Sve veće investicije u robotiku širom bivše Jugoslavije

Ulaganje u robote isplati se za godinu dana

Firme u fokusuHi-techInovacijeIzdvajamoRegion

19.5.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 4

Ulaganje u robote isplati se za godinu dana Ulaganje u robote isplati se za godinu dana
Robotika se u svetu razvija velikom brzinom. Roboti mogu biti dizajnirani za specifične namene i koriste se u industrijskoj proizvodnji, ali i u domaćinstvu,... Ulaganje u robote isplati se za godinu dana

Robotika se u svetu razvija velikom brzinom. Roboti mogu biti dizajnirani za specifične namene i koriste se u industrijskoj proizvodnji, ali i u domaćinstvu, kao i za medicinske intervencije, vojne operacije, pa čak do istraživanja svemira.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća koji se održava u Beogradu do 19. maja stavio je fokus na inovacije, automatizaciju i slične oblasti. Tako smo u Hali 1 sajma imali priliku da vidimo robota i štand firme BTS Company, koja posluje širom regiona. Njihovo prvo pojavljivanje na Sajmu tehnike bilo je 2005. godine.

Direktor te kompanije Milan Mihailović istakao je u razgovoru za Biznis.rs da je u njihovoj kompaniji robotika zastupljena više od 20 godina, sa zastupništvom firme Kawasaki Robotics, ali da je na tržištu Srbije robotika bilo malo zapostavljena iz nekoliko razloga.

„U Srbiji je bila drugačija kalkulacija, pošto je ovde radna snaga jeftinija. Sada se situacija ubrzano menja zbog toga što radnici više nisu toliko jeftini, a sa druge strane ni nema ih dovoljno, u nekim branšama gotovo uopšte. Tako sada interesovanje pokazuju i one kompanije koje uopšte nisu bile za robotizaciju i automatizaciju bilo kakvih procesa“, objašnjava naš sagovornik.

BTS Company, sa sedištem u Ljubljani, postoji više od 30 godina i posluje na celom tržištu bivše Jugoslavije. Prodaje sve što je potrebno kompanijama koje se bave obradom metala rezanjem (CNC mašine, stezni alati, rezni alati, merni i kontrolni alati), a filijale se nalaze u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, iz koje pokrivaju i područje Severne Makedonije i Crne Gore.

Robot BTS Company / Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća / Foto: Biznis.rs

„U BTS-u smo se u Sloveniji prvenstveno bavili opsluživanjem mašina. Recimo, ako se radi obrada nekog dela na strugu, robot to preuzima kada se završi, a zatim skida i stavlja na traku. To je nešto što je svima zanimljivo, upravo zbog pomenutih razloga nedostatka pristupačne ili bilo kakve radne snage. Kao novina u poslednjih nekoliko godina pojavili su se kolaborativni roboti, koji ne zahtevaju da se ogradi radni prostor, jer mogu da rade i u ljudskom okruženju“, obrazložio je Mihailović.

Na Sajmu tehnike trenutno je izložen upravo jedan takav robot. On, kako kaže naš sagovornik, ne može nikoga da povredi, ali je zbog toga njegova mana što radi malim brzinama.

„Klasični roboti ostaju neprevaziđeni u aplikacijama i primenama gde je bitna brzina. Na sajmu se kreće robot, odnosno robotska kolica, koja se dosta koriste za transport unutar proizvodnje kada treba nositi neke delove na liniji montaže. Za to smo prošle godine imali prve aplikacije u Srbiji. Ovakve robote godinama prodajemo u Sloveniji, ali je sada to postalo aktuelno i ovde. Prednost je što za kretanje ovakvog robota nisu potrebne nikakve šine, programira se prostor u kojem treba da se kreće i njegova putanja“, objašnjava Milan Mihailović.

Na zavarivanju je robotika, prema rečima našeg sagovornika, već odavno prisutna u regionu, a standard je da zavarivanje rade roboti, ali i neke operacije pre ili posle.

„Ovo je relativno novo, ne kao tehnika, nego kao investicija koja se isplati, a poznato je da se isplati. Ugrubo, ako kupite robota koji može da radi bez problema u tri smene, bez prestanka, nema pauzu ni godišnji odmor, realno je da se, uzevši u obzir sadašnje cene radne snage, on isplati za godinu dana. A kako se stvari kreću, to će verovatno biti i kraće“, naglasio je Mihailović.

On je ocenio da Slovenija na polju robotike prednjači u regionu. Na pitanje šta sve može da se robotizuje, Mihailović odgovara – „skoro sve što čovek radi“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...