odluka odbora izvršnih direktora svetske banke

Srbiji odobren zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti

BankeNovacSrbija

28.10.2023 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Srbiji odobren zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti Srbiji odobren zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti
Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti, čiji je cilj da... Srbiji odobren zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti, čiji je cilj da se potpomognu nastojanja zemlje da unapredi ovu oblast i poboljša zdravstvene ishode za svoje građane.

Kardiovaskularne bolesti i zloćudni tumori odgovorni su za preko tri četvrtine smrtnih slučajeva u Srbiji.

Pored toga, pacijenti i dalje sami snose značajne troškove privatnih laboratorijskih ispitivanja, dijagnostičkih usluga i specijalističkih pregleda koji neretko nisu dostupni u javnom sektoru bez čekanja, navodi se u saopštenju Svetske banke.

„Cilj ovog projekta je da unapredi zdravstvene ishode za mnoge građane Srbije, i to kroz bolju prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti“, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

On je napomenuo da će se u okviru projekta sprovoditi aktivnosti, kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i u bolnicama, ali će se njime obuhvatiti i manje dostupna područja.

Jedan od ciljeva projekta je podizanje stručnosti i odgovornosti pružalaca zdravstvenih usluga, ističe Svetska banka.

Za građane, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti poboljšaće se kroz povećan obim skrininga radi ranog otkrivanja raka debelog creva i testiranje uzoraka krvi u cilju rutinske kontrole dijabetesa i visokog pritiska.

Pored toga, rad na unapređenju kvaliteta hemoterapije pružiće obolelima od karcinoma pristup standardu zdravstvene nege i terapijama koje mogu da im poboljšaju kvalitet života, dodaje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...