Prvi privatni industrijski park obeležio petogodišnjicu poslovanja

Za nove projekte u MIND parku ove godine 35 miliona evra investicija

InfrastrukturaInovacijeInvesticijePoslovanje

13.4.2023 13:37 Autor: Milica Rilak 2

Za nove projekte u MIND parku ove godine 35 miliona evra investicija Za nove projekte u MIND parku ove godine 35 miliona evra investicija
Ideja Bratislava Milanovića, osnivača i direktora MIND grupe, da na dvadesetak kilometara od Kragujevca izgradi najmoderniji privatni industrijski park danas, posle pet godina rada... Za nove projekte u MIND parku ove godine 35 miliona evra investicija

Ideja Bratislava Milanovića, osnivača i direktora MIND grupe, da na dvadesetak kilometara od Kragujevca izgradi najmoderniji privatni industrijski park danas, posle pet godina rada dala je više nego spektakularan rezultat – na 160 hektara izgrađeno je 60.000 kvadratnih metara najsavremenijeg proizvodnog i poslovnog prostora, gde 15 kompanija zakupaca, a među njima i svetski proizvođači šinskih vozila poput Siemensa i IME-Autolift, zapošljavaju više hiljada radnika.

Do sada su u razvoj industrijskog parka investirali više od 60 miliona evra, a samo u 2023. godini planiraju da ulože 35 miliona evra, najavila je Lena Radosavljević, direktorka Mind Real estate, članice MIND group koja je investitor i upravljač MIND Parka.

„Ove godine započinjemo izgradnju 15.000 kvadratnih metara logističkog centra za potrebe metaloprerađivačke industrije, gradimo 20.000 kvadrata proizvodnog prostora, kreiramo centar za obuku i dualno obrazovanje za železnicu i avijaciju, počinjemo projekat carinskog terminala u MIND parku, a gradimo i aerodrom namenjen privrednoj i poslovnoj avijaciji i edukaciji“, rekla je Radosavljević.

Bratislav Milanović je novinarima prilikom obilaska MIND parka potvrdio da će već 1. juna u funkciji biti aerodrom sa travnatom pistom dužine 900 metara, i da postoji veliko interesovanje za obučavanje pilota, avio-mehaničara i inženjera.

Iako je avijacija njegov hobi, planovi su mu usmereni na novi poduhvat – izgradnju samoodrživog grada koji bi se uklopio i u „zelenu“ viziju MIND grupe.

Bratislav Milanović / Izvor: MIND Group, Represent

„To će biti prvi i jedinstven projekat tog tipa u Evropi. Želimo samoodrživo naselje, za mlade ljude koji žele ovde da žive u skladu sa prirodom“, rekao je Milanović, koji je zahvalio lokalnim i republičkim vlastima na pomoći i podršci tokom pet izazovnih godina, u kojima se desila i pandemija koja je prerasla u aktuelnu globalnu ekonomsko-političku i energetsku krizu.

MIND Grupa je, inače, zacrtala i sopstvene ciljeve kada je reč o korišćenju energije iz održivih izvora, a njihove „zelene“ aspiracije simboliše kupola koja privlači pažnju u inače futurističkom dizajnu parka.

„Radi se o solarnom kolektoru, našem pilot projektu“, kaže za Biznis.rs Lena Radosavljević.

Lena Radosavljević / Izvor: MIND Group, Represent

„Planiramo da ove godine započnemo i projekat solara, i to na hali ‘Aluminijum’. Održivost nam je izuzetno važna i to ističemo i našim zakupcima. U MIND parku se inače primenjuju svi standardi ‘zelene proizvodnje’ i industrije 4.0, a cilj nam je da do 2025. godine iz obnovljivih izvora obezbeđujemo energiju za 90 odsto proizvodnje članica MIND grupe“, rekla nam je Lena Radosavljević.

U hali „Aluminijum“, koju je pomenula naša sagovornica, nalazi se još jedan impresivan proizvod – krovovi za Alstomov brzi voz TGV.

„Naša kompanija je ekskluzivni proizvođač svih 900 krovova za šasije koje će se proizvoditi u narednih 10 godina. Prvi vozovi sa našim krovovima već su pušteni u saobraćaj u Francuskoj. Biti jedan od 27 dobavljača za TGV u celom svetu je zaista stvar prestiža“, rekao je direktor prodaje u AMM Manufacturing Vladimir Mijailović.

Pogon AMM u MIND Parku / Izvor: MIND Group, Represent

Jedna od kompanija koja posluje u MIND parku je i IME-Autolift, čiji je direktor Johanes Ajhauzen rekao da je odluka o dolasku u Srbiju doneta u januaru 2019. godine, da bi u 2021. iz manje hale u Kragujevcu prešli u MIND park.

„Sama lokacija je sjajna jer ovde imamo referencu Siemensove i AMM-ove fabrike. Takođe, Kragujevac je univerzitetski grad sa Mašinskim fakultetom, što je omogućilo da brzo nađemo kvalitetan kadar. Počeli smo sa 30, danas imamo 95 zaposlenih i planiramo dalji rast“, rekao je Ajhauzen.

Osim kompanija Siemens i IME-Autolift, u MIND parku posluje i treći po veličini distributer elektronskih komponenata u svetu, kompanija Avnet, sa prometom od 25 milijardi dolara i 600 zaposlenih u Srbiji.

„Počeli smo u Beogradu, ali smo pre dve godine počeli da tražimo ‘nešto drugo’, drugačiji mindset. Bili smo u Nišu, ali smo došli u Kragujevac, gde smo osetili spremnost i sposobnost da nam pomognu. U MIND park smo došli i ostali bez daha, iako smo kompanija stara više od 100 godina“, ispričao je direktor Aleksandar Matanović.

Upravna zgrada MIND parka / Izvor: MIND Group, Represent

Spajanjem privrede i nauke u parku se bave kompanije članice MIND grupe IMW Institut i „Milanović Tretman Voda“.

Osim futurističke arhitekture, najmodernije opreme i usluge po principu „ključ u ruke“ za investitore i zakupce pri pokretanju poslovanja, u MIND parku se nalaze i dve kompanije koje pružaju važne usluge svim zaposlenima. Jedna je privatna predškolska ustanova Mini MIND, sa jaslenom, vrtićkim i predškolskim grupama, a druga je kompanija Culinaris – koja je zadužena za kvalitetne obroke u kantini, ali i a la kart restoranu.

Bratislav Milanović nije zaboravio ni rodno mesto svojih predaka, obližnju Donju Trnavu u kojoj i stanuje. Tu je MIND grupa izgradila sportski centar „Pampas“ sa fudbalskim terenom po UEFA standardima, koji koristi i srpski prvak u američkom fudbalu, kragujevački Wild Boars.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...