Ukupni obim bruto premija iznosio je 161,3 milona evra

Grupa Sava osiguranje u prvom kvartalu povećala neto dobit za 144 odsto

EUFirme u fokusuNovacOsiguranjeRegionU fokusu

1.6.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Grupa Sava osiguranje u prvom kvartalu povećala neto dobit za 144 odsto Grupa Sava osiguranje u prvom kvartalu povećala neto dobit za 144 odsto
Obim poslovanja Grupe Sava osiguranje, koji uključuje sve obračunate bruto premije i ostale prihode, u prvom tromesečju iznosio je 260,2 miliona evra, što je... Grupa Sava osiguranje u prvom kvartalu povećala neto dobit za 144 odsto

Obim poslovanja Grupe Sava osiguranje, koji uključuje sve obračunate bruto premije i ostale prihode, u prvom tromesečju iznosio je 260,2 miliona evra, što je 9,9 procenata više nego u istom periodu prošle godine. Neto dobit skočila je za 144,3 odsto, na 20,1 milion evra, objavilo je kontrolno društvo grupe Sava Re.

Povećanju obima poslovanja najviše je doprineo rast bruto premije neživotnih osiguranja i reosiguranja, kako zbog rasta cena, tako i zbog organskog rasta poslovanja, dok bruto premija životnih osiguranja nije pratila prošlogodišnji obim, budući da je prodaja osiguranja s jednokratnim uplatama bila u prvom tromesečju prošle godine izrazito visoka, navodi se u izveštaju objavljenom na stranicama Ljubljanske berze, prenosi SeeBiz.

Ukupni obim bruto premija iznosio je 161,3 milona evra, što je 15,4 procenta više nego u istom razdoblju prošle godine. Na tržištima EU jačao je najviše zahvaljujući rastu bruto premije osiguranja motornih vozila, koji je bio u vezi sa rastom prosečne premije zbog rasta cena usluga osiguranja kao odgovor na inflaciju šteta (porast cena auto-delova i usluga popravka).

Porast je takođe rezultat organskog rasta odnosno sticanja novih osiguranika i broja osiguranja. Uglavnom, organskim rastom grupacija je ostvarila rast bruto premije od 23,4 odsto na tržištima izvan EU, piše u saopštenju.

Povećanju neto dobiti doprineo je, između ostalih, i veći rezultat osiguranja, koji je porastao za 55,1 procenat na 23,8 miliona evra. Povećanje je u najvećoj meri ostvareno u reosiguranju i neživotnom osiguranju zbog većih prihoda od osiguranja, ali i zbog drugačije strukture velikih šteta, koje su u ovoj godini u većoj meri pokrenule reosiguranu zaštitu grupe, te su tako prenesene na reosiguranike. U 2022. godini bilo je više šteta, ali one nisu pokrenule pomenuto pokriće u tolikoj meri.

Uz to, rast osigurateljnog rezultata pripisan je i činjenici da je rezultat prvog tromesečja prošle godine bio pod snažnim pritiskom inflacije šteta, navodi se u saopštenju.

Neto dobiti doprineo je i znatno povećan finansijski rezultat zbog povoljnijeg kretanja na finansijskim tržištima. Povrat na kapital porastao je za 7,5 procentnih poena (pp) na 13,4 procenta.

Grupacija je u prvom tromesečju ostvarila 32,5 odsto planiranog obima poslovanja za celu 2023. godinu. Neto dobit iznosila je 37,9 procenata planirane donje granice u planu za celu ovu godinu. Takođe, svi ostali ključni pokazatelji bili su znatno bolji od godišnjih ciljeva poslovanja, piše u saopštenju.

Glavna skupština Save Re će 5. juna odlučivati, između ostalog, i o predlogu da se za prošlogodišnju dividendu izdvoji 24,9 miliona evra, odnosno 1,60 evra bruto po akciji, što bi bilo deset centi, tj. 6,7 odsto više nego lane.

Prema politici dividende, društvo bi za dividendu trebalo da izdvaja između 35 i 45 procenata neto dobiti Grupe Sava osiguranje. Lane je grupa imala neto dobit od 68,2 miliona evra, 10,4 odsto manje nego godinu pre.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.