RETROSPEKTIVA 2022: STARTAP I IT SEKTOR

Turbulentna, ali i zanimljiva godina za startape i IT kompanije

Firme u fokusuInovacijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

1.1.2023 13:01 Autor: Miljan Paunović 2

Turbulentna, ali i zanimljiva godina za startape i IT kompanije Turbulentna, ali i zanimljiva godina za startape i IT kompanije
Ova krizna ekonomska godina uticala je značajno i na startap kompanije i IT sektor. Iako ova delatnost možda nije bila pogođena kao neke druge,... Turbulentna, ali i zanimljiva godina za startape i IT kompanije

Ova krizna ekonomska godina uticala je značajno i na startap kompanije i IT sektor. Iako ova delatnost možda nije bila pogođena kao neke druge, koje više zavise od energetike ili poljoprivrede, bilo je zanimljivih događaja, kao i onih manje uspešnih.

Kako za Biznis.rs kaže Miloš Matić, partner u investicionom fondu ICT Hub Venture, 2022. godina je bila veoma turbulentna, ali i zanimljiva.

„Pre svega zbog rapidne geopolitičke promene koja je uticala na to da se svet, a i ekonomija sa njim, istom brzinom promeni. Inflacija, a zatim i usporavanje svetskih tržišta kapitala uticali su na to da se svet startapa takođe uspori. Usporavanje je pre svega primećeno u svetu venture kapitala“, objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, berza, kao jedna od najvrednijih exit opcija za venture capital (VC) fondove, naglo je prestala da postoji.

„Većina berzi je u padu od početka godine upravo zbog tektonskih geopolitičkih pomeranja. To znači da svež kapital polako prestaje da se usmerava ka rizičnim investicijama kao što su startapi, a više se traže ‘sigurniji’ plasmani. Kada se to desi, VC fondovi krenu da prave manje novih investicija i bivaju sve oprezniji. To rezultira da se investitori više fokusiraju na svoje postojeće portfolio kompanije, a manje na nove. Čak i kad načine novu investiciju, to čine oprezno i sa manjim iznosima nego ranije. Sve u cilju da povećaju šansu za velikim povratom uloženog novca. Zbog ove situacije manje startapa će prikupiti novca, po nižoj valuaciji“, kaže Matić.

Prema njegovim rečima, startap Tenderly definitivno je obeležio godinu sa jakom dinamikom prikupljanja kapitala i rekordno visokim iznosom investicije koje su prikupili (za naše lokalne standarde).

„Pored toga treba posmatrati Orgnostic i Trickest kao neko ko može da zasija naredne godine.

Preduzetnici
Foto: Unsplash

Regionalno, Payhawk i CloudCart iz Bugarske su ostvarili odlične rezultate. Dok globalno lično pratim najviše dešavanja oko skandinavskog startapa Nortvolt koji proizvodi nove baterije za električna vozila. S obzirom na budućnost transporta, oni mogu da igraju veoma značajnu ulogu“, ističe Matić.

U Srbiji su najviše zastupljeni softverski B2B startapi sa enterprise rešenjima, ali je sve više startapa iz domena gejminga i poljoprivrede.

IT industrija je uprkos svemu nastavila da raste kod nas dostižući novi rekord u izvozu, ističe naš sagovornik.

Na globalnom nivou IT industrija je tokom ove godine poljuljana. Ona doživljava veliki talas otkaza među najvećim svetskim kompanijama. To će svakako imati uticaja na nas – kakvog? Još uvek je nezahvalno prognozirati. Može biti dobra prilika za naš IT sektor, a može biti samo predskazanje onoga što će se i nama desiti u narednih nekoliko meseci“.

Matić u 2023. kaže da se očekuje usporavanje u osnivanju novih startapa, ali i naznake oporavka.

„Međutim, ono što projekat Srbija inovira radi (formiranje superklastera za jednu određenu nišu) može da napravi prve veće korake za naše tržište. Prvi veći koraci se očekuju naredne godine. Inflacija će nastaviti da ima jak uticaj na ponašanje svih aktera startap sveta. Međutim, očekujem da vidim naznake oporavka od svih problema sa kojima smo se suočili ove godine.

Izvoz srpskog IT-ja premašio dve milijarde dolara

„IT segment srpske privrede je nastavio sa rastom u nekoliko parametara i u 2022 godini. Možda najviše raduje što je izvoz srpskog IT-ja premašio dve milijarde dolara, te se nadamo da će kad se sva sabiranja završe ta cifra možda biti veća i od dve i po milijarde, što će u odnosu na prošlu godinu biti rast od gotovo 50 odsto“, rekao je za naš portal Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

IBM je otvorio prvi razvojni centar IBM-a u Novom Sadu, a u novoj kancelariji radiće tim stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, tehničke podrške, marketinga i dizajna, koji će razvijati IBM Instana Observability rešenja za praćenje performansi aplikacija. Tim će takođe klijentima pružati tehničku podršku 24/7 širom sveta za preko 200 tehnologija koje IBM Instana ima mogućnost da nadgleda.

Američki proizvođač električnih automobila Rivian, takođe je otvorio je početkom decembra tehnološki centar u Beogradu u kome je planirano da radi 200 inženjera, a viši potpredsednik za razvoj softvera Riviana Vasim Bensaid tom prilikom je zahvalio na podršci koju su dobili prilikom dolaska u Srbiju.

U okviru Startech programa lansirana je kampanja “Inovacije pokreću nacije” projekta kompanije Philip Morris koji sprovodi NALED u saradnji s Vladom Srbije. Ideja kampanje je da se predstave uslovi koji stoje na raspolaganju inovatorima u Srbiji na putu razvoja i komercijalizacije njihovih ideja, poput poreskih olakšica, organizacija podrške i inovacione infrastrukture.

  • JANA

    1.1.2023 #1 Author

    Da je turbuletna verujem da jeste ,zanimljiva i isplatljiva to.vec ne bih smela da tvrdim ,svako dobro zelim

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.1.2023 #2 Author

    Slican scenario se ocekuje i u ovoj godini…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...