Među izlagačima 200 stranih iz tridesetak zemalja

Oko 100 inovacija predstavljeno na Sajmu tehnike

InovacijeManifestacijeSrbija

18.5.2023 10:34 Autor: Julijana Vincan 0

Oko 100 inovacija predstavljeno na Sajmu tehnike Oko 100 inovacija predstavljeno na Sajmu tehnike
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se do 19. maja u Hali 1 Beogradskog sajma. Pod sloganom „Restart“ na jednom mestu okupio je... Oko 100 inovacija predstavljeno na Sajmu tehnike

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se do 19. maja u Hali 1 Beogradskog sajma. Pod sloganom „Restart“ na jednom mestu okupio je gotovo 500 izlagača, od kojih 200 dolazi iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Među njima su kompanije, startap zajednica, univerziteti i naučni instituti.

Na sajmu su predstavljeni standardi kao što su CNC mašine, obradni centri, alati i pribori za obradu i oblikovanje metala, elektronika, hidraulika i pneumatika, 3D i laserska tehnologija, metalurgija i livarstvo, zelena industrija…

U fokusu ovogodišnjeg sajma su proizvodi i tehnološka dostignuća u oblastima kao što su automatizacija i robotika, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari (IoT), 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, kvantni računari, dronovi, i još mnogo toga.

Posebno je naglašen značaj inovacija i razmene ideja za postizanje boljih i održivijih rešenja. Tome u prilog ide što je prijavljeno oko 100 inovacija različitih vrsta i dometa. Osim toga, organizovani su i brojni paneli, radionice i predavanja o najnovijim trendovima u industriji i tehnologijama.

Institut Mihailo Pupin se na ovogodišnjem sajmu između ostalog predstavlja i sa automatizovanim sistemom za proizvodnju i negu rasada, koji prati život biljaka od postavljanja semena u zemlju, pa sve do detekcije parazita. Programiranjem postojećih robota nadogradili smo ceo sistem za proizvodnju i negu rasada“, izjavila je za Biznis.rs naučna saradnica dr Marija Radmilović.

Izum Instituta Mihailo Pupin / Foto: Biznis.rs

Dodala je da se ceo sistem sastoji od pet modula. Prvi služi za pripremu zemlje, odnosno drobljenje zemlje i punjenje rasadnih jedinica. Drugi je za postavljanje semena, treći za zalivanje i prskanje, a četvrti je za detekcije promena na listovima rasada, detekciju bolesti i detekciju parazita.

„Primenom algoritama veštačke inteligencije detektuje se koja vrsta parazita je napala biljku, da li je ona zaražena i da li je potrebno njeno tretiranje i lečenje. Institut ima dugu tradiciju u oblasti robotike, od 1967. godine smo poznati po raznim algoritmima i konceptima kao što je onaj koji se tiče humanoidnog hoda, i koji se primenjuje svuda u svetu“, navela je naša sagovornica.

Direktor firme BTS Company Milan Mihailović istakao je da su se prvi put na Sajmu tehnike pojavili 2005. godine.

„Mi smo malo u specifičnoj situaciji jer smo zakupac poslovnog prostora u Hali 6 sajma, tako da smo praktično svake godine u dilemi da li da kupujemo štand ili da primamo goste i izložimo eksponate u našim poslovnim prostorijama ovde usred sajma, između Hale 2 i 3. Kada imamo štand, to je po pravilu u onoj hali koja je orijentisana na implementaciju mašina“, obrazložio je Mihailović za naš portal.

Radno vreme i cena ulaznica

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se od 16. do 19. maja od 10 do 18 časova. Cena pojedinačnih ulaznica je 500 dinara, grupnih 300 dinara, a ulaznica za posetioce registrovane preko B2B portala 350 dinara.

Beogradski sajam doneo je odluku da za posetu ovogodišnjeg Sajma tehnike odobri besplatan ulazak učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima fakulteta (uz đačku knjižicu ili indeks).

Parking u krugu sajma košta 150 dinara po satu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...