Za projekat vredan 350 miliona evra do sada obezbeđeno 200 miliona

Početak gradnje BIO4 kampusa do kraja ove godine, useljenje stanara krajem 2025.

InfrastrukturaInovacijeInvesticijeSrbija

31.5.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 5

Početak gradnje BIO4 kampusa do kraja ove godine, useljenje stanara krajem 2025. Početak gradnje BIO4 kampusa do kraja ove godine, useljenje stanara krajem 2025.
Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa u selu Rakovica počeli su u ponedeljak, 29. maja. Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba iznosi... Početak gradnje BIO4 kampusa do kraja ove godine, useljenje stanara krajem 2025.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa u selu Rakovica počeli su u ponedeljak, 29. maja. Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba iznosi oko 350 milona evra, a premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je tokom obilaska radova da je već obezbeđeno 200 miliona evra za ovaj značajan projekat za razvoj nauke u našoj zemlji.

Kako su iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija rekli za Biznis.rs, početak gradnje BIO4 kampusa očekuje se do kraja ove godine, dok su useljenje budućih stanara i zvaničan početak rada kampusa planirani za kraj 2025. godine.

BIO4 kampus predstavlja spoj četiri oblasti – biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu. Planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Iz resornog ministarstva su za naš portal objasnili da će BIO4 kampus pozicionirati Srbiju kao prepoznatljivu tačku u oblasti biotehnologije, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, nego i na globalnoj mapi. Ova platforma će Srbiji omogućiti da na jednom mestu okupi akademiju, nauku, startape, investitore i kompanije iz relevantnih oblasti.

„BIO4 kampus će promovisati multidisciplinarni pristup nauci, a u okviru njega će se nalaziti devet naučnih instituta, šest fakulteta Univerziteta u Beogradu, istraživačko-razvojna odeljenja farmaceutskih i biotehnoloških kompanija, ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za razvoj startapa, šest centara izuzetne naučne infrastrukture, konferencijski i multimedijalni izložbeni centar, i drugi sadržaji“, navode naši sagovornici iz ministarstva.

Foto: BIO4

Dodali su da će ovaj holistički pristup omogućiti integraciju različitih naučnih disciplina, kao što su biologija, farmacija, hemija, informatika, agronomija i medicina, kako bi se stvorila inovativna rešenja za izazove i prilike moderne bioekonomije.

„Zaštitni znak kampusa je centralna zgrada koju zovemo Minglarijum, a upravo će se u okviru nje nalaziti konferencijski centar i multimedijalni izložbeni prostor. Želimo da građani dolaze u BIO4, da vide šta je, i da vide koji su benefiti od svih ovih tehnologija. Ova zgrada će biti dizajnirana kao prostor za susrete, diskusije i kreativne aktivnosti, stvarajući inspirativnu atmosferu za multidisciplinarnu saradnju“, obrazložili su iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Kroz blisku saradnju sa regulatornim institucijama kao što je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), BIO4 kampus će imati jedinstvenu prednost da kombinuje istraživanje i razvoj sa usklađivanjem sa regulativnim okvirom. Ova sinergija će olakšati transfer tehnologija i inovacija iz laboratorija u komercijalne projekte.

„BIO4 kampus biće i mesto gde će kompanije moći da otvore svoje naučno-istraživačke centre, i gde će oni imati pristup našim ekspertima. Takođe, to će pružiti mogućnost za zajedničke projekte, kao i pristup studentima“, istakli su iz resornog ministarstva.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća / BIO4 campus / Foto: Biznis.rs

Potpisani memorandumi sa stranim kompanijama

Koncentracija znanja, resursa i infrastrukture, intenzivna komunikacija i razmena znanja u BIO4 oblastima privlači sve više partnera iz privrede, i time kreira sve veće „gravitaciono polje“. Ovo je, kako kažu iz ministarstva, već počelo da se događa, što pokazuju i potpisani memorandumi o razumevanju sa kompanijama kao što su švajcarski Roche, japanska Takeda, kineski BGI ili američki MSD.

„Međunarodni primer atraktivnosti ovakvih kampusa je činjenica da je AstraZeneca premestila svoje globalno sedište iz Londona u Kembridž kampus, da bi dobila lakši pristup istraživačima i drugim resursima koji su tamo koncentrisani. Ovo je deo šireg trenda u kome farmaceutske kompanije premeštaju resurse iz birokratizovanih internih istraživačko-razvojnih odeljenja u inovaciona čvorišta u kojima kreiraju ekosisteme koji uključuju i startape i akademiju. Drugi primeri ovog trenda su J&J Labs i Takeda iPark u Jokohami“, navode iz resornog ministarstva.

BIO4 će, kako su obrazložili, omogućiti bržu i efikasniju tranziciju zdravstvenog sistema ka modernoj, inovativnoj dijagnostici i tretmanima, baziranim na podacima i najnovijim naučnim saznanjima.

„BIO4 kampus će biti dom celom spektru modernih dijagnostičkih alata, koji su takođe i važan deo svakog istraživanja. Na primer, moderni dijagnostički testovi će biti sprovedeni u Srbiji umesto u inostranstvu, što će generisati znatne uštede i potencijalni prihod za zemlju. Sve više moderna medicina je definisana takozvanim 4P: prediktivna, preventivna, personalizovana i participativna – i BIO4 kampus će pomoći građanima Srbije da budu deo tog globalnog trenda“, naglasili su.

Dodatno, u BIO4 kampusu biće formirana nacionalna baza genetskih resursa (biobanka) sa velikom količinom podataka (od mikroorganizama i biljaka, preko životinjskih do ljudskih gena), što je samo po sebi, ističu naši sagovornici, vitalni nacionalni resurs.

„Sa razvojem novih, modernih pravaca nauke, kao što je na primer sintetska biologija, BIO4 kampus će postati mesto gde radoznali i talentovani istraživači oblikuju budućnost društva kroz inovativne ideje, otkrića i primenu multidisciplinarnih tehnologija u zdravstvu, poljoprivredi i ishrani, zaštiti životne sredine i industriji – sa ciljem da kreiraju bolji život za građane i budu nosilac privrednog razvoja Srbije u godinama i decenijama koje dolaze“, ocenili su iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na pitanje kako će se zapošljavati kadrovi u ovom kampusu i hoće li ovaj projekat otvoriti neka nova radna mesta, naši sagovornici su odgovorili da se iz centara kao što je BIO4 kampus gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku, ljudski kapacitet, obrazovni, ali i tehnološki.

„Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija odlučno podržavaju nauku i inovacioni ekosistem u Srbiji koji će, uvereni smo, u budućem periodu postati pokretači ekonomije u Republici Srbiji. Ovakav centar predstavljaće gravitacioni centar za naučnike iz čitavog regiona, Evrope, pa i sveta“, naglasili su iz resornog ministarstva.

Šest fakulteta Univerziteta u Beogradu biće u BIO4 kampusu:

  1. Biološki fakultet
  2. Farmaceutski fakultet
  3. Deo Tehnološko-metalurškog fakulteta – Biohemijski inženjering i biotehnologija
  4. Deo Poljoprivredni fakultet – Centar za poljoprivredu i hranu – Agrifood
  5. Deo Medicinskog fakulteta
  6. Deo Hemijskog fakulteta

Devet naučnih instituta će kompletno ili delimično biti prisutno u Kampusu:

  1. Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI)
  2. Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ (IBISS)
  3. Institut za medicinska istraživanja (IMI)
  4. Institut za multidisciplinarna istraživanja (IMSI)
  5. Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije
  6. Institut „Biosens“
  7. Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“
  8. Institut za primenu nuklearne energije (INEP)
  9. Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM)
  • STEPA

    31.5.2023 #1 Author

    Vrlo interesanto

    Odgovori

  • Emilija

    31.5.2023 #2 Author

    Sjajna vest!

    Odgovori

  • Nina

    31.5.2023 #3 Author

    Lepo recite ljudima da u Srbiji ne postoji etika kad je istrazivanje lekova i nano robota u pitanju.
    Ima li i ovde oznaka Americke armije kao u Nisu? Jezivo sta smo postali

    Odgovori

  • ELLA

    1.6.2023 #4 Author

    Bravo za projekat. Naši stručnjaci su medju najboljima u sveti. Treba im omogućiti razvoj i napredak

    Odgovori

  • Boba321

    4.6.2023 #5 Author

    Woow, super stvar, samo sto je svuda oko nas smece, bolje da to prvo pocistimo pa da onda ovako gradimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...