Andrej Plenković najavio poresko rasterećenje građana i privrede

U Hrvatskoj paket poreskih olakšica i povećanje plata pre leta

Region

3.5.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Hrvatskoj paket poreskih olakšica i povećanje plata pre leta U Hrvatskoj paket poreskih olakšica i povećanje plata pre leta
Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je cilj najavljene poreske reforme poresko rasterećenje najugroženijih i povećanje neto plata građana. “Ideja je rasteretiti najugroženije,... U Hrvatskoj paket poreskih olakšica i povećanje plata pre leta

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je cilj najavljene poreske reforme poresko rasterećenje najugroženijih i povećanje neto plata građana.

“Ideja je rasteretiti najugroženije, one koji imaju najniže plate i na taj način povećati neto zarade građana, rekao je Plenković nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a.

Nakon što paket bude završen, prvo čitanje u parlamentu biće pre letnje pauze, a drugo na jesen da bi stupio na snagu 1. januara 2024. godine, najavio je Plenković, prenosi Seebiz.

On je podsetio da je vlada u nekoliko krugova poreznih reformi rasteretila hrvatske građane i privredu za više od 11 milijardi kuna (oko 1,45 milijarde evra), kao i da su prihodi županija, gradova i opština od 2017. godine povećani za ukupno 11 milijardi kuna.

Plenković je najavio sastanak sa županima za početak juna i istakao da se očekuje pad stope inflacije, smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, revizija naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u budžetu za 2022, održavanje investicionog kreditnog rejtinga, rast prosečne zarade do 1.100 evra neto.

Na kritike opozicije da se radi o predizbornom potezu, Plenković je odgovorio da se čitava njihova retorika već godinu dana svodi na ovo.

“Ta teza je duboko smešna, posebno kada se vidi doslednost naše politike u poreskim olakšicama, u jačanju fiskalne i funkcionalne decentralizacije lokalnih jedinica”, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je za početak juna najavio veliki sastanak sa hrvatskim županima i izrazio uverenje da će na kraju svi podržati zakonske izmene koje će omogućiti veće plate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...