Inicijativa "Digitalna Srbija" objavila "Startap skener 2023"

Startap ekosistem Srbije u 2022. porastao za više od 20 odsto

InovacijePreduzetnikSrbija

9.3.2023 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Startap ekosistem Srbije u 2022. porastao za više od 20 odsto Startap ekosistem Srbije u 2022. porastao za više od 20 odsto
Inicijativa „Digitalna Srbija” objavila je u četvrtak Startap skener 2023, odnosno sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno... Startap ekosistem Srbije u 2022. porastao za više od 20 odsto

Inicijativa „Digitalna Srbija” objavila je u četvrtak Startap skener 2023, odnosno sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

Prema ovoj analizi starap ekosistem Srbije je u 2022. porastao za više od 20 odsto, a zaposleno je više od 2.000 novih članova timova.

„Kada se uporede rezultati prošlogodišnjeg skenera sa aktuelnim, potvrđuje se činjenica da startap ekosistem poslednjih nekoliko godina beleži ubrzani rast. To pokazuje i više od 3.000 novih radnih mesta koje startapi planiraju da popune u 2023“, rekao je direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ i projekta „Preduzmi ideju“ Nebojša Bjelotomić, i dodao da skoro dve trećine startapa očekuje rast biznisa za više od 50 odsto u ovoj godini, a pored širenja svojih timova, startapi su većinski okrenuti ka povećanju prodaje i prikupljanju kapitala.

„Podaci koje donosi Startap skener 2023. nam upravo daju priliku da vidimo do koje tačke razvoja je stigao naš ekosistem i da procenimo koja su to polja na kojima treba najviše raditi kako bi naši inovativni biznisi mogli da se takmiče na različitim tržištima“, istakao je on, navedeno je u saopštenju.

Prema mišljenju ispitanika istraživanja, tri najveća izazova za srpske startape su finansiranje, zapošljavanje i pridobijanje kupaca.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 167 startapa, a realizovano je u okviru projekta Preduzmi ideju, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative Digitalna Srbija sprovodi uz podršku USAID-a.

Kako je istaknuto, godišnji izveštaj o startap ekosistemu u Srbiji pruža uvid u glavne karakteristike domaćih startapa, poput toga ko su njihovi osnivači, njihove planove u sklopu zapošljavanja novih članova tima i širenja poslovanja, globalne ambicije, modele finansiranja. To omogućava i dodatno razumevanje trendova, obrazaca, izazova i mogućnosti koji prate domaću startap zajednicu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...