravljačke strukture.

U manje od godinu dana od sprovođenja nagodbe, Fortenova grupa je sprovela uspešno refinansiranje izdavanjem četvorogodišnje obveznice, sprovela je transformaciju, povećala operativnu dobit iz poslovanja i uveliko osnažila novčanu poziciju, pa je sada finansijski stabilna kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...