Istraživanje portala Biznis.rs: startap scena (1)

Startapi treba da se fokusiraju na inostrana tržišta i generisanje prihoda

Bolji posaoHi-techInvesticijePoslovanje

4.3.2023 08:01 Autor: Marija Krsmanović 2

Startapi treba da se fokusiraju na inostrana tržišta i generisanje prihoda Startapi treba da se fokusiraju na inostrana tržišta i generisanje prihoda
Startap zajednica u Srbiji već nekoliko godina zaredom ostvaruje rezultate koji podstiču dalji razvoj ekosistema. Mlade kompanije privlače kako strane, tako i domaće investitore.... Startapi treba da se fokusiraju na inostrana tržišta i generisanje prihoda

Startap zajednica u Srbiji već nekoliko godina zaredom ostvaruje rezultate koji podstiču dalji razvoj ekosistema. Mlade kompanije privlače kako strane, tako i domaće investitore.

U prošlogodišnjem izveštaju organizacije Startap Genome, 2021. je bila najuspešnija godina za srpski startap ekosistem. Najveća snaga ove zajednice, kako se navodi u izveštaju, jeste veliki broj talenata u oblasti tehnologije, kao i podsticaji države.

U regionu je nekoliko kompanija ostvarilo veliki uspeh. U Srbiji se, zahvaljujući rekordnim investicijama, posebno istakla firma Tenderly. Međutim, geopolitičke okolnosti u kombinaciji sa inflacijom i problemima koji su prošle godine pogađali tehnološki sektor promenili su odnos investitora i prema startap zajednicama.

“Nezaobilazna činjenica je dramatična geopolitička promena praćena velikom inflacijom na globalnom nivou. To je navelo mnoge investitore da savetuju svoje portfolio kompanije da uspostave mere štednje i kontrole troškova. Razlog je što je neizvesnost na globalnim tržištima uzrokovala da VC (eng. venture capital) fondovi postanu ‘stidljivi’ u realizaciji novih investicija. Usporeni i konzervativni VC fondovi znače i slabije šanse da startapi uspešno prikupe neophodan kapital”, kaže Miloš Matić, partner u investicionom fondu ICT Hub Venture.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuć je podatak da najbolji investicioni fondovi u Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtom kvartalu 2022. godine nisu realizovali nijednu investiciju u Americi.

“To do sada nije viđeno i podatak je koji treba pratiti i u narednim kvartalima. Međutim, iako su inflacija i poslovna neizvesnost (strah) velikih tehnoloških kompanija uzrokovali velika otpuštanja u IT sektoru u SAD, lično to vidim kao jako dobru priliku da se iskusni tehnološki talenat mobiliše i kreira svoje startape koji će proizvesti novi talas inovativnih kompanija, kao što je kreiran u prethodnim ekonomskim krizama”, navodi Matić.

Foto: Freepik.com

S druge strane, on kaže da globalna situacija nije značajnije uticala na srpske startape, ali ukazuje i na činjenicu da je prodaja usporila i da se javlja zabrinutost kada je u pitanju privlačenje investicija od međunarodnih investitora.

Uzrok za ovo usporavanje jeste poslovna neizvesnost, koja se jasno vidi u berzanskom trgovanju, a koju podstiču podizanje kamatnih stopa i cene kapitala.

“Dok se podizanje referentnih kamatnih stopa ne zaustavi ili uspori i dok se inflacija ne stabilizuje neizvesnost će ostati. Prikupljanje kapitala za nove kompanije će biti najveći problem. Međutim, u našoj zemlji postoji dobra šema podrške startapima – u vidu poreskih olakšica i serije bespovratnih sredstava za početak poslovanja (Fond za inovacionu delatnost), kao i programa podrške razvoju startapa (Start Me Up, Smart Start, Raising Stars, StarTech, Ninja Akcelerator, Katapult Akcelerator i drugi). Upravo ova podrška može da pomogne startapima u najranijim fazama i da ih podstakne da što ranije krenu sa prodajom. Prodaja je motor rasta i startapi moraju to odmah da shvate. Prodajom se treba baviti pre nego što ste napravili rešenje. Fokus treba da bude na inostranim tržištima i na generisanju prihoda. Startapi koji to rade u krizama i održavaju stabilan rast privući će investicije u svako doba i nedoba”, naglašava Miloš Matić.

On dodaje da, šire posmatrano, naše kompanije “imaju jako dobru šansu da rastu kako trenutna ekonomska neizvesnost bude prolazila”. Ističe da je potrebno samo da prepoznaju tu šansu i da je iskoriste na pravi način.

Dealroom povezuje naše startape sa međunarodnim tržištima

Početak ove godine obeležen je priključivanjem srpskog startap ekosistema globalnoj Dealroom platformi, čija je svrha da mu omogući veću transparentnost i vidljivost i na lokalnom i na svetskom nivou. Na platformi se za sada nalaze 243 srpska startapa, od kojih većinu čine softverski B2B startapi sa enterprise rešenjima. Matić ističe da je priključivanje ovoj platformi veoma važno za ekosistem poput našeg, koji se tek razvija.

“Dealroom je globalna platforma za startape, investitore i organizacije podrške startapima. Ona, pre svega, omogućava vidljivost startapa na globalnom nivou i umrežavanje startapa i investitora. Ovo je nešto što je jako važno za ceo naš ekosistem koji se tek razvija. Pored toga, omogućava da transparentno merimo razvoj našeg ekosistema i da startapi mogu na jednom mestu da vide sa kim sve mogu da razgovaraju ukoliko im treba pomoć, mentorstvo i investicije. Dealroom nudi sve kontakte na jednom mestu”, objašnjava on.

Kako kaže, interesovanje međunarodnih investitora iz godine u godinu konstantno raste i njihovo prisustvo “na terenu” se sve više oseća.

“Nekoliko najvećih VC fondova ima člana tima u regionu, dok većina drugih investitora redovno posećuje našu zemlju i održava kontakt sa našim kompanijama i habovima. Dealroom će omogućiti bolju pripremu njihovih poseta, povećati šanse za realizaciju uspešnih investicija i povezati naše startape sa međunarodnim tržištima”, kaže Matić.

Preduzetnici
Foto: Unsplash

Projekat X2.0 Impact Hub

Trenutno su u toku prijave za učešće u projektu X2.0 Impact Hub, prvi javni poziv za deep tech startape, odnosno mlade firme koje svoju tehnologiju zasnivaju na naučnim otkrićima i inovacijama. Kako se navodi na veb-stranici Startap Portala namenjenoj ovom projektu, ovo je prilika za startape da osvoje po 30.000 evra.

Projekat u okviru programa Horizon Europe realizuju međunarodni konzorcijum koji čine F6S iz Irske, Zabala Innovation iz Španije i ICT Hub iz Srbije.

“Horizon Europe predstavlja ključni program Evropske unije za finansiranje inovacija i istraživanja, a ICT Hub se pozicionirao među malobrojne organizacije koje nisu univerziteti i istraživačke institucije u našoj zemlji, a koje su dobile finansiranje kroz ovaj mehanizam”, kaže Miloš Matić.

On objašnjava da X2.0 ima za cilj da podrži 50 startapa koji se bave dubokom tehnologijom u unapređivanju i skaliranju sa ciljem da se razviju u buduće tehnološke lidere u Evropi “tako što će obezbediti usluge koje su im prilagođene, orijentisane na potrebe i fokusirane na tržišni rast”.

“U okviru projekta biće uspostavljen X2.0 Impact Hub, koji će činiti 350 validiranih Impact Builder-a (eksterni pružaoci usluga) koji su u mogućnosti da isporuče usluge startapima širom Evrope (pristup finansijama, komercijalne strategije, tehničke konsultacije, pravne aktivnosti, itd.). Tokom dve godine, projekat će isporučiti 1,5 miliona evra u vaučerima, u vrednosti od 30.000 evra za svaki startap, čime će platiti usluge Impact Builder-a”, objašnjava Matić.

U okviru projekta biće objavljeno pet tematskih javnih poziva, od kojih je prvi za kompanije u oblasti proizvodnje i cirkularne ekonomije (Manufacturing & Circular economy) trenutno otvoren i traje do 16. marta. Nakon njega, pozivi će biti otvoreni za oblasti agrotehnologije (Agritech), zdravstvene i biotehnologije (HealthTech i BioTech), pametnih gradova i održivosti (Smart city & sustainability) i podatke i veštačku inteligenciju (Data i AI)

“Uzimajući u obzir da je projekat orijentisan na celu Evropu, nadamo se da će što više domaćih startapa iskoristiti dostupne vaučere, upoznati međunarodne eksperte, mentore i korporacije, kao i da će domaći eksperti isporučiti usluge iz domena svoje ekspertize što većem broju kako domaćih tako i evropskih startapa”, kaže Miloš Matić.

Pored ovog programa, podršku startapima koji se bave održivim rešenjima kroz projekat Generator ZERO 2023 podršku pruža i OTP banka, a u okviru superklastera Creative Tech Serbia pokrenut je i program poslovnog mentorstva za studije, mala i srednja preduzeća koji imaju od pet do 30 zaposlenih i bave se kreativnim tehnologijama. Pozivi za pove programe objavljeni su na veb-sajtu Startap portal.

Sutra: Region interesantan stranim investitorima, sve više „jednoroga“

 • GOCA BG

  5.3.2023 #1 Author

  Samo na ino trzista,ovde nista…

  Odgovori

 • TATJANA

  7.3.2023 #2 Author

  Nadam se da ce vaučere iskoristiti i kod nas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...