Rast zarada i pre usvojenog zakona

Povišice za više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru Hrvatske

Region

6.6.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Povišice za više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru Hrvatske Povišice za više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru Hrvatske
Šest meseci pre stupanja na snagu novog Zakona o platama državnih službenika, povećanje predviđeno tim zakonom dobiće oko 219.000 zaposlenih u javnom sektoru. Hrvatski... Povišice za više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru Hrvatske

Šest meseci pre stupanja na snagu novog Zakona o platama državnih službenika, povećanje predviđeno tim zakonom dobiće oko 219.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ovu neobičnu i nezapamćenu praksu opravdao izjavom da „ko je brži daje više“, što će ove godine državni budžet koštati oko 240 miliona evra, a sledeće 430 miliona evra. Povećanje za javni sektor ima istu finansijsku težinu kao i najavljene poreske olakšice za svih 1,6 miliona zaposlenih od početka 2024. godine, čime je država još jednom potvrđena kao dobar poslodavac za zaposlene u javnom sektoru.

Sindikati su bili puni hvale za premijera, ali za poslednju velikodušnost najzaslužniji su najslabije plaćeni zaposleni u javnom sektoru – pravosudni službenici koji su prvi put u istoriji i sami stupili u štrajk, što je država pokušala da zabrani kao nezakonito, ali je sud stao na stranu naroda, piše Večernji list.

Zbog toga je premijer obećao da će pre stupanja na snagu novog zakona potpisati memorandum sa sindikatima, a obećano povećanje biće isplaćeno već u julu. Način raspodele je neobičan, oko sto hiljada zaposlenih u javnom sektoru trebalo bi da dobije sto evra više, a ostali, u zavisnosti od koeficijenata, 80 i 60 evra.

Uz to, svi zaposleni će dobiti 300 evra regresa, što je više od dva koja su sindikati dogovorili sa Vladom. Trista evra trebalo je da dobiju članovi reprezentativnih sindikata, a 250 svi ostali. Ustavni sud je neobično brzo poručio da bi to predstavljalo kršenje ustavnih prava nesindikalaca i oborio sporazum.

Foto: Freepik.com

Inače, premijer Andrej Plenković će u sindikalnim krugovima ostati upamćen kao najizdašniji hrvatski premijer i političar. Plenković je samo jednom pokušao da se suprotstavi školskim sindikatima, na šta su oni odgovorili višenedeljnim štrajkom koji je gotovo potpuno paralisao nastavu.

Novi zakon o platama u javnom sektoru uslov je za dobijanje tranše od 700 miliona evra od Evropske unije. Navodno, u novom zakonu biće 16 platnih razreda, odlični državni službenici biće nagrađeni dodatkom od oko hiljadu evra, a oni koji dobiju negativnu ocenu biće otpušteni.

Kada pregovaraju sa premijerom, nikada ne odlaze praznih ruku

Sindikati vole da pregovaraju sa premijerom Andrejem Plenkovićem jer tada znaju da sastanak neće napustiti praznih ruku, kao što se desilo kada se sindikalka Sanja Šprem, predsednica Sindikata prosvetnih radnika, pohvalila da tokom sastanka nije čula da u državi nema novca. Ovo je prvi put da će javni sektor dobiti povišicu koja proističe iz zakona koji još nije ni u javnoj raspravi.

O novom Zakonu o platama u javnom sektoru govori se više od dve decenije, a trebalo bi da stupi na snagu početkom sledeće godine.

Kakva je situacija sa platama u javnom sektoru u Hrvatskoj?

Zaposleni u javnom sektoru su u aprilu primili devet do 10 odsto veću neto zaradu u odnosu na prihod iz istog meseca 2022. godine, što je nešto niže povećanje od prosečnog povećanja u zemlji koji je iznosio oko 12 odsto. Ali taj zaostatak će sada biti nadoknađen, iako će buran period ipak uslediti jer ovo nije zadovoljilo sve apetite, a sindikati, kao iskusni akteri političke scene, znaju da su u predizbornom periodu političari posebno osetljivi na bilo koji oblik pritiska javnosti i velikodušniji su nego inače.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...