Problemi zaposlenih slični u celom regionu

Balkanske organizacije civilnog društva traže da se radnička prava uključe u okvir Berlinskog procesa

AnalizaPoslovanjeRegion

17.10.2023 11:29 Autor: Ljiljana Begović 0

Balkanske organizacije civilnog društva traže da se radnička prava uključe u okvir Berlinskog procesa Balkanske organizacije civilnog društva traže da se radnička prava uključe u okvir Berlinskog procesa
U Tirani je juče održan samit Berlinskog procesa na kome se raspravljalo o unapređenju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana. Dvadeset organizacija civilnog društva sa Zapadnog... Balkanske organizacije civilnog društva traže da se radnička prava uključe u okvir Berlinskog procesa

U Tirani je juče održan samit Berlinskog procesa na kome se raspravljalo o unapređenju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana.

Dvadeset organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, među kojima i Centar za politike emancipacije, objavilo je zajedničko pismo u kojem traže da radnička i socijalna prava budu uvrštena u agendu Berlinskog procesa i predstojećih diskusija o zajedničkom tržištu.

U ovom pismu organizacije pozivaju lokalne vlade, regionalna tela i Evropsku uniju da daju prioritet radničkim i socijalnim pravima u okviru dalje ekonomske integracije, posebno Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

„Verujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu. Uključujući ove aspekte u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, na osnovama međunarodnih standarda dostojanstvenog rada, možemo osigurati poštene i pravedne uslove rada za sve pojedince, bez obzira na njihov radni status. Ovo, između ostalog, uključuje pravo na bezbedno i zdravo radno okruženje, platu za život, jednake mogućnosti i slobodu organizovanja i kolektivnog pregovaranja. Obezbeđivanje ovih prava neće samo koristiti radnicima i radnicama, već će doprineti i ekonomskom rastu, socijalnoj koheziji i opštem blagostanju građana i građanki u našem regionu“, navodi se u pismu.

Iz Centra za politike emancipacije u razgovoru za Biznis.rs kažu da trenutna situacija u Srbiji kada je reč o radnim pravima nije dobra.

“Godinama unazad svedočimo urušavanju radnog zakonodavstva. Ono se ogleda u sve nesigurnijem položaju zaposlenih. Kada su donete izmene Zakona o radu 2014. godine to je urađeno i uz argument da je potrebno olakšati otpuštanje radnika, što je komunicirano vrlo otvoreno. Sve izmene radnog zakonodavstva u proteklom periodu išle su isključivo na ruku poslodavaca. Radnicima je sužen manevarski prostor za delovanje. Inspektorat za rad nema dovoljno kapaciteta i ne štiti na adekvatan način zaposlene”, navode iz Centra.

Foto: Pexels.com

Naši sagovornici posebno ističu problem sve ređeg sindikalnog organizovanja. Čak i kada se odluče da osnuju sindikat radnici se suočavaju sa velikim pritiscima, a zakon ih ne štiti na adekvatan način.

“Uveli smo i Zakon o dualnom obrazovanju koji je u sistem eksploatacije uveo i decu. U tom zakonu reč sindikat se praktično ne pojavljuje, a omogućeno je da deca tokom školovanja budu angažovana na produktivnim poslovima za naknade koje su niže od minimalne zarade. Kada se podvuče crta možemo reći da su u našem društvu radnici postali potrošna roba, da njihovi životi nisu važni, osim u meri u kojoj služe proizvodnji profita”, ističu iz Centra za politike emancipacije.

Međutim, sa lošim uslovima rada ne susreću se samo radnici u Srbiji, već je to problem i u regionu.

Problemi širom regiona su slični. Čak su i izmene radnog zakonodavstva vršene simultano, sa praktično istim rešenjima. Sve naše zemlje su, kroz proces privatizacije, ostale bez proizvodne baze i osuđene su na privlačenje stranih investicija kako bi na neki način pokrenuli privredu. U tom procesu privlačenja stranih investicija mi smo postali jedni drugima konkurencija”, objašnjavaju naši sagovornici.

Oni dodaju da je rešenje zajednički plan odnosa prema kompanijama.

“Moramo kreirati zajedničku strategiju koja će u prvi plan staviti interese ljudi i razvoj regiona, kako bismo obezbedili kvalitetne poslove i adekvatne zarade. U suprotnom nastavićemo takozvanu trku ka dnu koja je rezultirala u činjenici da u proseku od popisa do popisa svaka zemlja izgubi oko 10 odsto stanovništva. Trenutno stanje je neodrživo. Potreban nam je zaokret u ekonomskoj i socijalnoj politici, a taj odgovor mora biti regionalan”, naglašavaju iz Centra.

Kada je reč o očekivanjima sa samita Berlinskog procesa, naši sagovornici kažu da je to samo jedan od okvira u kojem se govori o budućnosti regiona.

“Dakle, u pitanju je jedan od okvira u kojem se govori o našoj budućnosti. Ipak, u tom okviru tema radničkih i socijalnih prava nije u fokusu. Zato smo i odlučili da se u ovaj okvir uključimo i zato je jedan od naših zahteva spram svih vlada u regionu Zapadnog Balkana, ali i EU institucija, da kada govorimo o regionu i integracijama zemalja regiona, moramo govoriti o osnovnom, a to jesu radnička i socijalna prava. Jedna od tema Berlinskog procesa jeste i kreiranje zajedničkog regionalnog tržišta. Razgovori o regionalnoj integraciji moraju ići mnogo dublje, jer situacija u kojoj se nalazimo jeste izrazito kompleksna. Naša novonastala koalicija organizacija koje se bave radnim i socijalnim pravima obratila se svim predstavnicima država regiona koji su učestvovali u samitu Berlinskog procesa u Tirani, ali tu se ne zaustavljamo. Već planiramo zajedničke akcije koje će pokazati da je regionalna solidarnost i saradnja na životnim pitanjima kao što su kakve poslove radimo i od čega živimo, uslov izgradnje prosperiteta u svim našim društvima”, zaključuju iz Centra za politike emancipacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...