Bespovratna sredstva dobilo 29 organizacija

EU i UNDP dodelili 525.000 dolara organizacijama civilnog društva

SrbijaU fokusu

1.11.2023 18:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU i UNDP dodelili 525.000 dolara organizacijama civilnog društva EU i UNDP dodelili 525.000 dolara organizacijama civilnog društva
Predstavnici Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 525.000 dolara za 29 organizacija civilnog... EU i UNDP dodelili 525.000 dolara organizacijama civilnog društva

Predstavnici Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 525.000 dolara za 29 organizacija civilnog društva za sprovođenje inicijativa u sedam opština u Srbiji.

EU je obezbedila 80 odsto potrebnih finansijskih sredstava, a ostatak lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta. Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini (Nicola Bertolini) rekao je da je podsticajno okruženje za unapređenje odnosa između predstavnika vlasti i civilnog društva važno za demokratiju i građane Srbije, prenosi Beta.

„Evropska unija će nastaviti da podržava dijalog i saradnju između predstavnika vlasti i civilnog društva, na nacionalnom i lokalnom nivou“, kazao je Bertolini.

Nagrađene inicijative, kako su rekli, doprineće unapređenju usluga zdravstvene i socijalne zaštite, posebno za ranjive grupe stanovništva, zatim podsticanju omladinskog aktivizma, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i promociji turizma i održive poljoprivrede.

Sprovodiće se u Babušnici, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici.

Foto: Unsplash.com

„Podrška lokalnim samoupravama da prepoznaju, razumeju i sprovode transparentne postupke dodele budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva je od izuzetnog značaja za dostizanje ciljeva postavljenih u nacionalnim strateškim dokumentima, kao što je Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Ukazao je da je važna saradnja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva koji, poput ovog projekta, obezbeđuju veće razumevanje značaja, poštovanja i implementacije dostignutih standarda.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci (Fabrizio Andreuzzi) istakao je da su nagrađene inicijative civilnog društva odabrane putem javnih poziva koje su raspisale lokalne samouprave.

„Podržali smo partnerske opštine i gradove da pre raspisivanja organizuju otvoreni dijalog sa OCD, kao i sa zainteresovanim građanima, kako bi zajednički odredili prioritete za dodatno finansiranje u svakoj od ovih sedam lokalnih zajednica, a takođe, organizovali smo obuke o razvoju projekata, kao i o transparentnom i participativnom načinu pripreme i objavljivanja javnih poziva za službenike koji sarađuju sa civilnim društvom“, kazao je Andreuci.

Bespovratna sredstva za sprovođenje inicijativa civilnog društva dodeljena su u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...