Istraživanje portala Biznis.rs: startap scena (2)

Regionalno povezivanje jača balkanske startape

Hi-techInovacijeInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeRegion

15.10.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 16

Regionalno povezivanje jača balkanske startape Regionalno povezivanje jača balkanske startape
Startap ekosistem u Srbiji procenjen je na vrednost od 1,1 milijardu dolara, a godišnji rast od 2020. godine kretao se između 20 i 30... Regionalno povezivanje jača balkanske startape

Startap ekosistem u Srbiji procenjen je na vrednost od 1,1 milijardu dolara, a godišnji rast od 2020. godine kretao se između 20 i 30 odsto. Uprkos pozitivnom predznaku kada je reč o razvoju startap zajednice, čini se da se tri pitanja najčešće ponavljaju, a to su – kako do novih izvora finansiranja, kako do kvalitetnih kadrova, i kako pridobiti kupce, odnosno povećati prodaju.

Ovo su bile neke od tema i na drugoj Splet Tech konferenciji, održanoj u utorak u beogradskoj MTS dvorani. Između ostalog, govorilo se i o regionalnom umrežavanju i značaju zajedničkog nastupa balkanskih startapa prema velikim investitorima.

Nebojša Bjelotomić, izvršni direktor Inicijative “Digitalna Srbija” i direktor projekta “Preduzmi ideju”, rekao je u uvodnom obraćanju da smo između dve konferencije imali šansu da ispratimo ”mature” prve kohorte startapa akceleratora Katapult, a tih 17 kompanija uspele su da obezbede finansiranje u vrednosti od 15 miliona evra.

“To je iznad evropskog proseka u oblasti seed-a i veoma smo ponosni na to. Drugo, grupa poslovnih anđela okupljena oko Inicijative Digitalna Srbija investirala je u 10 startapa, i to oko milion evra, što je veoma važno. Takođe, u kontaktu smo sa više od 70 biznis anđela ili venture-capital (VC) fondova koji razmatraju ulaganja u naš startap ekosistem. Zato je važno da gradimo sve više veza sa regionom, jer ako želimo da imamo deal flow, odnosno dovoljan broj startapa kojima je potreban kapital, kako bismo privukli pažnju ulagača, verovatno bi trebalo da okupimo sve sa Zapadnog Balkana i da nastupamo kao grupa prema svim tim potencijalnim investitorima”, zaključio je Bjelotomić.

Jedan od koraka na ovom putu je i formiranje Startap alijanse Zapadnog Balkana (Western Balkans Startup Alliance), neformalne mreže organizacija i inovativnih preduzetnika koja pomaže startap kompanijama u povezivanju, razmeni znanja i iskustava, podizanju svesti o značaju ekosistema, lobiranju za donošenje i izmenu određenih propisa, ali i lakšem dolaženju do potencijalnih investitora. Ova mreža okuplja članove iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova.

Splet Tech konferencija, panel Western Balkans Startup Alliance / Foto: Biznis.rs

„Glavni razlog što smo mi postali članovi WB startap alijanse je što uvek težimo da budemo inspirisani nekim razvijenijim ekosistemom, a kada je reč o lokalnom i kulturološkom kontekstu – mnogo je lakše dobiti „know-how“ i podršku od ekosistema koji je i fizički blizu. Lično mislim da je jedna od najbitnijih stavki učešća u zajednici i ovog našeg jedinstva zapravo transfer znanja, jer očigledno je da mnoga znanja koja smo dobili, na primer od Inicijative Digitalna Srbija i ICT Huba, mi prenosimo dalje organizacijama i startapima u Bosni i Hercegovini. To je veoma značajan i širok uticaj, mi zapravo radimo za startape“, rekla je Alema Pelešić, suosnivač organizacije Elevate.ba iz Bosne i Hercegovine, na panelu „Zašto smo jači zajedno?“, koji se bavio aktivnostima i planovima Startap Alijanse Zapadnog Balkana.

Darko Ivanović, izvršni direktor startap inkubatora Digital Den iz Crne Gore, istakao je da je ova organizacija samo tokom 2022. godine podigla oko dva miliona evra investicija za svoje startape, a ove godine se nadaju da će cifra biti između tri i pet miliona evra.

„Digital Den danas ima skoro 30 startapa u svom portfoliju, u različitim stadijumima razvoja, i za nas je logičan sledeći korak bilo osnivanje fonda – Balkan Tech Fund – koji će okupiti oko 40 investitora. Oni će ulagati uglavnom u balkanske startap kompanije, a imaće sedište u Delaveru (SAD) pošto u Crnoj Gori još uvek nemamo regulisane propise o investicionim fondovima“, najavio je Ivanović.

Kada je reč o značaju formiranja balkanske alijanse, on tvrdi da je to prosto potreba i normalna stvar za sve koji rade u regionu, da bi udružili i mogli da kombinuju svoje napore na jačanju startap ekosistema.

„Alijansa nije formalno telo, to je mreža i mi uživamo u članstvu u njoj. Kada bude potpuno strukturisana, moći će još više da doprinese rastu i razvoju kompanija, kao i novim izvorima finansiranja“, zaključuje izvršni direktor crnogorskog Digital Dena.

Splet Tech konferencija / Foto: Biznis.rs

Nina Nikolić, menadžerka Švajcarskog programa za preduzetništvo (SwissEP) sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju i jačanju ekosistema za startap programe i inovacije u Severnoj Makedoniji, ali i čitavoj Balkanskoj regiji, koja je i suosnivačica organizacije Startup Makedonija, navela je kao svoj lični razlog za ulazak u asocijaciju to što za mlade na Balkanu, i posebno u Makedoniji, nije bilo dovoljno prilika.

„Posebno je značajno to što nisu imali pristup relevantnim informacijama. Od samog početka, kada smo krenuli da gradimo startap ekosistem u Severnoj Makedoniji, imala sam želju da sve informacije do kojih dođem podelim sa što većim brojem ljudi. Želela sam da budem startap aktivista, jer još uvek ima puno ljudi koji ne znaju šta su startapi i koliko aktera postoji u ovom segmentu privrede“, podsetila je Nikolić.

Andrić: Startapi u regionu moraju i da predviđaju trendove

“Jedan od gostiju ovogodišnje konferencije pitao me je koji su to naši startapi trenutno „hot“ – koji ostvaruju visoke stope rasta, skalabilni su i za strana tržišta, profitabilni – i priznajem da sam se setio samo kompanije Tenderly, dok su svi ostali još u fazi kada im je potrebna neka vrsta podrške, kao i strpljenja, jer će se rezultati ulaganja u njih pokazati za nekoliko godina.

Pitali su me i koliko „disruptivnih“ inovacija imamo u okviru naše ekonomije, i situacija je slična – takođe moramo da sačekamo na rezultate.

Možemo li bolje od toga? U kontekstu komentara rezultata ovogodišnjeg Globalnog indeksa inovativnosti, jedan od eksperata nam je skrenuo pažnju na to da zemlje i regioni koji imaju do 20 miliona stanovnika moraju drugačije da se fokusiraju kada je reč o hvatanju razvojnog “brzog voza”. Ne smeju samo da prate trendove, kao što je recimo primena AI, već da ih predvide i da ih iskoriste kako bi uskočili u taj brzi voz”, istakao je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Huba, na otvaranju konferencije.

Ona smatra da je Western Balkans Startup Alliance došla nekako prirodno, kao telo koje prikuplja i deli informacije, povezuje ljude, vodi ih ka pravim prilikama.

„Što se tiče politike koja se odnosi na startap scenu, pokrenuli smo i nacionalni savet, a makedonska vlada je prihvatila neke naše programske dokumente i uvrstila ih u svoj program, što je bila značajna stvar za nas. Razgovarali smo sa kolegama iz alijanse i rekli – hajde da identifikujemo ključne ljude u našim zemljama i pozovemo ih, da vidimo ko su lideri u regionu“, istakla je Nina Nikolić.

I Arjan Ymeri, izvršni direktor inovacionog centra Oficina iz Albanije, zaključio je da je Balkanska alijansa nastala spontano, zato što je reč o zemljama sa sličnim ekonomijama, sličnim privredama.

„Bili smo stranci i mnogi od nas se nisu međusobno poznavali, ali sada je drugačije. Mislim da će ova naša mreža postati mnogo profesionalnija i bolje strukturisana u narednom periodu“, veruje Ymeri.

Učesnici panela najavili su za sledeću godinu jedan veliki Western Balkans Startup Summit, koji bi trebalo da bude naredni stepenik u razvoju balkanskog ekosistema, a u zaključnim rečima panela istakli su da su glavne asocijacije na njihovo regionalno povezivanje – obećavajuće, nezasićeno i rastuće tržište, ali i sjajni ljudi.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Startapi i VC fondovi: Kako da obe strane zarade na saradnji?

  • HANA

    15.10.2023 #1 Author

    Videćemo koliko mi uopšte imamo koristi
    na duže staze od ovoga…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    15.10.2023 #3 Author

    Samo povezivanjem možemo biti jači i bolji

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.10.2023 #5 Author

    Svakako će biti od koristi

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.10.2023 #6 Author

    Povezivanje je ključ svega

    Odgovori

  • LEBRON

    15.10.2023 #7 Author

    Samo napred

    Odgovori

  • LAV

    15.10.2023 #8 Author

    Regionalno povezivanje je vazan segment u razvoju jedne zemlje.

    Odgovori

  • SUNCICA

    15.10.2023 #9 Author

    Start up je odlicna ideja, samo treba imati dobar biznis plan

    Odgovori

  • SENSEI

    16.10.2023 #12 Author

    Svedoci smo i sami koliko je bila jaka jugoslavenska konomija

    Odgovori

  • ELLA

    16.10.2023 #13 Author

    Veoma koristan skup samo da se primene iskustva

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    16.10.2023 #14 Author

    Ideje da daju mladi

    Odgovori

  • ELLA

    17.10.2023 #15 Author

    Odlicna ideja. Povezivanje u regionu znaci mnogo svima

    Odgovori

  • MAJA

    17.10.2023 #16 Author

    Uvek je bilo zajedno smo jaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...