Usporavanje u istočnoazijskim ekonomijama u razvoju

Svetska banka smanjila prognozu rasta Kine u 2024. godini

BankeSvet

2.10.2023 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Svetska banka smanjila prognozu rasta Kine u 2024. godini Svetska banka smanjila prognozu rasta Kine u 2024. godini
Svetska banka smanjila je prognozu rasta Kine sledeće godine i upozorila da će istočnoazijske ekonomije u razvoju rasti po jednoj od najbižih stopa u... Svetska banka smanjila prognozu rasta Kine u 2024. godini

Svetska banka smanjila je prognozu rasta Kine sledeće godine i upozorila da će istočnoazijske ekonomije u razvoju rasti po jednoj od najbižih stopa u poslednjih pet decenija, jer rastući američki protekcionizam i rastući nivoi duga koče ekonomiju.

Snižene prognoze Svetske banke za 2024. godinu naglašavaju rastuću zabrinutost zbog usporavanja Kine i prelivanje tog trenda na Aziju. Kineski kreatori politike već su postavili jedan od najnižih ciljeva rasta poslednjih decenija, od oko pet odsto, prenosi Financial Times.

Pozivajući se na niz slabih pokazatelja za drugu najveću svetsku ekonomiju, Svetska banka je saopštila da sada očekuje da će kineska ekonomska proizvodnja porasti za 4,4 odsto u 2024. godini, u odnosu na 4,8 odsto koliko se očekivalo u aprilu.

Banka je takođe smanjila prognozu rasta BDP-a za 2024. godinu za ekonomije u razvoju u istočnoj Aziji i Pacifiku, što uključuje Kinu, na 4,5 odsto, sa predviđanja u aprilu od 4,8 odsto i zaostajanja za stopom od pet odsto, koliko se očekuje ove godine.

Projekcije pokazuju da je region, jedan od glavnih pokretača rasta u svetu, postavkjen na najsporiji tempo rasta od kasnih šezdesetih, isključujući vanredne događaje kao što su pandemija korona virusa, azijska finansijska kriza i globalni naftni šok sedamdesetih.

Ekonomisti Svetske banke očekivali su da će oporavak Kine od strogih mera tokom pandemije biti „održiviji i značajniji“. Banka je ukazala na kinesku maloprodaju koja je pala ispod nivoa pre pandemije, stagnirajuće cene kuća i stanova, povećan dug domaćinstava i zaostale investicije privatnog sektora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...