savladane sve potencijalne prepreke za akviziciju

Google okončao preuzimanje hrvatske mobilne aplikacije Photomath

EUFirme u fokusuRegionSvet

3.6.2023 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Google okončao preuzimanje hrvatske mobilne aplikacije Photomath Google okončao preuzimanje hrvatske mobilne aplikacije Photomath
Kompanija Google je u celosti završila preuzimanje mobilne aplikacije Photomath, saznaje Jutarnji list. Prvo je više različitih izvora potvrdilo da je najveća startap akvizicija... Google okončao preuzimanje hrvatske mobilne aplikacije Photomath

Kompanija Google je u celosti završila preuzimanje mobilne aplikacije Photomath, saznaje Jutarnji list. Prvo je više različitih izvora potvrdilo da je najveća startap akvizicija u Hrvatskoj dosad, a procenjuje se i do 550 miliona dolara vrednosti, sada u celosti gotova. Potom je to potvrdio i sam Google.

„Možemo potvrditi da je Google završio preuzimanje Photomatha, ali u ovom trenutku nemamo dodatnih informacija koje možemo podijeliti poručili su iz Googlea“, prenosi SEEbiz.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, nijedan regulator na svetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Prva je za kupovinu Photomatha zeleno svetlo dala Evropska komisija. Ona je krajem marta objavila da ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija ne bi prodala Google-u.

Evropska komisija u skladu je sa EU Uredbom o spajanjima bezuslovno odobrila akviziciju Photomatha od strane Googlea zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno takmičenje u evropskom privrednom prostoru – napisala je Evropska komisija.

Iako se tada mislio da je to dovoljno da bi se akvizicija mogla zaključiti, to nije bilo tako. Google, kao deo Alphabeta, jedne od najvećih kompanija na svetu, s Photomathom ima globalne planove pa je morao proći kroz slične regulatorne procese u ostatku sveta. Zbog toga je kompanija zabranila sve javne nastupe Photomathu i poslednja dva meseca nije davala nikakve službene izjave o akviziciji.

Sada su sve te potencijalne regulatorne prepreke, kako tvrde izvori Jutarnjeg lista, savladane, ali na novinarski upit u Googleu i Photomathu i dalje nema odgovora.

Njihov komentar nije važan samo zbog objave akvizicije već i zato što se u posljednjih nekoliko meseci počelo pričati o različitim scenarijima kakav plan Google ima s Photomathom u Zagrebu, kao i koja je puna vrednost akvizicije. O tome zasad postoje samo nagađanja i procene.

Poznato je pak da će Google preuzimanjem Photomatha u Hrvatskoj dobiti svoj prvi R&D centar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...